Ρουμανία: Το 28% των παιδιών καπνίζει πριν καν συμπληρώσει τα δέκα έτη

Το 28% των παιδιών στη Ρουμανία έχει την πρώτη του επαφή με καπνικά προϊόντα πριν συμπληρώσει την ηλικία των δέκα ετών, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση “Σώστε τα Παιδιά” (Save the Children), απευθύνοντας παράλληλα έκκληση, για αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας με στόχο την προστασία των ανηλίκων και την αποφυγή της έκθεσής τους σε τέτοιου είδους προϊόντα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε η μη κυβερνητική οργάνωση, το 14,6% των παιδιών ηλικίας από 13 έως 15 ετών, έχουν καπνίσει τουλάχιστον μία φορά τις τελευταίες τριάντα ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι, συνολικά 90.699 παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν συστηματικοί καπνιστές, προειδοποιεί η μη κυβερνητική οργάνωση. Παράλληλα, το 8,2% των παιδιών της ίδιας ηλικιακής ομάδας δήλωσε ότι χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Ρουμανίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα παιδιά τείνουν να δοκιμάζουν καπνικά προϊόντα από πολύ μικρή ηλικία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Μία από τις αιτίες της κατανάλωσης καπνού από την παιδική ηλικία είναι – σύμφωνα με την οργάνωση – η εύκολη πρόσβαση των ανηλίκων σε καπνικά προϊόντα, παρά την απαγόρευση πώλησης στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα: Το 70,7% των παιδιών ηλικίας 13 έως 15 δήλωσαν ότι αγοράζουν τσιγάρα από το κατάστημα, δηλαδή από νόμιμη ‘πηγή’. Σχεδόν το 80% (78,4%) των παιδιών αυτών δήλωσε ότι δεν εμποδίστηκαν να αγοράσουν τσιγάρα εξαιτίας της ηλικίας τους.

Η μη κυβερνητική οργάνωση “Save the Children” τάσσεται υπέρ της αλλαγής της ισχύουσας νομοθεσίας για τον καπνό λόγω της υψηλής κατανάλωσης καπνικών προϊόντων και της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων από τα παιδιά. Αυτό σχετίζεται – όπως τονίζει – με την εύκολη πρόσβαση στα προϊόντα αυτά και την έκθεση σε διαφημιστικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, η ΜΚΟ, υποστηρίζει την απαγόρευση του καπνίσματος στα οχήματα όπου είναι παρόντες ανήλικοι ή έγκυες γυναίκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ