Εκλογές 2019: Τα τρία σενάρια για τις έδρες και την αυτοδυναμία – Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης

Η εκλογική διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα επιτελεία των κομμάτων ήδη ετοιμάζουν τα… κομπιουτεράκια τους για να «ζυγίσουν» τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών 2019.

Τα ευρέως διαδεδομένα σενάρια για το μέγεθος της αυτοδυναμίας στις κατ’ ίδίαν συζητήσεις αναλυτών και πολιτικών είναι τρία, σύμφωνα με tanea.gr.

Πρώτον: η ΝΔ θα εξασφαλίσει μια οριακή αυτοδυναμία εκλέγοντας μια Κοινοβουλευτική Ομάδα της τάξης των 152 – 153 βουλευτών.

Δεύτερον: μια «ενδιάμεση» αυτοδυναμία με 155 – 156 γαλάζιους να καταλαμβάνουν ένα έδρανο στην Ολομέλεια.

Και τρίτον: μια άνετη αυτοδυναμία με 160 και πάνω εκπροσώπους της Κεντροδεξιάς στην εθνική αντιπροσωπεία.

Τα τρία σενάρια
Στο πρώτο σενάριο δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ο νέος πρωθυπουργός πιθανόν να αναγκαστεί να σχηματίσει ένα Υπουργικό Συμβούλιο με έντονα κομματικό χαρακτήρα. Με στελέχη, επομένως, κυρίως της ΝΔ ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο εσωκομματικών προβλημάτων. Ή ακόμη και μια επανάληψη όσων συνέβησαν στη μητσοτακική κυβέρνηση του 1990-1993. Βέβαια, εδώ υπάρχει κι ο αντίλογος. Για έναν από τους κοινοβουλευτικούς της ΝΔ που έχει γράψει πολλές εργατοώρες στο βουλευτήριο και γνωρίζει την κομματική ανθρωπογεωγραφία, «το σενάριο διαβάζεται και αντίστροφα. Ακριβώς επειδή θα είναι μικρή η πλειοψηφία, κανείς δεν θα αντιδράσει στη μη υπουργοποίησή του ή γενικότερα. Ποιος θα τολμήσει να θέσει σε κίνδυνο την κυβέρνηση και να επωμιστεί την ευθύνη για κάτι τέτοιο;».

Η ανάγνωσή του βασίζεται και στην υπόθεση πως «άλλη είναι η αντίληψη ισχύος για τον πρωθυπουργό κι άλλη για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Παραβλέπει, πάντως, τις υπουργικές φιλοδοξίες των βαρόνων και βαρονέτων του κόμματος που είθισται να «μετρούν» στον αριθμό των σταυρών που συγκεντρώνουν τη σημασία του χαρτοφυλακίου που περιμένουν να αναλάβουν.

Στο δεύτερο σενάριο των 155 – 156 «τα πράγματα θα είναι πιο άνετα» σημειώνει ένας ανεξάρτητος παρατηρητής, «αλλά όχι και τελείως άνετα». Υπονοεί πως ίσως ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να υλοποιήσει σε έναν βαθμό όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει για το Υπουργικό του Συμβούλιο – πως θα κυβερνήσει με ανθρώπους της γενιάς του, με εξωκοινοβουλευτικούς, αλλά και με κεντροαριστερούς – όχι όμως σε απόλυτο βαθμό. Θα δύναται, για να το πούμε με ένα παράδειγμα, να τοποθετήσει στις θέσεις των υφυπουργών ανθρώπους των παραπάνω κατηγοριών.

Στο τρίτο σενάριο, άπαντες συμφωνούν πως ο αρχηγός της ΝΔ θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει μια κυβέρνηση ακριβώς όπως την έχει φτιάξει στο μυαλό του χωρίς να δεσμεύεται από την τήρηση γαλάζιων ή άλλων ισορροπιών – μιας και οι συνομιλητές του επιμένουν ότι καιρό τώρα εκείνος έχει κατασταλάξει με ποιους θέλει να κυβερνήσει.

Εκτός, βέβαια, από τις εκτιμήσεις των παροικούντων την πολιτική αγορά υπάρχουν και τα σενάρια αυτοδυναμίας που έχουν παρουσιαστεί από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων με βάση τα ευρήματα των γκάλοπ που πραγματοποίησαν την τελευταία εβδομάδα πριν από την κάλπη. Για την MRΒ υπάρχει εκείνο της επτακομματικής Βουλής στο οποίο η ΝΔ καταλαμβάνει 155 έδρες. Το άλλο της εξακομματικής, στο οποίο καταλαμβάνει 159. Και το τελευταίο της πεντακομματικής, σύμφωνα με το οποίο καταλαμβάνει 163. Για την Pulse, στο ενδεχόμενο επτακομματικής Βουλής η ΝΔ θα έχει 155 έδρες. Σε αυτό της εξακομματικής 159. Η Metron Analysis εκτιμά ότι η ΝΔ θα βρεθεί με 155 έδρες, ενώ η ALCO πως θα συγκεντρώσει από 155 ώς 165. Παρεμπιπτόντως, με βάση τον εκλογικό νόμο, το εύρος της αυτοδυναμίας εξαρτάται από τον αριθμό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Ο χρυσός κανόνας είναι πως για κάθε ένα από τα μικρά κόμματα που δεν περνάει το κατώφλι του 3%, το πρώτο κόμμα παίρνει τέσσερις επιπλέον έδρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτά είναι τα νομοσχέδια της ΝΔ που θα ψηφιστούν αμέσως μετά την νίκη στις εκλογές