Επιφυλακτική η Κομισιόν για εξαγγελίες πρωθυπουργού: Θα αξιολογήσουμε τα μέτρα…

Επιφυλακτική για τον δημοσιονομικό αντίκτυπο που ενδέχεται να έχουν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία μεταθέτει στις ελληνικές καλένδες την αποτίμηση των παροχών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφεύγει να απαντήσει κατηγορηματικά για τις παροχές που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να παρέμβει σε πολιτικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ωστόσο ότι το σημαντικό είναι κάθε απόφαση να συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι του Εurogroup για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και ότι το σημαντικό είναι κάθε απόφαση θα πρέπει να βρίσκεται εντός του πλαισίου της ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας μετά την τυπική λήξη του προγράμματος στήριξης.

Οι πιστωτές ζητούν ουσιαστικά χρόνο για να τις αξιολογήσουν τις εξαγγελίες Τσίπρα, καθώς η επόμενη έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί στις 5 Ιουνίου, ενώ δεν αποκλείεται η χώρα μας να βρεθεί και στην ατζέντα του Eurogroup στα μέσα του επόμενου μήνα.

«Κοστολόγηση» των παροχών Τσίπρα ζήτησαν οι εκπρόσωποι δανειστών

Εξ αποστάσεως θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών για τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο, οι οποίες, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, παρουσιάστηκαν σήμερα στους τεχνοκράτες του κουαρτέτου. Οι τριήμερες συναντήσεις των δύο πλευρών στην Αθήνα για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση ολοκληρώθηκαν σήμερα και, όπως ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, «ο διάλογος για επιμέρους θέματα πρόκειται να συνεχιστεί, όπως επισημάνθηκε και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Πρώτο Θέμα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν περαιτέρω στοιχεία και αναλυτικότερη κοστολόγηση των παροχών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς και της επίπτωσης που προβλέπεται να έχουν στην κατανάλωση, στους ρυθμούς ανάπτυξης κ.λπ. Παράλληλα, θα συνεχιστεί μέσω τηλεδιασκέψεων και ανταλλαγής e-mail η εξέταση των δημοσιονομικών μεγεθών, ενόψει της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2020-2023, καθώς και μια σειρά εκκρεμοτήτων, όπως η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα ανακοινωθεί μετά τις ευρωεκλογές, στις 5 Ιουνίου.

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί

Τις επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε και επισήμως ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για το ευρώ, τον Κοινωνικό Διάλογο και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, μιλώντας στο δίκτυο Bloomberg αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού της Ελλάδας, τόνισε ότι το σημαντικό είναι η χώρα μας μας να τηρήσει τους στόχους για τους οποίους έχει συμφωνήσει.

Προσπαθώντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην φανεί ότι εμπλέκεται στις πολιτικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να κάνουμε περισσότερες εις βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για να καταλάβουμε τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους».

Π. Μοσκοβισί: Δε θα πρέπει να παγιωθεί η τακτική των υπερπλεονασμάτων

Την άποψη ότι δε θα πρέπει να παγιωθεί η τακτική των υπερπλεονασμάτων και ότι στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γίνει στο μέλλον μια «σοβαρή συζήτηση» σχετικά με την δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τη μείωση του αφορολόγητου και να προχωρήσει σε περαιτέρω παροχές, σημείωσε πως «δεν είναι αναγκαίο» να υπάρχει «άμεση παρέμβαση» στις αποφάσεις της κυβέρνησης και ότι πιο σημαντικό είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

«Μέχρι τώρα είχαμε πολλά καλά στοιχεία για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και η Ελλάδα προβλέπεται να τους επιτύχει το 2019 και 2020», είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι σημερινές προβλέψεις δε λαμβάνουν υπόψη τους τα μέτρα που έχει συμπεριλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα, καθώς δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί. Όπως εξήγησε, και στο παρελθόν η Ελλάδα όχι μόνο πέτυχε τους στόχους της αλλά τους ξεπέρασε και το Eurogroup δέχτηκε κάποια μέτρα που κάνουν χρήση του δημοσιονομικού περιθωρίου. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να συζητηθεί “αργότερα” και να μη θεωρείται δεδομένο ούτε να γίνεται αντικείμενο άμεσου σχολιασμού.

Παραπέμποντας στη θέση που εξέφρασε επανειλημμένα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι η Επιτροπή ήταν πάντα στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και εναντίον του Grexit, επανέλαβε ότι η Επιτροπή διαπραγματεύτηκε και “αντιτάχθηκε σθεναρά” στα υπερβολικά πλεονάσματα. «Δεν ήμασταν ποτέ πεπεισμένοι ότι τα υπερβολικά πλεονάσματα ήταν ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «υφίστανται δεσμεύσεις που πρέπει να γίνονται σεβαστές, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει υπερκέραση των στόχων για πάντα». «Θα υπάρχει, το ξέρουμε, συζήτηση στο μέλλον, αλλά αυτή η συζήτηση θα πρέπει να είναι σοβαρή και να σέβεται τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί», κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσίπρας: Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση-τρόφιμα, ΔΕΗ-Φυσικό Αέριο και 13η σύνταξη

Τσίπρας από Ζάππειο: Αποκάλυψε την ημερομηνία που θα γίνουν οι εκλογές!

ΝΔ: Ο Τσίπρας διέλυσε την οικονομία και τώρα υιοθετεί δεσμεύσεις μας