Η διαφορετική επιλογή των πολιτών στη διοίκηση της Περιφέρειας δεν προϋποθέτει και τον εκτροχιασμό της από την «κανονικότητα», επισημαίνει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, σε συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Ρουμελιώτη όπου τοποθετείται για τα ελληνοτουρκικά, τα εκλογικά αποτελέσματα και το διακύβευμα των εθνικών εκλογών, τονίζοντας ότι η «επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κομματική αλλά πατριωτική» και καθοριστική για το μέλλον της χώρας καθώς «αναμετρώνται δύο εκ διαμέτρου αντίθετα, προγράμματα».
Η επικειμένη εκλογική αναμέτρηση, προσθέτει, δεν είναι ζήτημα επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά του λαού που δεν πρέπει να αφήσει τη χώρα στα χέρια ενός «αυτοενοχοποιημένου πολιτικού κατεστημένου με βαθιές ρίζες σε όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου». Αντίθετα, σημειώνει, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε τους μη προνομιούχους αυτούς δηλαδή που καταδίκασαν σε «κοινωνικό όλεθρο οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» και τώρα «χωρίς καμία συγγνώμη» επιβουλεύονται την στήριξη τους, επενδύοντας στη λήθη και στη αρνητική ψήφο για τις δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει η κυβέρνηση.
Σχολιάζοντας την διαφορετική αντίληψη των πολιτών στις ευρωεκλογές, η Ρένα Δούρου δηλώνει ότι είναι στο χέρι τους να γεμίσουν αυτή τη φορά την κάλπη με τη σωστή επιλογή. Αναγνωρίζει ότι η «απογοήτευση είναι ανθρώπινη», αλλά «η ψήφος δεν είναι καπρίτσιο» και πως «η σφαίρα δεν γυρίζει πίσω».
Αναφορικά με την πορεία της Περιφέρειας και την λειτουργία της, την οποία προσδιορίζει πλέον η απλή αναλογική, η περιφερειάρχης χαρακτηρίζει «πρωταρχικό μέλημα όλων, το συμφέρον των συμπολιτών μας», ενώ η ίδια δηλώνει μαχητικά παρούσα στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα και της παράταξης για να συνεχιστεί η «δύσκολη πλην προοδευτική πορεία του τόπου».
Συγκεκριμένα και με αφορμή την επικαιρότητα που καταλαμβάνει η ανάρτηση των ψηφοδελτίων η συνέντευξη ξεκινά, σε αυτό το timing, με την δική της θέση επί του «πάγιου» ερωτήματος που δεχόταν και την ακολουθεί ακόμη και σήμερα μετά επιτάσεως μάλιστα, αναφορικά με την πορεία και το πολιτικό της μέλλον.
Ερ: Τελικά κ. Δούρου δεν σας βλέπουμε στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, ίσως αναρωτιούνται πολλοί για τις προθέσεις σας αναφορικά με την πολιτική ανέλιξη σας, τι έχετε να πείτε;
Απ: Το… περίεργο θα ήταν να με βλέπατε. Όπως γνωρίζετε, οι Περιφερειάρχες που αναλάβαμε διοίκηση τον Σεπτέμβριο του 2014, έχουμε απόλυτο ασυμβίβαστο μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας μας, όπως προβλέπει το άρθρο 56, του Συντάγματος, όπως διαμορφώθηκε το 2001. Δηλαδή ως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι νωρίτερα, δεν έχουμε δικαίωμα να θέσουμε υποψηφιότητα για κανένα άλλο αξίωμα, όπως για παράδειγμα του βουλευτή. Αυτό ήταν κάτι που το γνώριζαν όσοι ασχολούνται προσεκτικά με τα κοινά. Και με εξέπλητταν κάθε φορά τα σενάρια για ενδεχόμενη υποψηφιότητά μου ή ανάληψη κάποιου άλλου ρόλου. Ωστόσο μικρή σημασία έχουν όλα αυτά. Είμαι εδώ, παρούσα, μάχιμη και αποφασισμένη να δώσω τον αγώνα στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα και της παράταξής μας. Για να αποτρέψουμε την παράδοση της χώρας σε εκείνους που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και εκπροσωπούν την οπισθοδρόμηση. Για να συνεχίσουμε τη δύσκολη αλλά προοδευτική πορεία που έχει ξεκινήσει για τον τόπο.
Ερ: Την Κυριακή ήσασταν από τους πρώτους που αντιδράσατε στην είδηση της έκτακτης σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ με αντικείμενο τη συνεχιζόμενη ένταση που προκαλεί η Τουρκία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ… Σας εκπλήσσει η συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας;
Απ: Τίποτε δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει με τη σημερινή συμπεριφορά της Άγκυρας από τη στιγμή που αισθάνεται περιθωριοποιημένη στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου με τους αγωγούς μεταφοράς και τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Είτε μιλάμε για την προοπτική του αγωγού East Med είτε για άλλους ενεργειακούς διαδρόμους που δεν την περιλαμβάνουν ενώ παράλληλα ισχυροποιούνται χώρες όπως η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ελλάδα. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που τα πράγματα από κυπριακής πλευράς προχωράνε κανονικά, με τις άδειες και τις έρευνες και την αναμενόμενη εκμετάλλευση, η Τουρκία συνειδητά αντιδρά προκλητικά, απειλώντας με γεώτρηση εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και επιχειρώντας στην ουσία να εκπέμψει το μήνυμα ότι αυτή είναι η κυρίαρχος της περιοχής. Αυτό το μήνυμα είναι το σημαντικό. Φυσικά αυτή η στάση της Τουρκίας περιφρονεί το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι η πρώτη και δυστυχώς, ούτε η τελευταία φορά. Εκείνο που σήμερα προέχει, όπως τόνισα και στη δήλωσή μου, είναι η εθνική ενότητα και η ψυχραιμία, η κατανόηση και η συνεννόηση με τους εταίρους μας αλλά και με την Άγκυρα. Όπως και να έχουν τα πράγματα, θαυματουργικές λύσεις δεν υπάρχουν. Σήμερα η χώρα μας, χάρη στην πολυεπίπεδη, ανεξάρτητη και φιλειρηνική πολιτική της κυβέρνησης, διαθέτει αναβαθμισμένη αξιοπιστία, διεθνή ερείσματα και μπορεί να συμβάλλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της νοτιοανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.
Ερ: Το βράδυ του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών, από το προεκλογικό σας περίπτερο στο Σύνταγμα, είπατε ότι παρότι επιχειρήσατε, δεν καταφέρατε να επικοινωνήσετε με τον νεο-εκλεγέντα Περιφερειάρχη. Τελικά η συνάντηση έγινε την Τετάρτη 12 Ιουνίου. Πώς θεωρείτε ότι πρέπει να προχωρήσει η μεταβατική περίοδος, ως την 1η Σεπτεμβρίου;
Απ: Δεν είναι μόνο προσωρινό θέμα της μεταβατικής περιόδου. Αλλά έχει να κάνει με την εφαρμογή της νέας πολιτικής κουλτούρας που επιβάλλει η απλή αναλογική με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών της Αττικής. Αυτά ακριβώς που μας αφορούν και μας ενώνουν. Αυτός ήταν άλλωστε ο τρόπος που λειτουργήσαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, χωρίς τότε, το 2014, να έχουμε τη συνδρομή της τότε διοίκησης. Εμείς στη συνάντηση που είχαμε με τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη λειτουργήσαμε όπως επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον, παρέχοντας ό,τι απαιτείται. Γιατί αυτή ήταν και παραμένει η πυξίδα της δράσης μας: η προάσπιση των συμφερόντων των συμπολιτών μας.
Ερ: Πώς κρίνετε το αποτέλεσμα; Οι πολίτες τελικά έκαναν μια διαφορετική επιλογή από εκείνη που τους είχατε καλέσει να κάνουν.
Απ: Η ψήφος των πολιτών είναι απόλυτα κυρίαρχη και σεβαστή. Οι πολίτες έκαναν μια συγκεκριμένη πολιτική και αυτοδιοικητική επιλογή. Όπως έχω πει πολλές φορές, η υπόθεση της Αττικής δεν είναι υπόθεση ενός προσώπου ή ενός συνδυασμού. Το κρίσιμο είναι να συνεχίσει η Αττική να βρίσκεται στο προσκήνιο, εντός κι εκτός Ελλάδας. Να συνεχίσει να είναι ορατή, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα ότι διασφαλίσαμε την επιπλέον, για τρία χρόνια λειτουργία κρίσιμων κοινωνικών δομών, όπως των 55 Κέντρων Κοινότητας. Να συνεχίσει να λειτουργεί όχι ως μέρος των προβλημάτων των πολιτών αλλά της λύσης τους. Να συνεχίσει το νέο ηθικό υπόδειγμα άσκησης διοίκησης που εγκαθιδρύσαμε, με έμφαση στην αποτελεσματικότητα και την πάταξη της διαφθοράς. Να συνεχίσουν οι πρωτοβουλίες για τη δημόσια υγεία, για το περιβάλλον, όπως ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων. Το γεγονός ότι οι πολίτες έκαναν μια διαφορετική επιλογή στη διοίκηση της Αττικής, δεν πρέπει να εκτροχιάσει την Περιφέρεια από την κανονικότητα, στην οποία έχει εισέλθει.
Ερ: Πώς διαγράφεται η «επόμενη μέρα» στην Περιφέρεια Αττικής; Θα καταφέρετε να κάνετε τις απαιτούμενες συνθέσεις; Γιατί η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από ένταση…
Απ: Η εφαρμογή αυτής της δημοκρατικής τομής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι η απλή αναλογική, επιβάλλει πλέον βαθιά αλλαγή κουλτούρας. Επιβάλλει συνεννοήσεις, συνθέσεις διαφορετικών απόψεων. Δεν έχει «αποφασίζομεν και διατάζομεν». Σε ό,τι αφορά τη δική μας παράταξη, τη «Δύναμη Ζωής», το θέμα των συνθέσεων το γνωρίζουμε πολύ καλά και έχουμε να επιδείξουμε… διαπιστευτήρια αποτελεσματικότητας που τεκμαίρονται. Με τον ίδιο τρόπο θα επιχειρήσουμε να λειτουργήσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο συγκεκριμένο πλαίσιο του συσχετισμού δυνάμεων που έχει διαμορφωθεί. Έχουμε υποχρέωση όλοι να λειτουργήσουμε προωθητικά, πέρα από κομματικά και παραταξιακά στεγανά, για να κάνουμε πράξη την ανόθευτη βούληση των πολιτών. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε έτοιμοι να πράξουμε, συμβάλλοντας στην εποικοδομητική λειτουργία του κορυφαίου αντιπροσωπευτικού συλλογικού οργάνου που είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ερ: Παραμένετε… ΣΥΡΙΖΑ. Δεν καταθέσατε ποτέ την κομματική ταυτότητά σας, και τώρα έχετε μπροστά σας μια πολύ δύσκολη εκλογική μάχη επιβίωσης
Απ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν πρόκειται για μάχη επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του λαού μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ καθιερώθηκε πλέον στη συνείδηση της κοινωνίας, διατήρησε σημαντικές εκλογικές εφεδρείες, παρά τον λυσσώδη πόλεμο ΜΜΕ και συμφερόντων, και διευρύνει εκ νέου τις κοινωνικές συμμαχίες του.
Το είχα πει πολλές φορές προεκλογικά, το επαναλαμβάνω και τώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε για να μείνει. Ούτε εκείνον, αλλά ούτε και συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να μας ξεφορτωθεί το σύστημα που χρεοκόπησε την Ελλάδα.
Μπροστά μας έχουμε ένα μεγάλο ιστορικό διακύβευμα. Να μην αφήσουμε να ξαναπέσει η χώρα στα χέρια εκείνων που τη χρεοκόπησαν. Σε ένα αυτοενοχοποιημένο πολιτικό κατεστημένο, με βαθιές ρίζες σε όλες τις πτυχές του δημοσίου βίου, που έβαλε τρικλοποδιές στην προσπάθεια της κυβέρνησής μας, έστω και με ατέλειες, έστω και με προβλήματα, έστω και με αδεξιότητες, να αλλάξει τα δεδομένα. Να επιχειρήσει να διορθώσει τις αδικίες δεκαετιών σε βάρος των Ελλήνων, να κερδίσει ο τόπος το χαμένο καιρό.
Ερ: Η πλειοψηφία των πολιτών ωστόσο δεν έδειξε να συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες σας, στην κάλπη των ευρωεκλογών. Η διαφορά της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεγάλη…
Απ: Κάθε κάλπη έχει… τη δική της Ιστορία. Η κάλπη των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, θα είναι άδεια εκείνο το πρωί, όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι στο χέρι της πλειοψηφίας της κοινωνίας μας, να τη γεμίσει με τη σωστή επιλογή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει την ανάγκη υπεράσπισης των μη προνομιούχων. Των αδικημένων. Εκείνων που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καταδίκασαν στο περιθώριο και τη μιζέρια. Τα ίδια κόμματα, τα ίδια πρόσωπα, επενδύουν σήμερα στη… λήθη, και προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα κάνουν κάτι διαφορετικό από όσα έκαναν επί δεκαετίες.
Ακούσατε εσείς κάποια συγγνώμη για τον κοινωνικό όλεθρο που συνόδευσε τις πολιτικές τους; Φυσικά καμία. Επενδύουν μόνο στη λήθη και σε μια αρνητική ψήφο για τις δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει η δική μας κυβέρνηση, ώστε να μην καταστραφεί η χώρα.
Η απογοήτευση, η αγανάκτηση, η οργή των πολιτών είναι ανθρώπινη, αναμενόμενη και σεβαστή. Η ψήφος όμως δεν είναι… καπρίτσιο. Η σφαίρα δεν γυρίζει πίσω. Και θα πρέπει όλοι να αναρωτηθούν, αν δεν τους ανησυχεί η προοπτική διακυβέρνησης από μια κοινωνικά κυνική ΝΔ υπό τον κύριο Μητσοτάκη, με τη γνωστή θεωρία της κοινωνικής αδικίας ως φυσική νομοτέλεια της ανθρώπινης φύσης. Μια ΝΔ εκδικητική και ρεβανσιστική, που θα ξεχαρβαλώσει τις κοινωνικές δομές και τις εργασιακές σχέσεις. Ένας «οδοστρωτήρας», σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, των εργασιακών δικαιωμάτων και των κεκτημένων της τελευταίας περιόδου.
Οι πολίτες θα πρέπει να δουν πέρα από την ό,ποια απογοήτευσή τους από τα δικά μας πεπραγμένα. Αξίζει τον κόπο να τιμωρήσουν το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας, παραδίδοντας τα ηνία της χώρας σε εκείνους που τη χρεοκόπησαν και δεν νοιάστηκαν ποτέ για τις ανάγκες των πολλών? Είναι μια απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον της πατρίδας σε μια κρίσιμη περίοδο. Αναμετρώνται δύο διακριτά, εκ διαμέτρου αντίθετα, πολιτικά προγράμματα, και δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ κρύβει το δικό της. Η στιγμή είναι ιστορική. Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κομματική αλλά πατριωτική επιλογή.