Για έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και στη συνέχεια του κράτους κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος.
Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Τσίπρας σημείωσε, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο: «αντιλαμβάνομαι ότι ξεκινώντας την θητεία σας εκ των προτέρων δεν δίνεται εμπιστοσύνη στους ίδιους τους υπουργούς σας αλλά αυτό είναι δικό σας θέμα. Εύχομαι το σχήμα που έχετε αποφασίσει να αποδειχθεί αποτελεσματικό στην πράξη.»
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια ελέγχου των σωμάτων επιθεώρησης της διοίκησης και της επιτροπής ανταγωνισμού.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλέστηκε επιστολή του κ. Μητσοτάκη από το 2014 ως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία ζητούσε να παραμείνει στη θέση του ως γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ο κ. Ρακιντζής παρά το γεγονός ότι η θητεία του είχε λήξει.
«Τότε ήταν η μεγάλη η σπουδαιότητα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης επειδή λεγόταν Ρακιντζής. Τώρα που λέγεται Παπασπύρου και ψάχνει τη Novartis και ψάχνει το θεσμό δεν υπάρχει σπουδαιότητα και καταργούμε το θεσμό,» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος στη διάταξη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν ο βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Τότε δεν υπήρχε ζήτημα κομματικοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σήμερα υπάρχει θέμα,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Διαστρέβλωση τα περί αριθμού μετακλητών επί ΣΥΡΙΖΑ
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε δημιουργήσει την «ψευδή εντύπωση» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών.
«Έχετε αναπαράγει την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών. Για να γίνει αντιληπτή στο σώμα η λαθροχειρία την οποία επιχειρείτε θα εξηγήσω για ποιο λόγο όλο αυτό το διάστημα έχει δημιουργηθεί αυτή η σύγχυση. Μέχρι το 2015 απογράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί και όχι ειδικοί συνεργάτες κλπ.»
Εσείς που κουνάτε το δάχτυλο αποχωρήσατε από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 52 μετακλητούς υπαλλήλους. Η κα Ξενογιαννακοπούλου ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε 12.», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
«Συνεπώς εδώ έχουμε μια λαθροχειρία, μια διαστρέβλωση, η οποία προφανώς είχε στόχο να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει μια στρατιά συνεργατών, μετακλητών θέλοντας να καταλάβει το κράτος. Είχατε δημιουργήσει ταυτόχρονα μια εκστρατεία στοχοποίησης των ανθρώπων αυτών… για να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του είχε φέρει την “στρατιά των κατσαπλιάδων” για να καταλάβει το κράτος,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Έρχεστε εσείς σήμερα και με το καλημέρα συστήνετε 700 θέσεις μετακλητών.. Μέσα σε τρεις μέρες ο κ. Γεραπετρίτης κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση και αυξάνει τον αριθμό των μετακλητών και τον συνολικό αριθμό του προσωπικού στην Προεδρία της Κυβέρνησης κατά ακαθόριστο αριθμό. Μίλησε χθες για αύξηση μόνο κατά είκοσι,» σημείωσε, συμπληρώνοντας «έχω την αίσθηση ότι ούτε εσείς στο τέλος δε θα ξέρετε πόσοι είναι.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι εκτός του αριθμού, αυξάνονται επίσης οι απολαβές των μετακλητών επιβαρύνοντας το δημόσιο προϋπολογισμό, αλλά και μειώνονται οι προϋποθέσεις, καθώς δεν απαιτείται πια πτυχίο ΑΕΙ, παρά μόνο απολυτήριο λυκείου.
«Το κράτος δεν είναι φέουδο»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο επιλογή της κυβέρνησης να θέσει ως επικεφαλής της ΕΥΠ τον κ. Π. Κοντολέοντα και στις αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με το βιογραφικό του.
«Αυτό που διαπιστώνουμε εμείς είναι ότι ο άνθρωπος έχει κάνει σπουδές στο ανοιχτό πανεπιστήμιο του Λονδίνου,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Το πτυχίο αυτό μάλλον δεν έχει αναγνωριστεί από το σημερινό ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ. Με μια πρόχειρη ματιά και έρευνα την οποία κάναμε διαπιστώσαμε ότι το μόνο πτυχίο που έχει αναγνωριστεί από το εν λόγω πανεπιστήμιο είναι αυτός που αναφέρεται, όχι σε σπουδές management όπως δηλώνει στο βιογραφικό του ο εκλεκτός, αλλά το department of music. Μήπως είναι μουσικός ο νέος διοικητής της ΕΥΠ..» αναρωτήθηκε o κ. Τσίπρας.
«Τα θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια είναι κρίσιμα θέματα. Με ποια εχέγγυα επιλέγετε εσείς έναν άνθρωπο που δεν τον ξέρει κανείς και η μόνη του περγαμηνή είναι ότι ήταν σε κάποια ιδιωτική εταιρία security.»
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα μάλιστα, η συγκεκριμένη εταιρία έχει καταδικαστεί σε μεγάλα χρηματικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη δημιουργία καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής φύλαξης, πρόστιμα από το ΣΕΠΕ για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ και άλλες παραβιάσεις.
«Με ποια εχέγγυα και ποιες ασφαλιστικές δικλείδες μας λέτε ότι μπορεί να ανταποκριθεί αυτός ο άνθρωπος στην εθνική αποστολή με όρους εθνικού σχεδιασμού, με όρους εμπιστοσύνης και εχεμύθειας και το κυριότερο με όρους σεβασμού στο δημοκρατικό χαρακτήρα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.»
«Το κράτος δεν είναι φέουδο, δεν είναι τσιφλίκι, εδώ υπάρχει δημοκρατία και θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας και θα σας ελέγχουμε καθημερινά και αν δεν τηρείτε το νόμο και το Σύνταγμα θα λογοδοτείτε,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ