Κινήσεις που απαιτούν σκακιστική σκέψη και προβλέψεις για την επόμενη ενδεχόμενη κίνηση του αντιπάλου, γίνονται αυτές τις ώρες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Πηγές του Ελληνικού υπουργείου Άμυνας ούτε διαψεύδουν ούτε επιβεβαιώνουν τα όσα υποστηρίζει αυτή τη στιγμή η Τουρκία, πως δηλαδή, έχει κατεβάσει το τρυπάνι του Πορθητή για να αγγίξει τον βυθό. Σίγουρα εκείνο που προβληματίζει και είναι άξιο παρακολούθησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η μεταφορά υλικών προς το Fatih, όπως και η αυξημένη παρουσία βοηθητικών πλωτών, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα hellasjournal.com.
Μάλιστα ένα ποιοτικό επιπλέον στοιχείο που μαθαίνουμε είναι οι μικρές μετακινήσεις μερικών μέτρων που κάνει το γεωτρύπανο, γεγονός που ίσως να δείχνει πως ακόμη δεν είναι σε θέση να προχωρήσει το «ταξίδι του προς τον βυθό». Στην Άγκυρα μπορεί κάθε μέρα να λένε πως ξεκίνησε η γεώτρηση, όμως κι αυτοί από την πλευρά τους, κρατάνε χαμηλά τον πήχη ώστε να μην αυξηθούν οι αντιδράσεις του διεθνή παράγοντα, οι οποίες ήδη δεν είναι λίγες.
Ο πρωθυπουργός πάντως, ουσιαστικά μετά την ολοκλήρωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας στάθηκε σε τρία σημεία: Το πρώτο είναι οι συνέπειες που θα έχει κάποιος ο οποίος παραβιάζει τα Εθνικά Κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Το δεύτερο είναι ένα μεγάλο όχι στην κινδυνολογία κι αυτό έχει να κάνει και με τα απαίσια fake news που κυκλοφορούν βασικά ψεκασμένα ακροδεξιά αυτοαποκαλούμενα “μέσα ενημέρωσης” της χώρας μας. Και αυτός ήταν ο λόγος που αναγκάστηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να κάνει μετά από πάρα πολύ καιρό διάψευση. Δεν είχε άλλη επιλογή. Το τρίτο σημείο είναι πως η Ελλάδα ποτέ άλλοτε δεν είχε τόσο ισχυρές συμμαχίες, πράγμα που πρέπει η Τουρκία να λάβει σοβαρά υπόψη της. Βέβαια σ’ αυτό το σημείο ας βάλουμε έναν αστερίσκο, θυμίζοντας πως ο Ναύαρχος Αποστολάκης, ως Α’ ΓEEΘΑ, είχε πει ότι αν συμβεί το παραμικρό, μόνοι μας θα είμαστε.
Κυπριακή ΑΟΖ και υψηλή ετοιμότητα
Από την άλλη πλευρά το βασικό θέμα τούτη τη στιγμή είναι η Κυπριακή ΑΟΖ κι εκεί ξανά η Ελλάδα και η Κύπρος, μόνες τους δεν είναι δυνατό να αναχαιτίσουν τα τετελεσμένα που δημιουργούνται από την Τουρκία. Άρα εκτός των δηλώσεων συμπαράστασης ή ακόμη και των μέτρων που ζητούν να ληφθούν οι δυο χώρες από τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο στρατηγικός στόχος είναι η αξιοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ, χώρες δηλαδή που έχουν άμεσα συμφέροντα στην περιοχή.
Στο ΚΥΣΕΑ τουλάχιστον από την πλευρά του Ελληνικού Πενταγώνου σημείωσαν ότι διατηρούνται υψηλή ετοιμότητα στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, με ενίσχυση της παρουσίας σε σημεία που πάρα πολλές φορές έχουν μπει στο μάτι της Τουρκίας στο πλαίσιο της διαρκούς αναθεωρητικής πολιτικής που έχει και για το Αιγαίο.
Στρατιωτικές πηγές έλεγαν μάλιστα πως εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι, γι’ αυτό γίνονται οι ασκήσεις, γι’ αυτό κάθε φορά εξετάζονται διαφορετικά σενάρια και σχεδιάζονται νέα, ώστε μέσω της τυποποίησης να έχουμε την ικανότητα ν’ ανταπεξέλθουμε στα σχέδια που απαιτούνται για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Ταυτόχρονα κανείς δεν εφησυχάζει εδώ και καιρό σ’ όλη την επικράτεια στο επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Βέβαια, εδώ θα επαναλάβουμε πως αυτές οι στρατιωτικές πηγές ξεκαθάριζαν γι’ ακόμη μια φορά πως ουδείς μιλά για ενισχύσεις δυνάμεων οπουδήποτε. Εγρήγορση γράφουμε καιρό τώρα ότι υπάρχει και είναι δεδομένη. Τέλος να θυμίσουμε πως πλησιάζουν οι ώρες του ταξιδιού διπλωματών και στρατιωτικών στην Τουρκία για τη συνέχιση της συζήτησης στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Κύκλοι του υπουργείου άμυνας, μετά το ΚΥΣΕΑ, έλεγαν πως θα συνεχιστούν κανονικά οι συζητήσεις και η πόρτα του ανοιχτού διαλόγου παρά τα όσα προκλητικά πράττει η Άγκυρα.