Κ. Μητσοτάκης: Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη του λαού

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γιάννη Πρετεντέρη και στο ΘΕΜΑ 104,6.

Για το ντιμπέιτ είπε: «Εμείς από την πρώτη στιγμή προσήλθαμε για να βρεθεί μια λύση για το ντιμπέιτ ως όφειλε να γίνει. Προτείναμε τρεις ημερομηνίες, αντιπροτείναμε ημερομηνίες όταν υπήρξε το κώλυμα του κ. Τσίπρα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε, η εντύπωση που αποκομίζω είναι ότι ο Τσίπρας δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με όλους. Όταν είσαι απολογούμενος πρωθυπουργός δέχεσαι την κριτική από όλους».

Για τις εκλογές

«Σκοπός μας στις ευρωεκλογές ήταν μια καθαρή νίκη. Η εικόνα που αποκόμισα εγώ δεν ήταν μόνο των δημοσκοπήσεων αλλά της κοινωνίας. Έβλεπα δύο πράγματα. Αφενός ένα κύμα αντίδρασης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τον Τσίπρα προσωπικά και μια διάθεση απόρριψης μιας κακής κυβέρνησης. Έβλεπα όμως και κάτι άλλο, κόσμο που μου έλεγε ότι δεν έχω ψηφίσει τη ΝΔ αλλά σε εμπιστεύομαι για να φύγει ο Τσίπρας αλλά και για να μπορέσει να μας πείσεις έμπρακτα ότι η ΝΔ έχει αλλάξει. Ορισμένοι το κάνουν με μια δόση καχυποψίας και το σέβομαι αυτό. Νομίζω ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε μια ισχυρή λαϊκή εντολή».

«Δεν με αιφνιδίασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» πρόσθεσε.

Καταλαβαίνω γιατί ένα κόμμα που χάνει αισθάνεται την ανάγκη να δείξει ότι τα πράγματα δεν πάνε τόσο άσχημα, όταν το πιστεύεις, όμως, τότε υπάρχει ένα ζήτημα.

Μιλώντας για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου είπε ότι «ο πιο ακριβής όρος είναι το ματς ξεκινά από την αρχή, η κάλπη είναι άδεια και σε αυτό συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα».

Στο πλαίσιο αυτό έκανε έκκληση «για μαζική συμμετοχή. Η ισχυρή εντολή δεν είναι δεδομένη. Επειδή η δυναμική των εκλογών μπορεί να κριθεί σε λίγους ψήφους ποιο κόμμα θα είναι μέσα και έξω από τη Βουλή που είναι καθοριστικό για την αυτοδυναμία».

Κάλεσε, μάλιστα, τα στελέχη της ΝΔ «να μην προεξοφλούν το αποτέλεσμα, να διεκδικούν μέχρι τέλος την ψήφο των πολιτών».

Ερωτηθείς για το αν φοβάται την αποχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «οι εκλογές της 7ης Ιουλίου δυσκολεύουν τη συμμετοχή αλλά δεν πιστεύω ότι η αποχή θα είναι μεγάλη γιατί εισπράττω στις περιοδείες μου ότι υπάρχει αίτημα για απομάκρυνση αυτής της κακής κυβέρνησης».

Για την κυβέρνηση που θέλει να φτιάξει:
Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος ότι «η αλαζονεία δεν μου ταιριάζει». «Στη ΝΔ όπως την οραματίζομαι δεν χωρούν συμπεριφορές προσβλητικές. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη του λαού».

Στέλνοντας ένα μήνυμα στους υποψήφιους βουλευτές ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «τίποτα δεν με ενοχλεί περισσότερο από υποψηφίους βουλευτές που διεκδικώντας τον σταυρό ξεφεύγουν από την κεντρική γραμμή, κάνουν υπερβολές προεξοφλούν υπουργοποίηση για να εξασφαλίσουν σταυρό. Επειδή έχω γνώση να προειδοποιήσω ότι δεν υπάρχουν υπουργοί έτοιμοι».

«Δεν θεωρώ νομιμοποιητική βάση για να γίνει κάποιος υπουργός να είναι πρώτος στην εκλογική του περιφέρεια» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης είπε ότι «θα κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. Ενδέχεται να αξιοποιηθούν πολιτικά στελέχη από άλλους χώρους χωρίς να υπάρχει κοινοβουλευτική συμφωνία. Δεν μιλάμε για κοινοβουλευτικές συμπράξεις. Μιλάμε για πολιτικούς συμβολισμούς και ικανότητα αξιοποίησης χαρτοφυλακίων» ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα έχει και τεχνοκράτες.

«Δεν στέκομαι τόσο στο μέγεθος όσο στη σύνθεση των προσώπων όσον αφορά την κυβέρνηση. Στο δικό μου το μυαλό είναι ξεκάθαρη η σύνθεση της κυβέρνησης» ολοκλήρωσε τις αναφορές του για τη νέα κυβέρνηση.

Για οικονομία

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο είπε ότι συνεχίζει με διχαστική και επιθετική ρητορική σε υπερβολικό βαθμό «γιατί ούτε έμαθαν ούτε ξέχασαν τίποτα».

«Η κουβέντα ότι το πρόγραμμα της ΝΔ μυρίζει ανθρώπινο αίμα είναι πρωτοφανής. Δεν το έχω ξανακούσει, είναι αποκρουστική ως φράση και δείχνει τον πανικό ενός συστήματος εξουσίας που αντιλαμβάνεται τη βοή των επερχόμενων γεγονότων» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της ΝΔ είπε ότι είναι κοστολογημένο και επανέλαβε ότι «από 1/1/2020 θα ενσωματωθούν οι μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές» ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω ελαφρύνσεις μέσα στο 2019».

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους πολίτες «να διαβάσουν το πρόγραμμά μας» επισημαίνοντας ότι 24 ώρες μετά την ανακοίνωσή του «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε κουβέντα, ούτε απάντηση γιατί όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόγραμμά μας δεν έχουν να πουν τίποτα».

«Μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία δεν ξέραμε τα νούμερα. Έχω εμπιστοσύνη στους εργαζομένους του ΓΛΚ που είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση της οικονομικής τάξης».

«Εάν αυτή τη στιγμή καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο μας την επόμενη ημέρα θα πάω στους Ευρωπαίους και θα τους πω ότι καταφέραμε ένα κεντροδεξιό μετριοπαθές φιλελεύθερο κόμμα εκσυγχρονίστηκε, πίεσε πολύ τα άκρα και ζητώ από τους πολίτες να αφήσουμε έξω από τη Βουλή τη Χρυσή Αυγή και το κόμμα Βελόπουλου και αυτό για την Ευρώπη θα είναι πολύ σημαντικό μήνυμα. Δίνει σε μένα και στη χώρα πολύ σημαντικά επιχειρήματα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπενθύμισε ότι «μιλάμε πολύ συστηματικά στο εξωτερικό και τις αγορές εδώ και τρία χρόνια για το σχέδιό μας» και ότι «έχω μιλήσει από το 2016 για την ανάγκη να μην υπάρχουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα».

Για Σκόπια και Τουρκία

Όσον αφορά το Σκοπιανό υπενθύμισε ότι «έθεσα την ελληνική Βουλή προ των ευθυνών της πριν να κυρωθεί η συμφωνία. Μέχρι και πρόταση μομφής καταθέσαμε. Γνωρίζουμε ποιοι ψήφισαν ονομαστικά υπέρ αυτής της κακής συμφωνίας».

«Μια κυρωμένη συμφωνία δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Μπορούμε να περιορίσουμε τη ζημιά. Επιμένω στην επιθετική προβολή της αληθινής Μακεδονίας. Θα κερδίσουμε τη μάχη της Μακεδονίας επικοινωνιακά και υπέρ των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να απολογούνται γιατί χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία στα προϊόντα τους».

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι «θα αξιοποιήσουμε τα κεφάλαια ένταξης για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα» διαμηνύοντας ότι αν χρειαστεί να μπλοκάρουμε τη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ «θα το κάνουμε».

Σημείωσε ότι «αναγνωρίζω την ανάγκη να υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για τις βαλκανικές χώρες. Στην Αλβανία, όμως, υπάρχει ένα πρόσθετο μείζον ζήτημα για τη μεταχείριση της ελληνικής μειονότητας. Δεν υφίσταται ζήτημα ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ αν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά και αν αυτό συμβεί θα εξετάσουμε και άλλους τρόπους αντίδρασης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απρόβλεπτο» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας ότι «με τη συμπεριφορά του παραβιάζει το διεθνές Δίκαιο». Τόνισε, μάλιστα, ότι «εφόσον συνεχιστεί (σ.σ. η προκλητική στάση της Τουρκίας)είναι επιβεβλημένη η λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας»

Δήλωσε, επίσης, «διατεθειμένος για ένα ουσιαστικό κανάλι επικοινωνία μας τον κ. Ερντογάν» διευκρινίζοντας ότι «θα θέσουμε τους όρους της συζήτησης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

«Τα μηνύματα που έχουμε στείλει γαι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα. Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει τίποτα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Αποστολάκη ότι η Ελλάδα θα είναι μόνη της σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η Ελλάδα έχει συμμαχίες αλλά έχω εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις και την αποτρεπτική τους ικανότητα. Δεν μου αρέσει υπουργός Άμυνας να δημιουργεί περιττή ανασφάλεια στους πολίτες».

Για 120 δόσεις και ασφαλιστικό

Με αφορμή την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ένταξη και επιχειρήσεων στις 120 δόσεις αναρωτήθηκε «τέσσερα χρόνια κυβερνούσε, τώρα το θυμήθηκε;». «Εμείς θα το κάνουμε να ενταχθούν στις 120 δόσεις οι επιχειρήσεις. Θέλουμε μια πιο εύκολη αντιμετώπιση για πολίτες που οφείλουν μέχρι 3.000 ευρώ. ένα δεύτερο σκαλοπάτι μέχρι τα 20.000 ευρώ και πιο αυστηρά κριτήρια για πάνω από τα 20.000 ευρώ».

Όσον αφορά το νόμο Κατρούγκαλου εξήγγειλε ότι «θα αλλάξει». «Υπάρχουν νομικές εκκρεμότητες στο ΣτΕ και θα μας υποχρεώσουν σε αλλαγές. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του νόμου Κατρούγκαλου σχετίζονται με την ανταποδοτικότητα της κύριας σύνταξης. Άδικο να παίρνεις λιγότερη σύνταξη όσο περισσότερο δουλεύεις» πρόσθεσε.

Αναλύοντας το σκεπτικό του επισήμανε ότι «όλες οι σοβαρές χώρες έχουν ένα σύστημα τριών πυλώνων με περισσότερα κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Ορισμένοι πυλώνες όπως η επικουρική, δημιουργούμε ένα ειδικό λογαριασμό ώστε ο νέος ασφαλισμένος να έχει έλεγχο και να γνωρίζει πόση θα είναι η επικουρική σύνταξη στο τέλος του επαγγελματικού του βίου. Θεσπίζουμε φορολογικά κίνητρα για τον τρίτο πυλώνα, της ιδιωτικής ασφάλισης. Επιμένουμε στην δυνατότητα των επιχειρήσεων να δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους για να συμπληρώνουν τα εισοδήματά τους. Π.χ. να μην έχει τόσο αυστηρή φορολογική μεταχείριση το μπόνους στο τέλος του έτους».

«Η ευημερία που δημιουργεί η ελεύθερη οικονομία μπορεί να μοιράζεται σε ιδιοκτήτες, μετόχους και εργαζόμενους» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για Novartis

Μιλώντας για τον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε αρχικά παρατήρησε ότι «το πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο νόμος Παρασκευόπουλου. Η ανοχή της κυβέρνησης στα αιτήματα ακόμα και καταδικασμένων τρομοκρατών είναι ακατανόητη».

Σημείωσε, δε, ότι «ο Ποινικός Κώδικας όπως ψηφίστηκε έχει πολλά καλά στοιχεία. Όμως στα ζητήματα ποινικής αντιμετώπισης κακοποιών υπάρχουν προβλήματα. Ενδεχομένως και στο πρώτο νομοσχέδιο να κάνουμε σημειακές παρεμβάσεις στα άκρως προβληματικά σημεία».

Όσον αφορά το αν θα είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που θα ορίσει την ηγεσία του Αρείου Πάγου ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «εκτιμώ ότι εμείς θα ορίσουμε ηγεσία του Αρείου Πάγου. Αντιλαμβάνομαι τη σπουδή του κ. Τσίπρα να ορίσει ηγεσία του Αρείου Πάγου. Εκτιμώ ότι δεν θα υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Χαρακτήρισε, δε, «αδιανόητη η σπουδή Τσίπρα να ορίσει την ηγεσία ενώ παραδέχθηκε ότι δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση».

Διεμήνυσε, μάλιστα, ότι «θα κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές που θα συμβολίζουν την επιμονή μας στην αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης».

Ερωτηθείς για το αίτημα του Παναγιώτη Πικραμμένου να μάθει τι έγινε με την υπόθεση Novartis ο κ. Μητσοτάκης το χαρακτήρισε »απολύτως δικαιολογημένο».

«Από τη στιγμή που θα φτάσουν στη Βουλή υποθέσεις που αφορούν υπουργούς απερχόμενους της κυβέρνησης, η Βουλή θα ερευνήσει. Η Βουλή είναι βέβαιο ότι θα κληθεί να διερευνήσει και θα διερευνήσει την υπόθεση Novartis».

Ειδικά, δε, για τον «Ρασπούτιν» σημείωσε ότι «όλοι γνωρίζουμε ποιος είναι ο Ρασπούτιν. Ο μόνος που κάνει ότι δεν τον γνωρίζει είναι ο πολιτικός τους προϊστάμενος. Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το τι έγινε στην υπόθεση Novartis».

Για εκλογικό νόμο

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανήλθε στη συνέχεια στην ανάγκη ισχυρής εντολής «για να αποφύγουμε τις περιπέτειες. Εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση τότε η χώρα θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική που σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η μόνη κυβέρνηση που θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εκλογές θα γίνουν κατακαλόκαιρο, με τα εθνικά θέματα ανοιχτά».

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «δεν θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε με τον κ. Τσίπρα γιατί έχουμε διαφορετική αντίληψη για το πώς λειτουργεί η Δημοκρατία, πόσο σεβόμαστε τους Θεσμούς. Δεν μπορώ υπό οποιοδήποτε τρόπο να φανταστώ συνεννόηση της ΝΔ με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στη συνταγματική αναθεώρηση λέγοντας ότι «χάσαμε μια ευκαιρία να προτείνουμε περισσότερα άρθρα προς αναθεώρηση». Διεμήνυσε ότι «θα την ολοκληρώσουμε την αναθεώρηση αλλά θα είναι μικρής εμβέλειας. Η διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα. Υπάρχουν άρθρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και εμας δεν μας αφορούν και θα τα προσπεράσουμε».

Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι «θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος». «Θα είναι ευχής έργον να γίνει με 200 βουλευτές. Θα προτείνω στο ΚΙΝΑΛ και συνολικά στη Βουλή έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα χωρίς να είναι το ίδιο με το σημερινό που δίνει μπόνους 50 εδρών».

Για το υπουργικό συμβούλιο

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Βουλή δεν θα κλείσει το καλοκαίρι, «θα κλείσει 10-20 Αυγούστου, δεν πάμε σε θερινά τμήματα, έχουμε έτοιμα μια σειρά νομοσχεδίων».

«Δεν είναι ένδειξη αλαζονείας η καλή προετοιμασία. Θα είμαι έτοιμος για το σοβαρό ενδεχόμενο να είμαι πρωθυπουργός. Αυτό σημαίνει ότι οι υπουργοί θα πάρουν έτοιμα νομοσχέδια στα οποία θα μπορούν να βάλουν πινελιές Ο έέγχος από τη γενική γραμματείας της κυβέρνησης και το γραφείο του πρωθυπουργού θα είναι αυστηρός» συμπλήρωσε.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει στο Μαξίμου καθώς «θα είναι ένα σφιχτό όργανο στο οποίο δεν θα συμμετέχουν οι υφυπουργοί. Άλλο η εκτελεστική άλλο η νομοθετική εξουσία».

«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και γι’ αυτό χρειαζόμαστε ισχυρή εντολή» πρόσθεσε.

Απαντώντας στη «χυδαία επίθεση στη σύζυγό μου από εφημερίδα που βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία» για την παρουσία της Μαρέβας Γκραμπόφκσι στην τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «η σύζυγός μου γνωρίζεται προσωπικά με τον κ. Ελπιδοφόρο. Η ΝΔ δεν είχε επίσημη εκπροσώπηση στην τελετή ενθρόνισης. Η γυναίκα μου έχει στοχοποιηθεί συστηματικά και αυτό ήταν η πιο χυδαία εκδοχή ενός συστήματος εξουσίας το οποίο με αυτό τον τρόπο παραβίασε όλους τους άγραφους κάνονες της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ήταν προσωπική προσκεκλημένη του νέου Αρχιεπισκόπου και δεν εκπροσώπησε τη ΝΔ ή εμένα».

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τη συνέντευξή του με αναφορά «στις καταστροφικές δύο εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα του 2015» κάνοντας λόγο για μια «τραγική ιστορία αλαζονείας, ανικανότητας, έπαρσης, ασχετοσύνης οι συνέπειες της οποίας είναι μαζί μας».

Στην αρχή της συνέντευξης ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη μεγάλη διάκριση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ως MVP του NBA, την οποία χαρακτήρισε «σπουδαία διάκριση γα την Ελλάδα, για ένα παιδί που ξεκίνησε από τα Σεπόλια». Κράτησε τις αναφορές του πατέρα του «να μην είναι αλαζόνας, είναι σοφή συμβουλή για όλους μας» και υπογράμμισε: Μας έφτιαξε τη μέρα!