Ημερίδα με θέμα: «Hellas to the Moon» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ) και υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Κατά τη διάρκειά της, συζητήθηκαν θέματα συντονισμού της αποστολής ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΛΔΟ και NASA πριν από λίγες ημέρες στις ΗΠΑ, ενώ οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και των εταιρειών, που υπέβαλαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα, παρουσίασαν τις προτάσεις τους, αναφέροντας διεξοδικά τα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή της κάθε πρότασης.
Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, ο υπουργός ‘Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, ο πρόεδρος του ΕΒΙΔΙΤΕ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΔΟ Θανάσης Πότσης, και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ Γιώργος Μαντζούρης.
Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, στον χαιρετισμό του είπε ότι «αισθανόμαστε υπερήφανοι που η χώρα ανεβαίνει το πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό σκαλί, από το οποίο θα εκκινήσει το μεγάλο εθνικό εγχείρημα της εξερεύνησης της Σελήνης στο πλαίσιο του προγράμματος της ΝASA.
Ένα χρόνο από τη δημιουργία του ΕΛΔΟ, είμαστε σε θέση να οραματιζόμαστε το διαστημικό μέλλον της χώρας, όχι με αποσπασματικές εφαρμογές και δράσεις, αλλά συντεταγμένα, καταφέρνοντας να τοποθετήσουμε τη χώρα στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη ως ισότιμο εταίρο».
Ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι «η Ελλάδα τα προηγούμενα έτη δεν είχε συγκεκριμένη πολιτική και στρατηγική για το διάστημα. Σήμερα έχουμε δρομολογήσει και εκκινήσει πολλαπλές δράσεις ως μέρος μιας γενικότερης σχεδιασμένης εθνικής ολιτικής.
Με τις ενέργειες του υπουργείου μας και του ΕΛΔΟ διασφαλίσαμε την ενασχόληση της χώρας με όλα τα επίπεδα του διαστημικού χώρου: υλοποιήθηκε το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων για τα μεσαία ύψη, διασφαλίσαμε την εθνική τροχιακή θέση με τους δορυφόρους Hellas Sat 3 και 4. Πλέον, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της χώρας μας στις αποστολές της ΝΑSΑ στη Σελήνη.
Τέλος, υπογράμμισε ότι «οι ενέργειες αυτές είναι μια παρακαταθήκη υψηλής προστιθέμενης αξίας για τις επόμενες γενεές σε μια χώρα, η οποία ανακτά το βηματισμό της, έχει βγει από τα Μνημόνια και βρίσκεται πλέον σε μία πορεία βιώσιμης ανάπτυξης».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι: «η σημερινή μέρα είναι ιστορική για τον ΕΛΔΟ, το υπουργείο ΨΗΠΤΕ και ολόκληρη την Ελλάδα. Ανοίγεται μπροστά μας μια προοπτική, που θα δώσει μια νέα πνοή στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στο διεθνές εκτόπισμα της Ελλάδας. Η Ελλάδα αναβαθμίζεται και μπαίνει την πρωτοπορία της παγκόσμιας έρευνας.
Ο υπουργός Άμυνας έδωσε «πολλά συγχαρητήρια στον υπουργό Νίκο Παππά και στους ανθρώπους του ΕΛΔΟ, καθώς ανοίγεται ένα τεράστιο κεφαλαίο με απεριόριστες προοπτικές στον τομέα της έρευνας της τεχνογνωσίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Η χρήση του διαστήματος είναι ζωτικής σημασίας καθώς μας αποφέρει στρατηγικά πλεονεκτήματα. Ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την επίτευξη των εθνικών στρατηγικών στόχων. Άλλωστε το σύγχρονο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον το επιβάλλει. Το επιβάλλει γιατί χαρακτηρίζεται από μεταβολές στην διεθνή κατανομή ισχύος, στρατηγικούς ανταγωνισμούς και ραγδαίες εξελίξεις. Εξελίξεις κάθε είδους: πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές. Η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη δεν μας επιτρέπει να παραμείνουμε απλοί παρατηρητές της. Για να είναι εφικτή η επίτευξη των στρατηγικών επιλογών της χώρας και η ικανοποίηση των εθνικών συμφερόντων, πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά, γιατί όχι, και να τις συνδιαμορφώνουμε.
Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει αντιληφθεί πλήρως ότι η χρήση του διαστήματος είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την Εθνική Άμυνα, αλλά και για την ίδια τη χώρα, καθώς μας αποφέρει σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα. Έτσι, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στηρίζουμε με σθένος αυτήν την εθνική προσπάθεια. Είμαστε αρωγοί σε κάθε βήμα και έτσι θα συνεχίσουμε».
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ δήλωσε: «χαρούμενος που είμαι σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για την πρόταση συνεργασίας του ΕΛΔΟ με τη ΝΑΣΑ για την αποστολή στη Σελήνη. Λόγω του κόστους και της περιπλοκότητας μιλάμε για μια διεθνή αποστολή και είμαι περήφανος για τη συνεργασία που έχει ήδη αναπτυχθεί με τον νεοιδρυθέντα ΕΛΔΟ και την ΝΑΣΑ».
Ο κ. Πάιατ τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι στρατηγικός συνεργάτης των ΗΠΑ και έτσι ο ΕΛΔΟ ξεκίνησε τη συνεργασία με τον διαστημικό οργανισμό μας. Χρειάζεται ολόκληρη η διεθνής κοινότητα για να ληφθούν όλες οι ευκαιρίες που το διάστημα έχει να μας προσφέρει. Θα ανοίξει δρόμους ευκαιριών για τους επιστήμονες, νέες αγορές και προκλήσεις για όλους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι Έλληνες επιστήμονες θα μετέχουν και αναμένουμε ακόμα πιο στενή συνεργασία του ΕΛΔΟ με τη ΝΑΣΑ.
Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «Οι Έλληνες, που έχουν χιλιάδες χρόνια εμπειρίας στη μηχανική και την επιστήμη, αποδέχθηκαν την πρόκληση και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επιτύχουν και εδώ και θα κάνουν και τις δύο χώρες μας υπερήφανες».
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς ανέφερε: «Μπορεί για κάποιους, που εδώ και χρόνια κάθονταν σε διάφορους θώκους, τα προγράμματα αυτά να φαντάζουν δύσκολα αν όχι αδύνατα. Αυτοί που σήμερα μας αμφισβητούν είναι οι ίδιοι που κράτησαν, για δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς, εδώ και χρόνια τη χώρα μας μακριά από τα διεθνή διαστημικά δρώμενα. Είναι οι ίδιοι που ενώ κατείχαν θέσεις και αντιπροσώπευαν τη χώρα στα μεγάλα κέντρα διαστημικών αποφάσεων δεν έχουν διεκδικήσει τίποτα για τη χώρα τους και η Ελλάδα ήταν απούσα από όλες τις εξελίξεις και τα ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα. Είναι φυσικό όλες αυτές οι προσπάθειες που κάνουμε να φαντάζουν δύσκολες για αυτούς που τις αμφισβητούν, με τον τρόπο και την ταχύτητα που εργάζονταν μέχρι σήμερα. Δεν είναι όμως τίποτα δύσκολο και ακατόρθωτο, όταν υπάρχει συλλογική, συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια με συγκεκριμένη στοχοθεσία και συγκεκριμένο πρόγραμμα με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον της χώρας και της Κοινωνίας των Πολιτών. Εμείς στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό δεν φειδόμαστε ούτε κόπων ούτε μόχθων ούτε χρόνου και σύντομα θα έχουμε να ανακοινώσουμε και άλλες δράσεις μας».
Στον χαιρετισμό του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΔΟ, αντιπλοίαρχος Γεώργιος Μαντζούρης ΠΝ, Dr δήλωσε: «Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στην κοινωνία είναι ότι δεν φοβόμαστε να τολμάμε. Με τις προσπάθειες όλων μας είμαστε σήμερα εδώ και απαντάμε σε όλες εκείνες τις σειρήνες που στην αρχή της διαδρομής, αλλά ακόμη και τώρα, προσπαθούν να μειώσουν την ελπίδα των νέων και άξιων επιστημόνων μας και να τους δημιουργήσουν αμφιβολίες λέγοντας ότι είναι δύσκολο το εγχείρημα που τολμούν».
Τέλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και μέλος ΔΣ ΕΛΔΟ, Θανάσης Πότσης είπε: «Το διάστημα, εκτός από ένας χώρος που εξιτάρει όλους μας, είναι μια αγορά που υπερβαίνει τα 200 δισ. δολάρια, με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Για κάθε ευρώ επένδυσης έρχονται οκτώ ευρώ πίσω, και η Ελλάδα που έχει βιώσει σκληρή κρίση αξίζει να κοιτάξει αυτόν τον τομέα και για έναν επιπλέον λόγο, διότι διαθέτουμε εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό και πρέπει να πετύχουμε την ανάσχεση brain drain. Ο κόσμος που θα επιστρέψει θα πρέπει να βρει μια οικονομία που θα τους απορροφήσει και θα δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), ήδη εδώ και δέκα χρόνια έχει παράξει λειτουργικά συστήματα υψηλών στάνταρτς και είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Πρέπει να το κάνουμε για να δημιουργήσουμε τον χώρο που θα απορροφήσει τους Έλληνες επιστήμονες και αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα, γιατί θα δημιουργήσει στην Ελλάδα μια τεράστια βιομηχανική βάση, η οποία θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία. Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσουμε πλάνο για τις νέες εταιρείες και τις startups για το διάστημα.
Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «η συγκεκριμένη κυβέρνηση δούλεψε εξ αρχής πάνω στο θέμα για να οργανώσει τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό και να δημιουργήσει επιχειρηματικότητα, προκειμένου να προετοιμάσει τη νέα γενιά επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα για να υλοποιηθούν και τα όνειρα των νέων που πρέπει πάση θυσία να κρατήσουμε στη χώρα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ιστορική στιγμή: Συνεργασία Ελλάδας-ΝASA για ελληνική αποστολή στη Σελήνη