Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων και σκληρών επικρίσεων από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε επί της αρχής, με 147 «ναι» και 100 «όχι», το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας »Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις».
Ν/σ για την Παιδεία – Κ. Γαβρόγλου: Το άρθρο 16 θα είναι σε ισχύ για αρκετά χρόνια ακόμα
Επικριτικός ως προς τη στρατηγική της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, εμφανίστηκε κατά την ομιλία του στο τέλος της συνεδρίασης της Ολομέλειας ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.
«Μέρος της στρατηγικής του είναι από το Γυμνάσιο τα παιδιά να πληροφορούνται για την αγορά εργασίας, τα πανεπιστήμιά μας να έχουν κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας, τα πανεπιστήμια και οι ακαδημαϊκοί να παράγουν μετρήσιμο ερευνητικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, “γεια χαρά” στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες. Μετρήσιμο ερευνητικό αποτέλεσμα, λέει. Και, τέλος, όλα αυτά σημαίνουν ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να απελευθερώνονται από τα δεσμά του υπουργείου», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Κοιτάξτε, το άρθρο 16, το οποίο είναι σε ισχύ και θα είναι για αρκετά χρόνια ακόμα, λέει ότι η εποπτεία της Πολιτείας είναι δημοκρατική κατάκτηση του λαού μας και όλες αυτές εδώ είναι θέσεις που υπονομεύουν τη δημοκρατία».
Ο υπουργός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Πειραματικά Σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», που ψηφίστηκε σήμερα, μία «μεγάλη μεταρρύθμιση» και σημείωσε ότι «η αλλαγή νοοτροπιών σε μία κοινωνία είναι ενδεχομένως πολύ πιο δύσκολη από την εφαρμογή των όποιων νόμων».
Επίσης, σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία «εξάντλησε όλη τη λασπολογία» ενάντια στο νομοσχέδιο και τον ίδιο. «Ένα πράγμα, όμως, δεν είπατε», τόνισε ο κ. Γαβρόγλου, «επί 2,5 χρόνια δεν μας λέτε ποια είναι η άποψή σας για το πρόβλημα της Γ’ Λυκείου. Ξέρετε, τελικά, ποια είναι η άποψή σας; Είναι η συνέχεια της υποκρισίας. Κάνετε ότι υπάρχει, ενώ δεν υπάρχει η Γ’ Λυκείου και αυτό το ξέρει όλη η κοινωνία. Και φωνάζετε για συναίνεση. Αρνείστε να τοποθετηθείτε ως προς το ποιο είναι το πρόβλημα και θέλετε συναίνεση επί της λύσης του προβλήματος. Εάν δεχθείτε το πρόβλημα, τότε, η λύση του είναι μονοσήμαντη και είναι η λύση που προτείνουμε».
Επίσης, υπερασπίστηκε τις αλλαγές ως προς τη μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στην Γ’ Λυκείου, λέγοντας: «Λέτε ότι φροντιστηριοποιείται το Λύκειο, ότι γίνεται κέντρο εξετάσεων. Ξέρετε σήμερα πόσες εξετάσεις έχουν τα παιδιά στο Λύκειο συνολικά; 43. Ξέρετε πόσες έχουν με το σύστημα που προτείνουμε; 18. Δεν μπορεί να είναι εξεταστικό κέντρο αυτό. Αλλά, και πάλι, θέλετε ουσιαστικά να μείνει το Λύκειο ως έχει, γιατί δεν θέλετε να τοποθετηθείτε στο ότι είναι ένα προπαρασκευαστικό έτος σε όλα τα μέρη του κόσμου».
Μάλιστα, αναφερόμενος σε τροπολογία που κατατέθηκε από πλευράς ΚΚΕ και την οποία δεν έκανε δεκτή, είπε: «Δεν θέλω να σχολιάσω το απίστευτο σύστημα του ΚΚΕ που λέει να κρατά κανείς όποιους βαθμούς θέλει, για όσο καιρό θέλει, να δίνει όσα μαθήματα θέλει και να δει ποιους βαθμούς θα κρατήσει. Αυτό δεν είναι σύστημα. Και, βεβαίως, στη Βουλή εκφράστηκε και το πιο σύντομο ανέκδοτο: Το αίτημα του ΚΚΕ για κριτική σκέψη. Θα σας παρακαλούσα να σεβαστούμε όλοι τις αρχές και τις αξίες μας».
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ότι δημιουργούνται τμήματα για ρουσφετολογικούς λόγους, είπε: «Σήμερα τα τμήματα είναι 450 και γίνονται 430 μετά το σχέδιο μας. Και, βεβαίως, αξιολόγηση των τμημάτων και αυτών που ήταν μέχρι τώρα και αυτών που ιδρύονται. Αξιολόγηση και των εκπαιδευτικών, αλλά όχι εκδίκηση».
Τέλος, για τα Κολέγια, υπογράμμισε: «Η έννοια επαγγελματικής ισοδυναμίας είναι ένας νεολογισμός του 2012. Ενέχει μέσα του πολύ σοβαρά στοιχεία παράκαμψης του άρθρου 16. Εμείς ορθολογικοποιούμε και είμαστε 100% σύμφωνοι με την ευρωπαϊκή Οδηγία για τα επαγγελματικά και βεβαίως κατανοούμε ότι υπάρχουν παιδιά ήδη στα Κολέγια αυτά, και δίνουμε μία παράταση μέχρι να τελειώσουν».
Οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εκτρωματικό» το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή και κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας πως «βγάζει όλα τα ιδεολογικά του απωθημένα και ιδρύει τμήματα για ιδεολογικούς λόγους» και εστίασε στο ζήτημα που ανέκυψε με τις αναρτήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.
«Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς κατέθεσε την ομιλία του για την Παιδεία στα πρακτικά. Θα σας παρακαλέσω να μου τη φέρετε να τη διαβάσω» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου παίρνοντας τον λόγο μετά την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ.
«Επειδή σας παρακολούθησα όμως κ. Μητσοτάκη, και επειδή άκουσα να μιλάτε για αξιοπρέπεια και ήθος και δημόσιο λόγο, αν διαβάζω σωστά, από την Κύπρο είπατε το εξής: “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για τέσσερα χρόνια, μετέτρεψε τα πανεπιστήμια σε κέντρα κατασκευής μολότοφ και άντρα τα οποία δίνουν άσυλο σε εγκληματικές συμμορίες”. Ή έχετε πλήρη άγνοια ή το κάνετε συνειδητά. Και στις δύο περιπτώσεις, το ανέκδοτο της ημέρας είναι η έννοια αξιοπρέπεια και ήθος στο δημόσιο λόγο μετά από αυτά» σχολίασε ο υπουργός Παιδείας.
Από την πλευρά της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά ζήτησε την κατάργηση του νομοσχεδίου λέγοντας: «Αποχωρήσαμε από τη συζήτηση του νομοσχεδίου Γαβρόγλου που δίνει τη χαριστική βολή στην εκπαίδευση. Απαξιώνει το Λύκειο, διαλύει την Τεχνολογική Εκπαίδευση, κάνει διαβλητό το εξεταστικό σύστημα και φοιτητές δύο ταχυτήτων, δημιουργεί εξαρτημένους νέους, χωρίς εφόδια» τόνισε η κ. Γεννηματά.
Επίσης σημείωσε ότι «αυτό το έκτρωμα, δεν διορθώνεται. Καταργείται. Η νέα γενιά μας αξίζει καλύτερα» και πρόσθεσε ότι «είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ζει ο ελληνικός λαός στην ανασφάλεια και στον φόβο».
«Για πέταμα είναι όλες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου» για την Παιδεία, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.
«Η Παιδεία είναι ένας τομέας που και στα πιο υποβαθμισμένα δημοκρατικά κράτη επιχειρείται μια συναίνεση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «στην Παιδεία δεν πρέπει να υπάρχουν αιφνιδιασμοί και αλλαγές νόμων εν μέσω του έτους».
Ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δείχνει σπουδή να λύσει «όλα αυτά που επί τέσσερα χρόνια δεν άγγιξε καν», ενώ αναφέρθηκε και στις τροπολογίες που «τρυπώνουν», μέσα στα νομοσχέδια λέγοντας ότι είναι εντελώς άσχετες και έτσι «εξευτελίζεται η βουλή».
Στο νομοσχέδιο αντιδρούν, πέραν των πολιτικών κομμάτων, και η πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς και οι μαθητικές και φοιτητικές οργανώσεις.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Ναυτεμπορική