Σι Τζινπίνγκ – Κιμ Γιονγκ Ουν: H ενίσχυση των σχέσεων Κίνας- Β. Κορέας συμβάλλει στην ειρήνη

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν ότι εν μέσω των «σοβαρών και περίπλοκων» εξελίξεων στις διεθνείς υποθέσεις, η ενίσχυση των διμερών δασμών θα αποτελούσε καλή εξέλιξη για τις δύο χώρες και για την ειρήνη στην περιοχή, μετέδωσε σήμερα το βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο Σι αφίχθη χθες Πέμπτη στην Πιονγκγιάνγκ για μια διήμερη επίσημη επίσκεψη που έχει στόχο την ενίσχυση του Κιμ, συμμάχου του υπό ασφυκτική πίεση, τόσο λόγω των κυρώσεων του ΟΗΕ εξαιτίας των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων όσο και λόγω της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση που διεξήγαγε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η επίσκεψη, η πρώτη που πραγματοποιεί Kινέζος ηγέτης στη Βόρεια Κορέα έπειτα από 14 χρόνια, καταγράφηκε μία εβδομάδα πριν ο Σι συναντηθεί με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, εν μέσω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Ο Κιμ έκρινε ότι η επίσκεψη του Σι, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κινεζικές πρωτοβουλίες στήριξης της βορειοκορεάτικης οικονομίας, η οποία ασθμαίνει, είναι «κρίσιμη» και θα δείξει στον κόσμο ότι η φιλική σχέση μεταξύ των δύο χωρών παραμένει σθεναρή και αμετάβλητη, σύμφωνα με το KCNA.

Για τους περισσότερους αναλυτές, η Κίνα είναι ο μοναδικός σύμμαχος της Β. Κορέας.

Ο Σι ανέφερε ότι Πεκίνο και Πιονγκγιάνγκ συμφωνούν ότι το να εξευρεθεί πολιτική λύση στο ζήτημα της πυρηνικής χερσονήσου και της αποπυρηνικοποίησής της είναι «αναπόφευκτο». Χρειάζεται, σύμφωνα με τον Κινέζο πρόεδρο, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να έχουν συνεχή και στενή επικοινωνία και να βαθύνουν τη διμερή συνεργασία σε διάφορους τομείς, σύμφωνα με το KCNA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ