Ευθεία επίθεση κατά των προοδευτικών ιδεών που επικρατούσαν στην Ευρώπη «αλλά πλέον έχουν ξεπεραστεί» εξαπέλυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με συνέντευξή του στους Financial Times.
Αιχμή της κριτικής του Ρώσου προέδρου αποτέλεσε το μεταναστευτικό με ειδική αναφορά στην Άνγκελα Μέρκελ για την οποία είπε ότι ήταν «βασικό της λάθος» η απόφασή της να επιτρέψει την είσοδο στη Γερμανία άνω του 1 εκατομμυρίου προσφύγων.
«Οι προοδευτικοί δεν μπορούν να υπαγορεύουν τίποτα και σε κανέναν όπως επιχείρησαν να κάνουν τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι φιλελεύθερες ιδέες είναι πλέον ξεπερασμένες καθώς βρίσκονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν επικαλούμενος τη νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ και την άνοδο των εθνικολαϊστικών κινήσεων στην Ευρώπη.
Ο Ρώσος πρόεδρος εξύμνησε τη στάση του ομολόγου του των ΗΠΑ απέναντι στους μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στην Αμερική από το Μεξικό. «Η προοδευτική ιδέα προϋποθέτει ότι δεν πρέπει να γίνει κάτι. Ότι οι μετανάστες μπορούν να σκοτώνουν και να βιάζουν ατιμώρητοι επειδή τα δικαιώματά τους ως μετανάστες πρέπει να προστατεύονται».
Στην ίδια συνέντευξη ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιχείρησε να υπερασπιστεί τη στάση της Ρωσίας απέναντι στους ΛΟΑΤΚΙ. «Δεν προσπαθώ να προσβάλω κανέναν επειδή μας κατηγορούν για υποτιθέμενη ομοφυλοφοβία. Αλλά δεν έχουμε πρόβλημα με τους ΛΟΑΤΚΙ. Θεού θέλοντος ας ζουν όπως επιθυμούν. Αλλά ορισμένα πράγματα μοιάζουν υπερβολικά σε εμάς. Λένε τώρα ότι τα παιδιά μπορούν να έχουν πέντε ή έξι φυλετικούς ρόλους».
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην επίθεση κατά του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, τονίζοντας – λίγο πριν συναντήσει την Τερέζα Μέι στο πλαίσιο της συνόδου των G20 στην Ιαπωνία – ότι οι σχέσεις της Βρετανίας με τη Ρωσία δεν θα πρέπει να διαταραχθούν λόγω αυτού του συμβάντος.
«Όλα αυτά για κατασκόπους και αντικατασκόπους δεν αξίζουν τις σχέσεις δύο κρατών. Αυτή είναι μια κατασκοπευτική ιστορία που δεν αξίζει τίποτα. Πιστεύω ότι η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία ενδιαφέρονται για την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεών μας – ελπίζω ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον κάποια πρώτα βήματα» είπε ο κ. Πούτιν.
Έντονη αντίδραση Τουσκ για τις δηλώσεις Πούτιν περί «απαρχαιωμένων ιδεών» της δημοκρατίας
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στηλίτευσε με ασυνήθιστη σφοδρότητα σήμερα δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον οποίο οι προοδευτικές ιδέες που προβάλλουν οι δυτικές δημοκρατίες είναι «απαρχαιωμένες», ανώφελες.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, ο Πούτιν έκρινε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Financial Times ότι οι προοδευτικές ιδέες έχουν «κατατροπωθεί».
Λέγοντας σαρκαστικά ότι η αϋπνία λόγω της αλλαγής ζώνης ώρας του επέτρεψε να διαβάσει ολόκληρη τη συνέντευξη, ο Τουσκ εξαπέλυσε αντεπίθεση, σε ασυνήθιστα μη διπλωματικό τόνο, από την Ιαπωνία, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο της G20.
«Μπορώ να πω ότι διαφωνώ απόλυτα με το επιχείρημα κατά το οποίο οι προοδευτικές ιδέες είναι απαρχαιωμένες. Ως Ευρωπαίοι, υπερασπιζόμαστε σθεναρά και χωρίς καμία αμφισημία την προοδευτική δημοκρατία», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Το προοδευτικό ιδεώδες είναι πλέον απαρχαιωμένο και βρίσκεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της μεγάλης πλειονότητας του πληθυσμού», έκρινε ο Πούτιν στη συνέντευξή του στη βρετανική οικονομική εφημερίδα.
Υποστηρίζοντας ότι αυτό το ιδεώδες επιτρέπει σε μετανάστες «να σκοτώνουν, να λεηλατούν, να βιάζουν με πλήρη ατιμωρησία διότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται», ο Πούτιν φάνηκε να αντιγράφει—μέρος τουλάχιστον—της ρητορικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά τη μετανάστευση.
«Όποιος λέει ότι η προοδευτική δημοκρατία είναι απαρχαιωμένη λέει ταυτόχρονα ότι οι ελευθερίες είναι απαρχαιωμένες, ότι το κράτος δικαίου είναι απαρχαιωμένο, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απαρχαιωμένα», αντέτεινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Γα εμάς στην Ευρώπη, πρόκειται για θεμελιώδεις, ζωτικές αξίες», συνέχισε ο Τουσκ· απεναντίας, είναι «ο αυταρχισμός, η προσωπολατρεία και ο νόμος των ολιγαρχών που είναι στ’ αλήθεια απαρχαιωμένα φαινόμενα, έστω κι αν μπορεί να μοιάζουν μερικές φορές να φέρνουν αποτέλεσμα».
Πηγή: protothema.gr