Προβληματισμό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τις δημοσιονομικές προοπτικές προκαλούν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται, καθιστώντας αμφίβολη την επίτευξη των αισιόδοξων κυβερνητικών προβλέψεων.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και μόλις κατά 0,2% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (δ’ του 2018).
Οι μεταβολές αυτές, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των ρυθμών κατά το δεύτερο ήμισυ της περυσινής χρονιάς, δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει αποκτήσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.
Η επιβράδυνση της ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει τις συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% του ΑΕΠ (1,85 δισ. ευρώ), που – κατά την άποψη των δανειστών – δημιουργείται λόγω του τελευταίου πακέτου παροχών-φοροελαφρύνσεων και των ρυθμίσεων των 120 δόσεων.
Τριμηνιαίες μεταβολές
Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε ετήσια βάση, η τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσιάζει μείωση 0,1%, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αύξηση κατά 7,9%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αύξηση 4% και οι εισαγωγές αύξηση κατά 9,5%.
Μεγάλη είναι η πτώση στην κατανάλωση της Γενικής Κυβέρνησης (-5%) και οριακά θετική αυτή των νοικοκυριών (0,2%).
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,1 % σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018.
Μείωση κατά 2,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,5% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,2%.
Αύξηση κατά 5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,4% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,6%.
Ετήσιες μεταβολές
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018. Το γεγονός οφείλεται στην μεγάλη πτώση στην κατανάλωση της Γενικής κυβέρνησης (-4,1%), ενώ αυτή των νοικοκυριών κινείται ανοδικά (0,8%).
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018.
Αύξηση κατά 4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,7% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,7%.
Παράλληλα, άνοδος κατά 9,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,5%.
Πηγή: sofokleousin.gr