Αλ. Τσίπρας: Καθήκον μας είναι να τους ταράξουμε στην τεκμηριωμένη κριτική

«Καθήκον μας σήμερα είναι να τους ταράξουμε στη τεκμηριωμένη κριτική και στην προγραμματική αντιπολίτευση» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην πρώτη, μετά τις εκλογές, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, στη Βουλή, παραφράζοντας τον «πολύ σπουδαίο κοινοβουλευτικό και ηγέτη της Αριστεράς», Ηλία Ηλιού, που «είχε πει το θρυλικό: Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα».

«Οφείλουμε λοιπόν πάνω από όλα να είμαστε όλοι καλά προετοιμασμένοι και οργανωμένοι σε κάθε μας παρέμβαση, είτε στην ολομέλεια είτε στις επιτροπές» είπε προς τους βουλευτές, τους οποίους συνεχάρη για την εκλογή τους και τους ευχήθηκε καλή δύναμη, ενώ ευχαρίστησε για την ανεκτίμητη προσφορά τους και όσους έδωσαν την εκλογική μάχη από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να εκλεγούν.

«Δώσαμε μια δύσκολη μάχη» είπε ο Αλ. Τσίπρας, «μια μάχη στην οποία ο αντίπαλος ή οι αντίπαλοι, ήθελαν, σχεδίαζαν, επεδίωκαν, όχι απλά την εκλογική μας ήττα, αλλά επιδίωκαν, όπως το έλεγαν, τη στρατηγική μας ήττα. Δεν το κατάφεραν. Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι φίλοι της Προοδευτικής Συμμαχίας, απέτρεψαν αυτόν τον σχεδιασμό».

Εκφράζοντας ευγνωμοσύνη στους περίπου 1.800.000 πολίτες που εμπιστεύθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ, «παρά τις επιθέσεις και τη στοχοποίηση που έφτανε στα όρια αντιΣΥΡΙΖΑ υστερίας» ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «έχουμε (…) τη βαριά ευθύνη να ανασυγκροτήσουμε τη δράση μας και να αποτελέσουμε το αγκωνάρι που χρειάζεται ο κόσμος της εργασίας, του μόχθου και της δημιουργίας που πρέπει να σταθεί όρθιος, να παλέψει και να αντισταθεί στην ολομέτωπη επίθεση που θα δεχθεί από τη νέα κυβέρνηση σε δικαιώματα και κατακτήσεις».

Αναφερόμενος στα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «προμηνύουν μεγάλη ξηρασία για τα λαϊκά στρώματα, για τις κατακτήσεις των τελευταίων ετών» και πρόσθεσε ότι (σσ η κυβέρνηση) «επιχειρεί να λανσάρει ένα πρωτότυπο μοντέλο κυβέρνησης Ανώνυμης Εταιρείας, με δεκάδες τεχνοκράτες σε ρόλο ceo υπουργών, με ελάχιστες γυναίκες, γιατί όπως μας εξήγησαν οι γυναίκες δεν είναι πρόθυμες να αναλάβουν ρόλους ευθύνης».

Επίσης, αναφέρθηκε σε εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων, που «έχουν αναλάβει απευθείας τη διαπραγμάτευση του Δημοσίου με τους ομίλους από τους οποίους προέρχονται και μάλιστα για κρίσιμης οικονομικής σημασίας θέματα, όπως το Ελληνικό» και «με τον άνθρωπο του ΣΕΒ, συντονιστή των υπουργών» τονίζοντας ότι «καταργείται ακόμα και η διαμεσολάβηση μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματικών ομίλων, αφού οι όμιλοι αναλαμβάνουν απευθείας τα υπουργεία που τους αφορούν».

Συνεχίζοντας την κριτική προ τη ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και «στον δικηγόρο της ENERGA και ανιψιό του κ. Μητσοτάκη, διευθυντή του Μαξίμου, να δημιουργεί με το καλημέρα ερωτηματικά, με την αποφυλάκιση σήμερα του πρώην συνεταίρου του κου Αριστείδη Φλώρου», προσθέτοντας: «Όλοι αντιλαμβανόμαστε τώρα, γιατί η ΝΔ αρνήθηκε τον συναινετικό ορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης».

Επίσης, στηλίτευσε την απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση «να ακυρώσει τη δυνατότητα της πρόσβασης στην Υγεία και την ασφάλιση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων» και πρόσθεσε ότι το μήνυμα για την αντιμετώπιση των προσφύγων διαφάνηκε «από την συγκέντρωση αστυνομικού αυταρχισμού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο έχουν υπαχθεί πλέον οι φυλακές, αλλά και η μεταναστευτική πολιτική, σε αντίθεση με κάθε δημοκρατική και πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα».

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «κορυφαία, επικίνδυνη και γκροτέσκα πράξη, την υπαγωγή της ΕΥΠ, της ΕΡΤ, και του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου απευθείας στον πρωθυπουργό», αναφέρθηκε «στην υφυπουργό που πριν κάποιο διάστημα ταύτιζε την αντίσταση στη χούντα με τη διανοητική διαταραχή», αλλά και στην «εκποίηση της ΔΕΗ, την οποία απαξιώνουν καθημερινά και συνειδητά με δημοσιεύματα και δηλώσεις, μέχρι να εμφανίσουν αύριο ως σωτήρα τον όμιλο στον οποίο θα την ξεπουλήσουν». Άλλωστε ο νέος αρμόδιος υπουργός το ξέρει καλά το σενάριο, διότι το ίδιο έργο σκηνοθέτησε παλιότερα με τον εθνικό αερομεταφορέα, με την Ολυμπιακή, ανέφερε ο κ. Τσίπρας..

Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος, να αναιρέσει τα θετικά μέτρα

«Η κυβέρνηση ήδη (…) προετοιμάζει το έδαφος, να αναιρέσει τα θετικά μέτρα που προλάβαμε να πάρουμε στο μικρό διάστημα μετά την έξοδο από τα μνημόνια» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι «ακούγονται φωνές» για ακύρωση του δώρου Πάσχα, «που θεσπίσαμε σαν μόνιμη παροχή(…) μείωση του αφορολόγητου από το 2020, με διάφορα δήθεν κάποιες μειώσεις φόρων στις επιχειρήσεις» ενώ, όπως είπε, «πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για αυξήσεις στις τιμές στο ρεύμα και στα φάρμακα, μεταξύ άλλων» και «μιλούν ανοιχτά κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού».

Σε ό, τι αφορά την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να οργανώσουμε την αντιπολίτευση με το καλύτερο δυνατό τρόπο και στη Βουλή και στη κοινωνία (…) και να σταματήσουμε τον οδοστρωτήρα που έχουν ήδη βάλει μπροστά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και τα οικονομικά συμφέροντα που τη στηρίζουν».

Όπως είπε, το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τρεις από όσους ψήφισαν, ήρθε στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, «αποτελεί και την εγγύηση ότι μπορούμε να ματαιώσουμε τα σχέδιά τους».

«Να μην αφήσουμε να γυρίσουν την Ελλάδα πίσω, σε σκοτεινά χρόνια, σε εποχές ακροδεξιάς εκδικητικότητας, νεοφιλελεύθερης αγριότητας και διαρπαγής του κράτους ως κομματικό λάφυρο. Διότι ας μη ξεχνάμε ότι αυτές οι πρακτικές είναι που τελικά οδήγησαν και στη χρεοκοπία».

Δε πρόκειται να λέμε όχι σε όλα, μόνο και μόνο επειδή είμαστε αντιπολίτευση

«Θα είμαστε λοιπόν εδώ, όχι για να κάνουμε αντιπολίτευση με φωνές και με ξόρκια, αλλά για να κάνουμε δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Και δυναμική αντιπολίτευση είναι η τεκμηριωμένη αντιπολίτευση» είπε και τόνισε: «Δεν πρόκειται να λέμε όχι σε όλα, μόνο και μόνο επειδή είμαστε αντιπολίτευση».

Αναφέρθηκε δε, «στον καβγά που έχει ξεσπάσει στη ΝΔ επειδή κάποιοι ευρωβουλευτές τους, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, ο Βαγγέλης Μειμαράκης, τόλμησε να ψηφίσει τον Δημήτρη Παπαδημούλη για αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου. Αυτή είναι η κατάντια της αντιΣΥΡΙΖΑ υστερίας που ενορχηστρώνεται από έναν σκληρό και ακραίο πυρήνα στο εσωτερικό της ΝΔ και φυσικά από μιντιακά συγκροτήματα» .

Στο σημείο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «θα ψηφίσουμε αύριο για πρόεδρο της Βουλής τον προτεινόμενο από το πλειοψηφούν κόμμα, πόσο μάλλον όταν δεν έχουμε κάποια επιφύλαξη επί προσωπικού. Το ίδιο θα πράξουμε και για όσους άλλους αντιπροέδρους δεν έχουμε επιφύλαξη επί προσωπικού. Γιατί επαναλαμβάνω δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Αλλά για την ουσία. Για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Δε θα λέμε λοιπόν όχι για το όχι, αλλά δε πρόκειται και τίποτα να αφήσουμε να πέσει κάτω».

Είπε επίσης, ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα γίνει και η κατανομή όλων των βουλευτών σε τομείς ευθύνης και σε επιτροπές και «δεν θα υπάρξει κανείς και καμιά, χωρίς χρέωση και χωρίς σημαντική δουλειά να εκπονήσει» ενώ όπως είπε, δεν θα υπάρχουν διακρίσεις και προνόμια «όπως και δε θα υπάρξει και καμία ανοχή δική μου σε κανέναν και σε καμία σε σχέση με τους κανόνες συλλογικής λειτουργίας και ατομικής ευθύνης τους οποίους έχουμε συναποφασίσει».

Κλείνοντας κάλεσε τους βουλευτές να γίνουν «κήρυκες» δημοκρατικής και κοινωνικής αντίστασης, με το έργο τους στη Βουλή και στην κοινωνία, «να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα, το σχέδιο για μια άλλη πολιτική, μια άλλη Ελλάδα, ένα καθεστώς δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Να μην ξεχάσουμε ούτε στιγμή, στις νέες συνθήκες, ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε, ποιους εκπροσωπούμε».

«Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα, με την υπογραφή του λαού, η μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα και το ισχυρότερο προοδευτικό κόμμα σε όλη την Ευρώπη, το γεγονός ότι καταφέραμε να επιβιώσουμε μέσα από σχέδια παρένθεσης, συντριβής και στρατηγικής ήττας, το γεγονός ότι, παρά τα λάθη μας, καταφέραμε το δάνειο του λαού το ’15 , να το μετατρέψουμε σε δημοκρατική επένδυση του λαού το ’19, αποτελεί την πηγή της αισιοδοξίας μας. Είμαστε εδώ. Είμαστε όρθιοι. Είμαστε έτοιμοι. Θα είμαστε συνεπείς στο ραντεβού μας τόσο στη Βουλή, όσο και στους δρόμους του αγώνα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ