Για 20 δευτερόλεπτα «συγκλονιστικής στιχομυθίας», μεταξύ του Κυρ. Μητσοτάκη και επιχειρηματία, που συνιστούν τη «συμπύκνωση των αιτιών της κρίσης, τη συμπύκνωση των αιτιών της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και ηθικής χρεοκοπίας της χώρας μας», «με τον επιχειρηματία να λέει ότι είναι δικαίωμα μου η φοροδιαφυγή και ο πολιτικός να του κτυπά την πλάτη», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Δημοτική Αστυνομία. Ο πρωθυπουργός στην επίσκεψή του συνοδευόταν από την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης και υποψήφια βουλευτή, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και από τον νεοεκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο στο δήμο, Νάσο Ηλιόπουλο.
Η «κουλτούρα ανοχής στην ασυδοσία και την παραβατικότητα» απεικονίζει μία παλιά Ελλάδα που πρέπει να αφήσουμε πίσω, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «περάσαμε δύσκολα και κάποιοι πρέπει να ελαφρυνθούν, (αλλά) υπάρχει και η άποψη που λέει ότι το να ξαναγυρίσουμε στη λογική της ασυδοσίας».
Η επίσκεψη στη Δημοτική Αστυνομία – «Με απόφαση Μητσοτάκη σε διαθεσιμότητα 15.000 υπάλληλοι»
Τη δέσμευση ότι θα ενισχυθεί ο θεσμός της Δημοτικής Αστυνομίας, προς όφελος της καθημερινότητας των πολιτών, που καταργήθηκε το 2013, και με απόφαση του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι, «μέσα σε μία νύχτα», έδωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας.
Όπως είπε, τότε 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί βρέθηκαν εκτός της υπηρεσίας τους και η Δημοτική Αστυνομία διαλύθηκε ως θεσμός με πολύ μεγάλες επιπτώσεις, στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα, καθώς πολλοί μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων σωφρονιστικά καταστήματα, χωρίς να έχουν καμία εκπαίδευση για τις ανάγκες της νέας θέσης και κάποιοι οδηγήθηκαν, «στην πορεία προς την απόλυση».
«Θυμάμαι τους αγώνες που κάνατε, όχι μόνο εσείς, αλλά και οι 15.000 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα», είπε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι η απόφαση αυτή, είχε ως αποτέλεσμα να χειροτερεύσει η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητα των πολιτών, καθώς η Δημοτική Αστυνομία έχει κρίσιμο ρόλο για τη λειτουργία των σύγχρονων πόλεων, της αγοράς, την πάταξη της παραβατικότητας, την τήρηση της νομιμότητας, στη στάθμευση, στην κατάληψη δημόσιων χώρων, από τραπεζοκαθίσματα, παρανόμως, τη δυνατότητα των πολιτών με αναπηρία να κινηθούν, αλλά και το παραεμπόριο.
«Η καθημερινότητα, η ποιότητα ζωής και η ασφάλεια των πολιτών, όλα τα χρόνια που απείχατε από τη δράση, συρρικνώθηκαν ως έννοιες και ενισχύθηκαν αμέσως μετά», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Η δική μας η δέσμευση, που επαναφέραμε το θεσμό το 2015, είναι ότι πρέπει να συνεχίσει αυτός ο θεσμός να υπάρχει, αλλά ότι πρέπει να ενισχυθεί», είπε ακόμη, χειροκροτούμενος από το πλήθος των υπαλλήλων που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα της Κεντρικής Διοίκησης της Δημοτικής Αστυνομίας.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, πράγματι δια νόμου επέστρεψαν πίσω πολλοί υπάλληλοι, αλλα υπάρχουν ακόμα πολλοί που παρέμειναν σε άλλες υπηρεσίες χωρίς τη θέλησή τους, μέσα από τη διακιδασία της κινητικότητας. Εξάλλου μέσα από τη διαδικασία πρόσληψης υπαλλήλων στα σωφρονιστικά καταστήματα, με εξειδικευμένες ικανότητες, και με την τροπολογία που κατατέθηκε, τις τελευταίες ημέρες της λειτουργίας της Βουλής που «κάποιοι μας καταγγείλανε γι’αυτό», δινόταν η δυνατότητα να επιτρέψουν στους Δήμους οι μεταταχθέντες δημοτικοί αστυνόμοι.
«Είμαι εδώ για να σας πω ότι όχι μόνο είναι αναγκαίος και χρήσιμος ο θεσμός, αλλά πρέπει να ενισχυθεί. Κυρίως όμως είμαι εδώ για να σας πω ένα “ευχαριστώ”, για τη δουλειά που κάνετε καθημερινά μέσα σε αντίξοες συνθήκες κι εσείς και όλοι οι συνάδελφοί σας προκειμένου να γίνει καλύτερη η ποιότητα της ζωής μας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Η παλιά Ελλάδα της ασυδοσίας και της παραβατικότητας
Μιλώντας για την «κουλτούρα ανοχής στην ασυδοσία και την παραβατικότητα», υπογράμμισε ότι απεικονίζει μία παλιά Ελλάδα που πρέπει να αφήσουμε πίσω και να μην κλείνουμε τα μάτια και να λέμε ότι ο επιχειρηματίας που τηρεί το νόμο είναι το κορόιδο.
Αναφέρθηκε δε, στο σημείο αυτό, στη «συγκλονιστική στιχομυθία» όπως την χαρακτήρισε, μεταξύ επιχειρηματία και του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, υποσχέθηκε στον επιχειρηματία ότι δεν θα γίνονται έλεγχοι.
«Αυτά τα 20 δευτερόλεπτα αυτής της στιχομυθίας μεταξύ τους, είναι η συμπύκνωση των αιτιών της κρίσης, είναι η συμπύκνωση των αιτιών της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και ηθικής χρεοκοπίας της χώρας μας (…) ο επιχειρηματίας που λέει ότι είναι δικαίωμα μου η φοροδιαφυγή και ο πολιτικός που του κτυπά την πλάτη», δήλωσε.
Ο Αλ. Τσίπρας είπε, τέλος, ότι περάσαμε δύσκολα και κάποιοι πρέπει να ελαφρυνθούν, προσθέτοντας ότι υπάρχει και η άποψη που λέει ότι το να ξαναγυρίσουμε στη λογική της ασυδοσίας, με τους πλούσιους νομίμως να μην πληρώνουν φόρους γιατί έχουν τις offshore, και στoυς λιγότερο πλούσιους, «να κλείνουμε το μάτι στην παραβατικότητα».
«Το έχουμε ξαναζήσει» είπε, με «μείωση εσόδων, δημοσιονομικό εκτροχιασμό και με αντίστοιχη μείωση δαπανών» είπε, προσθέτοντας αυτό σημαίνει μείωση μισθών, συντάξεων, παροχών για σχολεία και νοσοκομεία και επιδόματα ανεργίας, αλληλεγγύης, αναπηρίας, οικογενειακά, στέγασης.
«Ποια από όλα αυτά θα κοπούν;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι αυτοί που λένε ότι δεν θα κάνουν απολύσεις είναι οι ίδιοι που έκαναν και τις υπερασπίζονταν το 2013 και ταυτόχρονα μιλούν για την επιστροφή στην αναλογία 1 προς 5, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Όπως εξήγησε η αναλογία 1 προς 1 δίνει τη δυνατότητα να έχουμε κάθε χρόνο 9.000 εισροές νέων εργαζόμενων σε κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες και το 1 προς 5 σημαίνει 1.800 προσλήψεις και κατά συνέπεια, 7.200 λιγότερες θέσεις κάθε χρόνο.
Με δεδομένο ότι η ΝΔ έχει δεσμευτεί για 1.500 προσλήψεις στην Αστυνομία το 2019, είπε ο Αλ. Τσίπρας, σημαίνει ότι θα έχουμε μόνο 300 προσλήψεις για σχολεία και νοσοκομεία.
Ανέφερε επίσης ότι η γενικόλογη και όχι στοχευμένη μείωση στη φορολογία, σημαίνει ότι θα κοπούν δαπάνες και «μην έχετε αυταπάτες, δεν θα ξανακοιτάξουν αυτά τα οποία θεωρούν περιττά, διότι τη Δημοτική Αστυνομία την θεωρούν περιττή».
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι υπάρχουν δύο σχέδια, είπε ο πρωθυπουργός, και «ο καθένας ας διαλέξει όποιο σχέδιο θέλει, αλλά εδώ η απόφαση είναι για τη ζωή μας και όχι για το ποιος θα κυβερνά, αλλά πώς θα κυβερνά».
Καταλήγοντας τόνισε: «Είμαι εδώ για να αναδείξω ότι υπάρχει τρόπος και σχέδιο ώστε όλοι μαζί να βγούμε από την κρίση και όχι κάποιοι λίγοι που θα παρανομούν και θα έχουν off shore και θα φοροδιαφεύγουν νόμιμα (…) όχι κάποιοι να είναι οι “έξυπνοι” και η μεγάλη πλειοψηφία τα κορόιδα». Προσέθεσε δε ότι «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα παραμείνει η Δημοτική Αστυνομία ως θεσμός και θα ενισχυθεί με την επιστροφή όλων των συναδέλφων σας. Ελπίζω και προκαλώ το ίδιο να δεσμευτούν και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, συναντήθηκε με εκπροσώπους των δημοτικών αστυνομικών, οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματα του κλάδου τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ