Ν. Παππάς: Χρήσιμη Αριστερά είναι αυτή που παλεύει για τον λαό

«Χρήσιμη Αριστερά είναι η Αριστερά που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα για το λαό. Για τα συμφέροντα, ενδεχομένως χρήσιμη Αριστερά είναι αυτή που αποχωρεί από το πολιτικό παιχνίδι και διατυπώνει την άποψη ότι τα πράγματα θα αλλάξουν σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, σε παρέμβαση του στη Βουλή, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας που κατέθεσε, και αφορά την απαγόρευση παρακώλυσης διακίνησης του έντυπου Τύπου και την παράταση για 11 ακόμα μήνες της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υπογραφής των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο κ. Παπάς μίλησε για «προοδευτικές αντιλήψεις που είναι απέναντι σε νεοφιλελεύθερες λογικές» και επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εργάζεται πάνω σε ευγενείς στόχους». Κάλεσε δε, «κάθε προοδευτική δύναμη να συμβάλει σε αυτή τη κατεύθυνση ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου».

Αιτιολογώντας τη νέα ρύθμιση, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έκανε λόγο για γκρίζες ζώνες που υπάρχουν στα ζητήματα διανομής του έντυπου Τύπου, τονίζοντας ότι πλέον επιβάλλεται πλήρης διαφάνεια. Όπως είπε επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα, «υπάρχει μονοπώλιο στη διανομή του Τύπου» και «μονομερής αλλαγή της εμπορικής του πρακτορείου απέναντι στα διανεμόμενα έντυπα» που προκάλεσαν την αντίδραση, τόσο του υπουργείου του, όσο και του υπουργού Ανάπτυξης και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, οι οποίοι απέστειλαν επιστολή προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να επιληφθεί αυτών των καταγγελιών.

«Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με βάση τα ερωτήματα που απηύθυνε η κυβέρνηση, είναι απόφαση ασφαλιστικών μέτρων απέναντι στην εταιρία διανομής Τύπου και το πρακτορείο. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού πιθανολογεί ότι έχουμε πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα εκμετάλλευσης της δεσπόζουσας θέσης του μονοπωλίου, πρακτικά, απέναντι στα άλλα διανεμόμενα έντυπα και δίνει εντολή για πάγωμα της αλλαγής της εμπορικής πολιτικής. Λέει επίσης η απόφαση, ότι πιθανολογείται ότι υπάρχει ζήτημα άρνησης πώλησης συγκεκριμένων εντύπων και διακριτική διαχείριση με τις επιστροφές ασφαλιστικών εισφορών. Εμείς εισάγουμε νέα ρητή απαγορευτική διάταξη για την παρακώλυση της διανομής Τύπου που αφορά όλα τα στάδια διακίνησης του Τύπου, ενώ προβλέπονται ποινές», τόνισε και πρόσθεσε:

«Είναι ένα πεδίο που δυστυχώς έχει αναπτύξει εντός του σύγκρουση συμφερόντων. Αυτός που διανέμει τον Τύπο, έχει και δικά του έντυπα και στα δικά του συμπεριφέρεται με τρόπο προνομιακό. Η κυβέρνηση έρχεται να καλύψει ένα πολύ σοβαρό νομικό κενό υπό το φως και αυτής της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ