Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν υποδέχεται σήμερα τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην νότια Γαλλία για να συζητήσουν τα μεγάλα διπλωματικά θέματα εν όψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 7 (G7) το επόμενο σαββατοκύριακο.
Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου αναμένεται στο φρούριο του Μπρεγκανσόν, την κατοικία των προέδρων της Γαλλίας όπου περνά τις διακοπές του ο Εμμανουέλ Μακρόν, στις 16.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδος). Οι δύο ηγέτες, που συναντήθηκαν στην σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στην Οσάκα τον Ιούνιο, θα κάνουν δηλώσεις προς τον Τύπο πριν εξετάσουν τις κρίσεις που συγκλονίζουν τον κόσμο
Με την συνάντηση αυτή, ο Εμμανουέλ Μακρόν επιδιώκει να προσδέσει τον πρόεδρο της Ρωσίας στην πολυμέρεια ως προς την διαχείριση των διεθνών σχέσεων και στις συζητήσεις που θα απασχολήσουν την σύνοδο της G7, από την οποία έχει αποκλεισθεί η Ρωσία από το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας.
Ο διάλογος «είναι αναγκαίος με τον μεγάλο γείτονα που είναι η Ρωσία», δήλωσε πηγή της γαλλικής προεδρίας, την στιγμή που η Μόσχα, οι σχέσεις της οποίας με τις δυτικές χώρες είναι περιπεπλεγμένες, αποτελεί αναπόφευκτο συνομιλητή στα καυτά διεθνή θέματα.
Η Λιβύη, το Ιράν, η Συρία και η Ουκρανία θα είναι οι κύριες κρίσεις στο μενού των γαλλο-ρωσικών συνομιλιών κορυφής.
Για το Παρίσι, η ανάληψη της ουκρανικής προεδρίας από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημιουργεί ευκαιρίες για την προώθηση μίας διεύθετησης της κρίσης στις φιλορωσικές, αυτονομιστικές επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας.
«Κεντρικό θέμα προφανώς θα είναι η αναβίωση των συμφωνιών του Μινσκ» για την ειρηνική διευθέτηση στην ανατολική Ουκρανία», σύμφωνα με τον Αλεξάντρ Μπαούνοφ, αναλυτή του κέντρου Carnegie. «Η βασική υπόσχεση του νέου προέδρου της Ουκρανίας είναι ο τερματισμός του πολέμου. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος για μία επανάληψη των ειρηνευτικών προσπαθειών, εάν χορηγηθεί ομοσπονδιακό καθεστώς στο Ντονμπάς. Εδώ υπάρχει μία πραγματική ευκαιρία προόδου. Ο Μακρόν θα ήταν ευτυχής με τον τερματισμό του πολέμου στο Ντονμπάς, για να εισέλθει στη ιστορία όπως ο Νικολά Σαρκοζί με την Γεωργία», σύμφωνα με τον αναλυτή.
Η συνάντηση «είναι μία πολύ χρήσιμη απόπειρα για να βγει η Γαλλία, και ει δυνατόν η Ευρώπη, από ένα αδιέξοδο» στις σχέσεις με την Ρωσία, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν σε συνέντευξή του στην Le Figaro.
Από το 2017, Μακρόν και Πούτιν έχουν παραμείνει σε επαφή, πράγμα που δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας αποφεύγει την κριτική προς την Μόσχα. «Η Ευρώπη οφείλει να έχει διάλογο με την Ρωσία», η οποία από την πλευρά της «πρέπει να κάνει προσπάθειες», είχε δηλώσει.
«Τους τελευταίους μήνες, οι πολιτικές επαφές ενισχύθηκαν. Οι επαφές στον πολιτιστικό και τον ανθρωπιστικό τομέα είναι επίσης πολύ εντατικές. Το 2020 οργανώνονται οι “Saisons russes” σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Γαλλίας», δήλωσε σύμβουλος του Κρεμλίνου.
Για να απαλειφθεί ένα σημείο τριβής στις γαλλο-ρωσικές σχέσεις, η ρωσική δικαιοσύνη αποφάσισε την απελευθέρωση του γάλλου τραπεζίτη Φιλίπ Ντελπάλ, που κρατείτο από τον Φεβρουάριο με την κατηγορία της απάτης και έχει τεθεί πλέον σε κατ΄οικον περιορισμό. Ο Μακρόν είχε συζητήσει την υπόθεσή του επανειλημμένως με τον πρόεδρο της Ρωσίας.
Σχετικά με την Συρία και το Ιράν, το Παρίσι δηλώνει ότι θέλει να ζητήσει από τον πρόεδρο της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει την επιρροή του επί των δύο συμμάχων της Μόσχας.
Η Γαλλία θεωρεί πολύ ανησυχητική την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπου οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Δαμασκού πραγματοποιούν επίθεση κατά των σύρων τζιχαντιστών με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας. «Εχουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Ρώσους: χρησιμοποιείστε την επιρροή σας προς την Δαμασκό για να σταματήσει αυτή η επιχείρηση», δηλώνεται από το Παρίσι, την ώρα που η Ρωσία συμμετέχει στρατιωτικά στις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος που προκαλούν θύματα και μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Το Παρίσι φοβάται μία μαζική έξοδο του πληθυσμού, αλλά και την διασπορά επικίνδυνων τζιχαντιστών.
Από το Κρεμλίνο έγινε γνωστό ότι η πραγματοποίηση μίας τετραμερούς συνόδου κορυφής Ρωσίας-Γαλλίας-Γερμανίας-Τουρκίας είναι πιθανόν να συζητηθεί στο Μπρεγκανσόν.
Η Γαλλία ελπίζει επίσης την υποστήριξη της Ρωσίας στην προσπάθεια διάσωσης της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. «Ως εγγυητές της συμφωνίας, το Παρίσι και η Μόσχα πρέπει να συνεργασθούν για την αποκλιμάκωση». «Εάν η Ρωσία επαναλάβει ότι το Ιράν οφείλει να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμφωνία, αυτό θα ενισχύσει πολύ την θέση μας», τονίζει γαλλική διπλωματική πηγή.
Δεν αποκλείεται επίσης ο Εμμανουέλ Μακρόν να συζητήσει το θέμα των μαζικών συλλήψεων στην Μόσχα διαδηλωτών που ζητούν «τίμιες εκλογές». Κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης στις Βερσαλίες το 2017, ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν είχε διστάσει να προχωρήσει σε δημόσια επίκριση των συλλήψεων ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ