Η Κάστερ Σεμένια θέλει να αγωνιστεί στο στίβο και να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα ρεκόρ. Παράλληλα, όμως δημιουργεί ολοένα και περισσότερους εχθρούς, του ίδιου φύλου.
Η Νάνσι Χόγκσεντ Μακάρ είναι ένας ‘θρύλος’ του αμερικάνικου αθλητισμού. Έχει κερδίσει 3 χρυσά μετάλλια στην κολύμβηση, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 και αυτό είναι ίσως το λιγότερο εντυπωσιακό στοιχείο του βιογραφικού της. Η Χόγκσεντ Μακάρ διατηρεί μια συνεχή δράση ακτιβισμού για τα δικαιώματα των γυναικών εδώ και 4 δεκαετίες, έχοντας ιδρύσει και τον δικό της οργανισμό, με την επωνυμία ‘Champion Women’.
Η βετεράνος αθλήτρια έχει σταθεί στο πλευρό γυναικών που έχουν υποφέρει από σεξουαλική κακοποίηση κι έχει φιλοξενηθεί στις έντυπες εκδόσεις μέσων όπως οι ‘New York Times’ και η ‘Washington Post’, σε ολοσέλιδες καταχωρήσεις για την υποστήριξη δράσεως για την ισότητα ανδρών-γυναικών στον αθλητισμό. Επίσης, δεν φαίνεται να είναι υπέρ της άποψης ότι η Κάστερ Σεμένια μπορεί και πρέπει να αγωνίζεται ενάντια σε γυναίκες, χωρίς την οποιαδήποτε έξωθεν ‘παρέμβαση’.
‘It is not fair that I am told I must change. It is not fair that people question who I am.’https://t.co/GzvC2O8DPF pic.twitter.com/Sp9rLThMPn
— Women in the World (@WomenintheWorld) May 5, 2019
Συγκεκριμένα, έχει γράψει στο Twitter ατάκες όπως “οφείλουμε να προστατέψουμε τα γυναικεία αθλήματα, αυτά δηλαδή που αφορούν τα σώματα των γυναικών”. Η Χόγκσεντ Μακάρ έχει σταθεί με επιμονή κατά της Σεμένια μέσω του οργανισμού της, αλλά και μέσω των προσωπικών της κοινωνικών προφίλ, εξηγώντας πως η κάθε διάκριση εις βάρος της νεαρής αθλήτριας γίνεται “για να προστατευθούν οι γυναίκες”, ότι οι κανόνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου είναι παρόμοιοι με τις κατηγορίες βάρους στην άρση βαρών, ότι οι διακρίσεις σε αθλήτριες όπως η Σεμένια οφείλονται σε ζητήματα χρωμοσωμάτων.
Apparently, @iChampionWomen should be actually named ‘Champion some women, only the ones we personally deem feminine enough’ pic.twitter.com/gEdWQAMu8L
— Luba Baladzhaeva (@cherity1313) May 6, 2019
Επίσης, κατά την Χόγκσεντ Μακάρ, η Σεμένια πρέπει να μείνει εκτός ανταγωνισμού, ώστε “οι νέες γυναίκες να έχουν ίσες ευκαιρίες για να συμμετάσχουν σε αγωνίσματα”, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Η Σεμένια έχει εμπνεύσει πάρα πολλά νεαρά κορίτσια να ασχοληθούν με τον αθλητισμό μέσα από την ιστορία της, κάτι που σε αυτές τις δύσκολες στιγμές μοιάζει με πληροφορία-φετίχ που πρέπει να αποσιωπηθεί.
Η Χόγκσεντ Μακάρ τονίζει πως η τεστοστερόνη είναι σημαντική παράμετρος ως προς τη διακύμανση της επίδοσης ενός αθλητή, ανεξαρτήτως φύλου. Πρόκειται, όμως, για μια ουσία που δρα στο ανθρώπινο σώμα με τρόπο που καμία επιστημονική μέθοδος δεν μπορεί να προβλέψει ή να περιορίσει πλήρως.
Το σίγουρο είναι πως οι νέες οδηγίες της IAAF στοχεύουν την Σεμένια, πλήρως, καθότι απαιτούν από άτομα με διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη να ρυθμίσουν τις τιμές τεστοστερόνης τους.
Η Σεμένια, η οποία πάσχει από υπερανδρογονισμό (δηλαδή ο οργανισμός της παράγει περισσότερη τεστοστερόνη από τη μέση αθλήτρια) καλείται να ρίξει τις τιμές της κάτω από τα 5 νανογραμμομόρια ανά λίτρο, αν θέλει να συνεχίσει να αγωνίζεται. Η σχετική μελέτη της ομοσπονδίας αναφέρει ότι το αυξημένο ποσοστό τεστοστερόνης επηρεάζει αρκετά την επίδοση των αθλητών σε αγωνίσματα μεσαίων αποστάσεων από την εφηβεία και μετά.
Παρ’ όλα αυτά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αμφισβητήσει τα στοιχεία της IAAF, χαρακτηρίζοντας τα “αβάσιμα” και αρκετά αδύναμα. Το σίγουρο είναι πως η Σεμένια ξεμένει από υποστηρικτές. Και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό, μέχρι να ορίσουμε τι σημαίνει “ρυθμίζω τον οργανισμό μου”.
Το 2013, ομάδα γιατρών κατέγραψε περιστατικό όπου 4 γυναίκες από αγροτικές περιοχές της Αμερικής, είχαν διακομιστεί σε κλινική για σειρά εγχειρίσεων λόγω υπερανδρογονισμού. Οι γυναίκες σκόπευαν να συμμετάσχουν σε αθλητική διοργάνωση, γι’ αυτό και υποβλήθηκαν σε σειρά επεμβάσεων, όπως μερική κλειτοριδεκτομή, γοναδεκτομή, αιδοιοπλαστική και θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων.
Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση, μόνο εφόσον ολοκληρώνονταν επιτυχώς οι παραπάνω επεμβάσεις, οι 4 γυναίκες θα μπορούσαν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Αν αυτή η σειρά εγχειρίσεων σου προκαλεί τρόμο, δεν είσαι ο μόνος.
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει δημοσιεύσει οδηγία που καλεί αθλητές να μην υποβάλλονται σε οδυνηρές επεμβάσεις ώστε να γίνουν δεκτοί σε διοργανώσεις και επίσης απαιτεί την ανάκληση όλων των σχετικών κανόνων των αθλητικών διοργανώσεων που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το σεβασμό προς το ανθρώπινο σώμα. Τίποτα λιγότερο από αυτό.
Πηγή: contra.gr