Το εύρος της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας την 7η Ιουλίου, και όχι η αυτοδυναμία αυτή καθαυτήν, είναι το ζητούμενο για τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.
«Μπαλαντέρ» για τον αριθμό των εδρών που θα κατορθώσει να συγκεντρώσει η ΝΔ είναι η είσοδος ή μη της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή.
Στο πρώτο σενάριο, με εξακομματική Βουλή, το βράδυ της 7ης Ιουλίου η ΝΔ επιτυγχάνει αυτοδυναμία συγκεντρώνοντας 156 έδρες. Στο δεύτερο σενάριο, με επτακομματική Βουλή, η ΝΔ επιτυγχάνει οριακά αυτοδυναμία με 152 έδρες (δεδηλωμένη επιτυγχάνεται με 151 έδρες). Στο τρίτο σενάριο, με πεντακομματική Βουλή, η ΝΔ μπορεί να φτάσει τις 161 έδρες.
Η ΝΔ διατηρεί διαφορά ασφαλείας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 8,5%, το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να «κατοχυρώνει» την τρίτη θέση, ενώ το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη διαβαίνει το κατώφλι της εθνικής αντιπροσωπείας και στα δύο σενάρια (εξακομματική ή επτακομματική Βουλή).
Παράλληλα, επτά στους 10 πολίτες «βλέπουν» επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ενώ τέσσερις στους έξι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι τα ρουσφέτια θα επηρεάσουν την ψήφο τους.
Τα σενάρια της αυτοδυναμίας
Αναλυτικά, στο πρώτο σενάριο, με εξακομματική Βουλή, η ΝΔ επιτυγχάνει αυτοδυναμία, συγκεντρώνοντας 156 έδρες, έναντι 80 του ΣΥΡΙΖΑ, 21 του ΚΙΝΑΛ, 17 του ΚΚΕ, 15 της ΧΑ και 11 του ΜέΡΑ 25. Στο δεύτερο, με επτακομματική Βουλή, η ΝΔ επιτυγχάνει αυτοδυναμία με 152 έδρες έναντι 77 του ΣΥΡΙΖΑ, 21 του ΚΙΝΑΛ, 16 του ΚΚΕ, 15 εδρών της ΧΑ, 10 του ΜέΡΑ 25 και 9 εδρών της Ελληνικής Λύσης που κατορθώνει να εισέλθει στην εθνική αντιπροσωπεία. Στο τρίτο σενάριο, με πεντακομματική Βουλή, η ΝΔ μπορεί να φτάσει τις 161 έδρες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 83 έδρες, το ΚΙΝΑΛ 22, το ΚΚΕ 18 και τη ΧΑ 16 έδρες.
Στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων – χωρίς λευκό, άκυρο, αποχή) η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στις 8,5 ποσοστιαίες μονάδες, με την αξιωματική αντιπολίτευση να φθάνει το 34,5% έναντι ποσοστού 26% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να «κατοχυρώνει» την τρίτη θέση με ποσοστό 7%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%, η ΧΑ συγκεντρώνει 5%, 3,5% σημειώνει το ΜέΡΑ 25 που φαίνεται να εισέρχεται στη Βουλή υπερβαίνοντας το πλαφόν του 3%, στη Βουλή δίνει μάχη για να μπει στη Βουλή η Ελληνική Λύση του Κυριακού Βελόπουλου με 3%, 1% συγκεντρώνει η Ένωση Κεντρώων, 5,5% δηλώνουν άλλο κόμμα (Δημιουργία Ξανά, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας, ΕΠΑΜ), ενώ αναποφάσιστοι/ δεν απαντώ δηλώνει το 9%.
70% των πολιτών «βλέπουν» νίκη ΝΔ
Στην παράσταση νίκης επτά στους 10 πολίτες (ποσοστό 70%) προβλέπουν επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, έναντι μόλις 19% που προβλέπουν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να αυξάνεται στις 51 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της προηγούμενης δημοσκόπησης της PULSE που η «ψαλίδα» ήταν 49% (69% έναντι 20%). 2% των ερωτώμενων απαντούν άλλο, ενώ 9% δεν ξέρω/ δεν απαντώ. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 2016.
Η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 88% με τις διαρροές να αγγίζουν το 3% προς ΝΔ, το 2% προς ΚΙΝΑΛ ενώ ποσοστό 4% των διαρροών είναι αδιευκρίνιστο που κατευθύνεται. Συγκριτικά, η συσπείρωση στη ΝΔ φθάνει το 90%, με 3% να διαρρέει προς ΣΥΡΙΖΑ, 2% προς ΚΙΝΑΛ, ενώ ποσοστό 3% των διαρροών είναι αδιευκρίνιστο που κατευθύνεται.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνοντας 36% (έναντι 37% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) έναντι 26% του Αλέξη Τσίπρα (27% στην προηγούμενη δημοσκόπηση). 32% απαντούν κανένας από τους δύο (31%). 6% των ερωτηθέντων δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Τέσσερις στους έξι επηρεάζονται από τα ρουσφέτια
Το 40% των ερωτηθέντων (32% σίγουρα ναι – 8% μάλλον ναι) απαντά ότι η συζήτηση περί διορισμών και οι καταγγελίες για χαριστικές πράξεις θα επηρεάσουν την ψήφο τους, ενώ το 51% (16% μάλλον όχι – 35% σίγουρα όχι) απαντά ότι η συζήτηση αυτή θα επηρεάσουν την ψήφο τους. Το 9% απαντά δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση, το 32% των ερωτηθέντων θέλει να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ (έναντι 31% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση), ενώ αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί μόλις το 12% (έναντι 15% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση). Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ θέλει το 15% (έναντι 16%), με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ το 18% (έναντι 17%), κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού επιθυμεί το 9% (έναντι 10%) ενώ δεν ξέρω/ δεν απαντώ απαντά το 14% (έναντι 11%).
Διαβάστε τη δημοσκόπηση αναλυτικά