Το «δόγμα Πολάκη», με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύτηκε μέχρι και τις ευρωεκλογές, δημιουργεί πλέον έριδες στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, να καλέσει εκνευρισμένος και σε έντονο ύφος τον «αψύ» πρώην υπουργό του να καθίσει κάτω, φέρνει στην επιφάνεια τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο παρασκήνιο στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη στρατηγική και το ύφος που πρέπει να ακολουθήσει στο εξής το κόμμα. Μπορεί ο κ. Τσίπρας στις αρχές Ιουλίου να πήγε στη Βουλή ως… χειροκροτητής του κ. Πολάκη, στη συζήτηση για την άρση ασυλίας του, ωστόσο το γεγονός ότι ο ίδιος δεν πήρε καθόλου το λόγο, όπως έκανε στο παρελθόν, δείχνει πως ο πρώην πρωθυπουργός προσπαθούσε να κρατήσει αποστάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, η Κουμουνδούρου έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, σε εκείνους δηλαδή που εναγκαλίζονται το «δόγμα Πολάκη» και θεωρούν ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας θα πρέπει να παραμείνει στην «εμπροσθοφυλακή» του ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας το ίδιο ύφος και ήθος απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους, και σε εκείνους που εκτιμούν ότι το κόμμα πρέπει να αποστασιοποιηθεί από τέτοιου είδους επιλογές.
Στο πρώτο στρατόπεδο, που εξακολουθούν να στηρίζουν τον Παύλο Πολάκη, εντάσσονται, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης. Στην αντίπερα όχθη, που διαφωνούν με τη γραμμή Πολάκη, βρίσκονται βουλευτές όπως ο Νίκος Φίλης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η ομάδα των «53+», ο Γιάννης Μπαλάφας και ο Ανδρέας Ξανθός, οι οποίοι άλλωστε και προεκλογικά είχαν ασκήσει κριτική για τις επιλογές του. Οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνουν αποστάσεις από τον Παύλο Πολάκη υποστηρίζουν ότι το ύφος του και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί ευθύνονται σε ένα βαθμό και για την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. «Το ύφος Πολάκη καταδικάστηκε στις κάλπες και μάλιστα απολογηθήκαμε για αυτό, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με αυτό», τονίζουν.
Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις, που καταγράφονται πλέον και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πολάκης επέστρεψε τις τελευταίες ημέρες στο πολιτικό προσκήνιο, επαναλαμβάνοντας μάλιστα τις ίδιες κατηγορίες για εμπλοκή σε σκάνδαλα για τους πολιτικούς του αντιπάλους, χωρίς όμως και πάλι να παρουσιάζει κανένα στοιχείο. Η δυσφορία που εξέφρασε ο κ. Τσίπρας προ ημερών στη Βουλή, όταν κάλεσε τον κ. Πολάκη να καθίσει κάτω, αναζωπύρωσε τη διαμάχη που μαίνεται εδώ και μήνες στην Κουμουνδούρου για το αν θα πρέπει να μπει «χαλινάρι» στον «αψύ» Κρητικό πολιτικό.
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, πριν από τις εθνικές εκλογές, είχε αποκαλύψει ότι είχε ζητήσει από τον κ. Πολάκη να μείνει στα μετόπισθεν και να σταματήσει τις δημόσιες παρεμβάσεις κατά την προεκλογική περίοδο. Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε ο κ. Τσίπρας μετά τη σκληρή αντιπαράθεση που είχε προκληθεί με τη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του κ. Πολάκη με τον υποψήφιο (τότε) ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο.
Το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ και ο αριθμός – ρεκόρ ψήφων που συγκέντρωσε ο κ. Κυμπουρόπουλος, οδήγησαν το επιτελείο του κ. Τσίπρα στο συμπέρασμα ότι οι επιθέσεις του κ. Πολάκη προκαλούν πολιτική φθορά στον ΣΥΡΙΖΑ. Με την απόφαση της «αποστρατείας» του κ. Πολάκη, πάντως, είχαν διαφωνήσει ήδη από εκείνη την περίοδο αρκετά στελέχη του κόμματος, που υποστήριζαν ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός έπρεπε να παραμείνει στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να διατηρηθεί το «σκληρό μέτωπο» κατά της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο άλλωστε υπηρετούσαν πιστά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νίκος Παππάς.
Μεταξύ εκείνων που διαφώνησαν φέρεται να είναι και η σύζυγος του κ. Τσίπρα, Μπέτυ Μπαζιάνα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη μέρα της ήττας των ευρωεκλογών φέρεται να μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου ιδιαίτερα ενοχλημένη για τον αποκλεισμό του κ. Πολάκη την περίοδο πριν από την εκλογική μάχη.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε ταυτιστεί απόλυτα με τον Παύλο Πολάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχεται εισηγήσεις από στενούς συνεργάτες του να «απογαλακτιστεί» από τον πρώην υπουργό του και να ακολουθήσει άλλη στρατηγική. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Πολάκη, χωρίς όμως να συναντώνται και να συζητούν πλέον συχνά, όπως γινόταν στο παρελθόν. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα απομακρυνθεί από τον «αψύ» Κρητικό, ωστόσο η διαμάχη που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα φαίνεται πως του προκαλεί εκνευρισμό, κάτι που φάνηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας, την περασμένη εβδομάδα.
Η τελευταία εμφάνιση του κ. Τσίπρα πάντως στη Βουλή, όπου εξαπέλυσε εκ νέου στους πολιτικούς του αντιπάλους κατηγορίες για σκάνδαλα, ζητώντας μάλιστα να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για τη Νοβάρτις (που έχει ήδη ερευνηθεί), δείχνει πως ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει εύκολα το «δόγμα Πολάκη», παρά τις επίμονες πιέσεις που δέχεται από το περιβάλλον του.