“Καμπανάκι” για την ελληνική οικονομία από Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις

Την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και τον κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, υπογραμμίζουν οι αρμόδιοι επίτροποι Βάλντις Ντομπρόβκσις και Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας για την Ελλάδα στο πλαίσιο της παρουσίασης της δέσμης συστάσεων για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Η Ελλάδα έκανε καλό ξεκίνημα στη μεταμνημονιακή περίοδο

Ειδικότερα, ο επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, αναφέρθηκε σε «αξιόλογα αποτελέσματα» που πέτυχε η χώρα τα τελευταία χρόνια, με σημαντικό πλεόνασμα για τρίτη συνεχή χρονιά το 2018, υπογραμμίζοντας τη σταδιακή επαναφορά της στις αγορές, κάτι που, όπως είπε, είναι «πολύ θετικό για τον ελληνικό λαό».

Από την πλευρά του, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα και τα «υγιή» δημοσιονομικά της, έχει αυξηθεί απασχόληση καθώς και η εσωτερική ζήτηση.

Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι, τους τελευταίους μήνες, υπάρχουν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και ότι το τελευταίο πακέτο μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση είναι «δαπανηρό» και δεν ακολουθεί «τη σωστή δημοσιονομική κατεύθυνση». Επίσης, ανέφερε ότι ανατρέπει παλαιότερες θετικές μεταρρυθμίσεις, δημιουργώντας κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι από το 2019 και εφεξής.

Τέλος, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθήσει στενά τους επόμενους μήνες την πορεία του πλεονάσματος και ότι, όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της χώρας και θα διατηρήσει τον εποικοδομητικό διάλογο.

«H Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση για να βγει από το πρόγραμμα και να διασφαλίσει ότι η μεταρρυθμιστική διαδικασία είναι εντός τροχιάς», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη οπισθοδρόμηση της χώρας.

Όπως είπε, μετά την έξοδο από το μνημόνιο, η Ελλάδα έχει κάνει πολύ θετικά βήματα, όπως η επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για τρίτη συνεχή χρονιά, η σταδιακή επιστροφή στις αγορές και η μείωση του χρέους εφαρμόζοντας τα μέτρα ελάφρυνσης.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι η έκθεση σημειώνει κάποιες καθυστερήσεις και κάποια βήματα προς τα πίσω, τα οποία, είπε, δεν αποτελούν το «σωστό δρόμο», δηλώνοντας ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί τους επόμενους μήνες τον αντίκτυπο των πολιτικών αυτών στην επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου.

Επίσης, τόνισε ότι δεν είναι η θέση της Επιτροπής να κάνει πολιτικά σχόλια και ότι το μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή, είναι ότι πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει στη σωστή τροχιά και ότι η Επιτροπή θα βοηθήσει τη χώρα στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει «περιθώριο ελιγμών» εάν η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει την επιτυχή επιστροφή στις αγορές και, επομένως, θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τόσο σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πορεία όσο και τις μεταρρυθμίσεις. Τέλος, ανέφερε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου, όπου αναμένει μια «δύσκολη συζήτηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ