Νέος αρχαιολογικός οδηγός για την Αρχαία Μεσσήνη από τον Π. Θέμελη

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καπόν ο νέος, καλαίσθητος οδηγός του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης, με κείμενα του ανασκαφέα και αναστηλωτή του, Πέτρου Θέμελη.

Πρόκειται για μια προσεγμένη έκδοση, μέσα από την οποία ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την ιστορία της αρχαίας πόλης και να περιηγηθεί στα μοναδικά μνημεία της, που ερευνώνται και αναστηλώνονται υποδειγματικά. Επικουρικά λειτουργούν οι σχεδιαστικές αποκαταστάσεις και οι κατόψεις με υπομνηματισμό κτισμάτων και μνημείων, που «συνομιλούν» εύγλωττα με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, προσδίνοντας στο βιβλίο ζωντάνια και σαφήνεια.

«Πάντοτε, όποτε συναντιόμασταν, η ερώτηση παρέμενε η ίδια: “Πέτρο, πότε θα κάνουμε τον οδηγό;”. Δεν είναι μόνο η ιστορική και αρχαιολογική σπουδαιότητα της αρχαίας Μεσσήνης που μας προξενούσε το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό. Εξίσου σημαντικό για εμάς είναι το έργο και ο τρόπος με τον οποίο ο ανασκαφέας της την ανέστησε από τη λήθη, τη ξαναζωντάνεψε, και μέσα από σκόρπιους λίθους της έδωσε και πάλι μορφή και ζωή. Για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος εργάζεται εδώ και δεκαετίες με υπομονή, ζήλο και αγάπη, πλαισιωμένος από συνεργάτες που συμμερίζονται την αφοσίωσή του και από φίλους που στηρίζουν και ενισχύουν το έργο του», δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκδότες, Μωυσής και Ραχήλ Καπόν, συμπληρώνοντας: «Ξεκινήσαμε έχοντας κατά νου έναν μικρό οδηγό για τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά, θέλοντας να παραμείνουμε πιστοί στις ιδέες μας για καλλιτεχνική και νοηματική αρτιότητα και να αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μνημεία της αρχαίας πολιτείας και το έργο του καθηγητή Θέμελη, παρουσιάσαμε τελικά έναν εκτενή οδηγό, που ενσωμάτωσε και τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας στον χώρο, αλλά και των αναστηλώσεων που ο ακούραστος ανασκαφέας ολοκλήρωσε. Ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει έναν ευχάριστο “συνοδό” των επισκεπτών στον χώρο και, πέρα από την πληροφόρηση για τα εντυπωσιακά μνημεία, θα τους μεταδώσει και κάτι από τον ενθουσιασμό μας», επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.