Επίθεση με μη επανδρωμένο όχημα σε πετρελαιαγωγό στη Σ. Αραβία

Επίθεση με μη επανδρωμένο όχημα δέχτηκαν δύο σταθμοί άντλησης πετρελαίου αναφέρει η Σαουδική Αραβία κάνοντας λόγο για μια «δειλή» τρομοκρατική πράξη δύο μέρες μετά το σαμποτάζ σε πετρελαιοφόρα στα ανοιχτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο υπουργός Ενέργειας Καλίντ αλ Φαλίχ δήλωσε ότι η επίθεση, που έγινε σε απόσταση 320 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Ριάντ, προκάλεσε πυρκαγιά, η οποία έχει πλεόν περιοριστεί ενώ ανέφερε ότι υπήρξε μικρή καταστροφή σε έναν από τους σταθμούς, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν διακοπές στην παραγωγή ή τις εξαγωγές πετρελαίου.

Σημείωσε ωστόσο ότι οι επιθέσεις μαζί με το σαμποτάζ σε τέσσερα πλοία, μεταξύ των οποίων και δύο δεξαμενόπλοια από τη Σαουδική Αραβία, απείλησαν τα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως.

«Αυτά τα χτυπήματα αποδεικνύουν ότι είναι σημαντικό για εμάς να αντιμετωπίσουμε τους τρομοκράτες μεταξύ των οποίων και οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν», σημειώνει ο Φαλίχ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από το κανάλι Masirah που ελέγχεται από τους Χούτι, στην οποία ανέφερε ότι προχώρησε σε επιθέσεις με drone εναντίον σημαντικών σαουδαραβικών εγκαταστάσεων ως απάντηση στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα στην Υεμένη.

Συνασπισμός δυνάμεων του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία μάχεται τους Χούτι εδώ και τέσσερα χρόνια στην Αραβική Χερσόνησο προσπαθώντας να αποκαταστήσει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, σε μια διαμάχη που εκλαμβάνεται από πολλούς ως ένας πόλεμος μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Οι Χούτι έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένως επιθέσεις με ιπτάμενα οχήμα και βλήματα σε πόλεις της Σαουδικής Αραβίας αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που χτυπήθηκε εγκατάσταση της εταιρείας Aramco, η οποία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έκλεισε προσωρινά έναν από τους αγωγούς της για να αξιολογήσει την κατάσταση. Πρόκειται για έναν αγωγό μέσω του οποίου μεταφέρεται κυρίως πετρέλαιο προς το λιμάνι Γιανμπού που βρίσκεται βόρεια του στενού Μπαμπ αλ Μαντέμπ. Μέσω αυτού του πετρελαιαγωγού μήκους 1.200 χιλιομέτρων διακινούνται καθημερινά τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένας λεκτικός πόλεμος μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης σχετικά με τις κυρώσεις και την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Κύρια αντίπαλος του σιιτικού Ιράν στη Μέση Ανατολή, η σουνιτική Σαουδική Αραβία είναι στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες δεν έχουν πάψει να σκληραίνουν τον τόνο εναντίον της Τεχεράνης, είτε πρόκειται για το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν είτε για τις «αποσταθεροποιητικές», σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, ενέργειες των Ιρανών στην περιοχή.

Το Ιράν υποστηρίζει τους Χούτι, όμως διαψεύδει ότι προμηθεύει τους αντάρτες με όπλα, όπως το κατηγορεί το Ριάντ.

Για τον Φάλιχ, «οι τελευταίες πράξεις τρμοκρατίας και δολιοφθοράς στον Κόλπο έχουν στόχο όχι μόνο το βασίλειο, αλλά και την ασφάλεια των πετρελαϊκών προμηθειών στον κόσμο και την παγκόσμια οικονομία».

Πηγή: Καθημερινή