«H ΕΕ θα τιμήσει τα λόγια της προς τα Τίρανα και τα Σκόπια ή οι Βρυξέλλες -χωρίς να είναι η πρώτη φορά- θα αφήσουν τα Βαλκάνια να βράζουν στο ζουμί τους», διερωτάται ο Ντένις Μακ Σέιν, πρώην υπουργός αρμόδιος για την περιοχή των Βαλκανίων στην κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ, σε άρθρο του στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv.
O Μακ Σέιν που επισκέπτεται συχνά την περιοχή των Βαλκανίων, τονίζει ότι όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην αντίδραση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα και για μία ακόμα φορά τα Βαλκάνια θα είναι η καυτή πατάτα στην ημερήσια διάταξη, καθώς «οι περισσότεροι εκ των αντιμαχόμενων πολιτικών της περιοχής δεν μπορούν να δουν τα πόδια τους χωρίς να τα πυροβολήσουν».
Ο πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ επισημαίνει ότι «σε ένα σπάνιο παράδειγμα σοβαρής διπλωματική επιτυχίας δύο νέοι αριστεροί πρωθυπουργοί σε Αθήνα και Σκόπια κατάφεραν αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο λίγο νωρίτερα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ συμφώνησαν να σπάσουν το αδιέξοδο 30 ετών αναφορικά με την ονομασία της χώρας στα βόρεια της Ελλάδας που είναι γνωστή από το 1990 ως “Μακεδονία”. Τα Σκόπια συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα σε Βόρεια Μακεδονία για να ικανοποιήσουν την ελληνική άποψη, σύμφωνα με την οποία η δική της περιοχή της Μακεδονίας – μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό από τα 2 εκατομμύρια της σλαβο-αλβανικής χώρας- δεν θα πρέπει να έχει το ίδιο ιστορικό όνομα με τον βόρειο γείτονά της».
Ο Μακ Σέιν λέει ότι σε αντάλλαγμα η Ελλάδα συμφώνησε να υποστηρίξει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Οι Έλληνες διπλωμάτες έχουν σιωπηρά υποστηρίξει την είσοδο της Αλβανίας στην ΕΕ και την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών για τις δύο χώρες το προσεχές φθινόπωρο.
Ο Βρετανός, πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι οι οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας διευρύνονται με την ένταξη των δύο γειτονικών χωρών της στην ΕΕ. Ήδη 650.000 Αλβανοί εργάζονται στην Ελλάδα στον τομέα της γεωργίας, της οικοδομής και της φροντίδας Ελλήνων ηλικιωμένων. Ακριβώς όπως η είσοδος της Πολωνίας και άλλων ανατολικοευρωπαϊκών κρατών στην ΕΕ έχει βοηθήσει στη βελτίωση των οικονομιών τους και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, έτσι υπάρχει και η ελπίδα ότι η οσμωτική επίδραση της ΕΕ όσον αφορά στα επιχειρηματικά στανταρντ και το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα μπορούσε να λειτουργήσει και στην περίπτωση της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.
«Το ερώτημα είναι τώρα: H EE τιμήσει τα λόγια της στα Τίρανα και τα Σκόπια ή οι Βρυξέλλες – και δεν θα είναι η πρώτη φορά- θα αφήσουν τα Δυτικά Βαλκάνια να βράζουν στο ζουμί τους;», καταλήγει ο πρώην υπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ