Η κλιματική αλλαγή και οι μετανάστες τα κύρια θέματα στην σύνοδο κορυφής των χωρών της Ν. Ευρώπης

Οι ηγέτες επτά χωρών της Νοτίου Ευρώπης συνεδριάζουν σήμερα στη Μάλτα για να αναζητήσουν μια συμφωνία σε πολλά ζητήματα, μια εβδομάδα πριν από την κρίσιμη σύνοδο στις Βρυξέλλες για την πλήρωση των πιο σημαντικών αξιωμάτων της ΕΕ.

Η σύνοδος κορυφής Med7 των ηγετών της Μάλτας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας θα αναζητήσει επίσης μια κοινή θέση στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των μεταναστών, μεγάλος αριθμός των οποίων φθάνει στην Ευρώπη αφού διαπλεύσει τη Μεσόγειο.

Πολλές διμερείς συναντήσεις προβλέπονται επίσης πριν από τη συνάντηση σε ολομέλεια και το δείπνο εργασίας, ενώ αναμένεται μια κοινή δήλωση, παρόλο που είναι λίγο πιθανό οι συναντήσεις να πρόσφέρουν έστω και την αρχή μιας απάντησης όσον αφορά τη νέα ηγεσία της Επιτροπής των Βρυξελλών.

Οι χώρες της Med7 θα επιχειρήσουν επίσης να καταλήξουν σε μια συναίνεση για μια Ευρώπη «ουδέτερη σε άνθρακα» μέχρι το 2050, καθώς και σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της μάχης κατά των πλαστικών αποβλήτων στη Μεσόγειο, ενώ φυσικά θα συζητήσουν επίσης το ακανθώδες ζήτημα των μεταναστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ