Από τη στιγμή που τα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη σκιτσάρουν και ζωγραφίζουν, ήταν θέμα χρόνου να κάνουν και εκθέσεις των έργων τους. Την πρώτη τέτοια έκθεση στον κόσμο κάνει η ρομποτική ζωγράφος Ai-Da στη γκαλερί “Barn” στο Κολλέγιο του Αγίου Ιωάννη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία ξεκίνησε χθες Τετάρτη 12 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουλίου.
Το ανθρωποειδές ρομπότ (με εξωτερική εμφάνιση… μοντέλου) μπορεί να περπατήσει, να μιλήσει και να κρατήσει μολύβι ή πινέλο. Τα έργα της δεν έχουν να ζηλέψουν πολλά πράγματα από εκείνα σύγχρονων ζωγράφων της αφηρημένης τέχνης.
Το όνομα Ai-Da παραπέμπει στο όνομα του ανθρώπου που την εμπνεύσθηκε, καθώς και στην πρωτοπόρο Βρετανίδα μαθηματικό Άντα Λάβλεϊς (1815-1852), κόρη του Λόρδου Βύρωνα, η οποία θεωρείται ότι είχε γράψει το πρώτο πρόγραμμα για υπολογιστή.
Η Ai-Da είναι πολύ παραγωγική στη δουλειά της, καθώς είναι σε θέση να ολοκληρώσει ένα έργο της μέσα σε δύο ώρες. Συγκριτικά, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι χρειάστηκε περίπου 15 χρόνια για τη «Μόνα Λίζα» (την οποία και πάλι θεωρούσε ανολοκλήρωτη), ενώ ο γλύπτης Ογκίστ Ροντέν δούλευε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες τις «Πύλες της Κόλασης».
Η Ai-Da είναι το πρώτο στο κόσμο ρομπότ ζωγράφος
Η Ai-Da μπορεί να σκιτσάρει ένα πορτρέτο εξ όψεως, να συνθέσει έναν πίνακα αφηρημένης τέχνης, ενώ δεν διστάζει να δοκιμάσει το χέρι της και στη γλυπτική. Το βασικό γνώρισμα της είναι πως είναι σε θέση να διδάξει μόνη της καινούρια πράγματα στον εαυτό της και έτσι να δημιουργεί ολοένα πιο πολύπλοκα έργα. Ξεκινώντας από κάτι απλό, όπως τη φωτογραφία ενός δέντρου ή μιας μέλισσας, το ρομπότ είναι ικανό να ζωγραφίσει κάτι αφηρημένο, που κάλλιστα θα είχε θέση σε μια γκαλερί σύγχρονης τέχνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ιαπωνία: Τα ρομπότ ρίχνονται στην «μάχη» της εκπαίδευσης
Ρομπότ μαθαίνει να γράφει «γειά σας» στα ελληνικά και άλλες γλώσσες
Επίτευγμα: Δημιουργήθηκε το πρώτο βιονικό χέρι που μπορεί να φορεθεί εκτός εργαστηρίου