Συνολικά 3.500 πολίτες και 500 υγειονομικοί θα εκπαιδευτούν δωρεάν στην αντιμετώπιση καρδιακής ανακοπής στο πλαίσιο των σεμιναρίων Βασικής Υποστήριξης της Ζωής και Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (BLS- AED) και των σεμιναρίων Άμεσης Υποστήριξης της Ζωής (ILS), που διοργανώνει η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο του προγράμματος HEART SAFE CITIES, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς.
Το πρώτο σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής και Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή θα διεξαχθεί στις 7 Απριλίου, στις 08:00 ώς 14:00, στο 4ο – 15ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς (Στρ. Παπάγου & Μητρ. Γ. Καλλίδου, πίσω από το γήπεδο του Απόλλωνα Πόντου). Τα σεμινάρια BLS- AED είναι για το κοινό, ενώ τα σεμινάρια για BLS- AED προορίζονται για υγειονομικούς υπαλλήλους και είναι οι πιστοποιημένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ΕRC), το οποίο θα χορηγήσει βεβαίωση στους συμμετέχοντες .
Ο δήμος Καλαμαριάς, μέσω του προγράμματος αυτού, θα προμηθευτεί και θα εγκαταστήσει 31 αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές σε διάφορα σημεία του Δήμου στους οποίους θα έχουν πρόσβαση οι πιστοποιημένοι ανανήπτες του προγράμματος. Οι εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι για την εφαρμογή BLS-ΑΕD πολίτες, θα παίρνουν ειδοποίηση με SMS για το πιθανό περιστατικό καθώς και για τον κοντινότερο διαθέσιμο απινιδωτή, μέσω εφαρμογής που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος. Στόχος μέσω της εκπαίδευσης των πολιτών και του υγειονομικού προσωπικού είναι να δημιουργηθεί για πρώτη φορά ένα δήμος, (o δήμος Καλαμαριάς) ως «Heart Safe City» κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου θεσμού που υφίσταται στις ΗΠΑ, των «Heart Safe Communities».
“Για πρώτη φορά στην Ελλάδα οργανώνεται τέτοιας κλίμακας δράση και εκπαίδευση πολιτών στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής με συνεργασία ενός φορέα του Υπουργείου Υγείας με φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των συμμετεχόντων. Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου και μπορεί να προσβάλει φαινομενικά υγιή άτομα, κάθε ηλικίας, σε οποιαδήποτε στιγμή, συχνά, χωρίς προειδοποίηση. Επειδή τα πρώτα λεπτά μετά την ανακοπή είναι κρίσιμα, η συμμετοχή εκπαιδευμένων πολιτών στην αντιμετώπιση αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης των θυμάτων. Μέσω ενός ολιγόωρου σεμιναρίου οι πολίτες εκπαιδεύονται σε εύκολες και απλές τεχνικές που μπορούν να εφαρμόσουν εάν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν ένα θύμα καρδιακής ανακοπής. Παράλληλα τα Σεμινάρια Άμεσης Υποστήριξης της Ζωής (ILS) απευθύνονται στο υγειονομικό προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές) το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει το επείγον περιστατικό και τον βαρέως πάσχοντα. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης τα παραπάνω σεμινάρια αποτελούν προϋπόθεση π.χ. για την έκδοση διπλώματος αυτοκινήτου για τους πολίτες ή για έναρξη άσκησης ειδικότητας στο ιατρικό προσωπικό” επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Ευστράτιος Πλωμαρίτης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης , τηλέφωνα 2313 327895 ή 2313 327832 και στον δήμο Καλαμαριάς στο τηλέφωνο 2313 314405.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ