Η Ύδρα, το Σάββατο 24 Αυγούστου, γιόρτασε τα 100 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου, ενός από τα παλαιότερα και σημαντικότερα αρχεία της Ελλάδας.
Όπως πληροφορεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στα γενέθλια παρίστατο η υπουργός Λίνα Μενδώνη ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ενώ πριν από τη γενέθλια γιορτή του Ιστορικού Αρχείου και Μουσείου της Ύδρας, η υπουργός εγκαινίασε την αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Νίκου Στεφάνου, παλαιού αγαπημένου φίλου της, από την εποχή που η ίδια πρωτοξεκίνησε την αρχαιολογική της δραστηριότητα στη Τζια.
Για τα γενέθλια του Ιστορικού Αρχείου, που υπήρξε πρωτοβουλία δύο Υδραίων, του γιατρού και δημάρχου του νησιού Αντωνίου Λιγνού και του εφοπλιστή Γκίκα Κουλούρα, η υπουργός Πολιτισμού, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής: «Η ύπαρξη του Ιστορικού Αρχείου στην Ύδρα, αποτελεί ένα εξέχον πολιτιστικό αγαθό για το νησί, και συγχρόνως ένα σημαντικό και τουριστικό πόρο. Είναι ένας σημαντικός λόγος για να έρθει εδώ ο ειδικός επιστήμων και ο ερευνητής, αλλά και ο ποιοτικός επισκέπτης. Αποτελεί ζωντανό κύτταρο μνήμης. Όπως κάθε Αρχείο αποτελεί τη μνήμη του παρελθόντος μας. Αντιμετωπίζοντας το αρχειακό υλικό ως ένα σημαντικό κομμάτι στη διαδικασία διατήρησης της ιστορικής μνήμης, η έκθεσή του, επιχειρεί να “φυλλομετρήσει” τους αγώνες και τις αγωνίες, τις δράσεις και τα έργα, τους κόπους και τα επιτεύγματα του νησιού και των ανθρώπων του, αλλά και της Ελλάδας, στα πρώτα δύσκολα στάδια μετά τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, όταν αγωνιζόταν να προσδιορίσει την ταυτότητα, το χαρακτήρα, το πλαίσιο και τον τρόπο λειτουργίας του. Από τα τεκμήρια του Αρχείου ξεδιπλώνονται αφηγήσεις για τις αρχικές προκλήσεις και δυσκολίες, τους πειραματισμούς και τις αναζητήσεις των βέλτιστων λύσεων και μεθόδων. Ζωντανεύουν πρόσωπα ιστορικά, αλλά και οι διαπροσωπικές τους σχέσεις».
Η κ. Μενδώνη συμπλήρωσε ότι «ανακαλύπτουμε στα έγγραφά του, πρόσωπα γνώριμα από τον Αγώνα του ’21. Ολοζώντανη η περιγραφή και οι μαρτυρίες της δράσης τους. Η ιστορία ξεπηδά μέσα από τα γεγονότα που είχαν θέατρο την Ύδρα και τη θάλασσα που την περιβάλλει. Η ιστορία της Ύδρας φυλάσσεται και διαφυλάσσεται με φροντίδα και επιστημοσύνη. Προβάλλει το παρελθόν της, διατηρεί την παράδοση της, εμπνέει και διδάσκει το μέλλον. Στα εκατό χρόνια που λειτουργεί το Αρχείο, πέτυχε να συγκεντρώσει χιλιάδες έγγραφα που φωτίζουν τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Ιστορικά και λογοτεχνικά κείμενα, ένα σημαντικό αρχείο Τύπου, επιστολές του Κολοκοτρώνη, του Μακρυγιάννη, του Καποδίστρια, του Μιαούλη, ανεξάντλητη πηγή για τους ιστορικούς της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας. Στο Αρχείο βρίσκεται, στο πρωτότυπο, η Χάρτα του Ρήγα, τα ενθυμήματα του Παύλου Κουντουριώτη, η διαθήκη και η καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη. Συγκινητικό, συμβολικό κειμήλιο της δράσης και της προσφοράς του Υδραίου μπουρλοτιέρη στην πατρίδα του».
«Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως η έκθεση με τα έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη, του “πατέρα της ελληνικής θαλασσογραφίας” και η αποψινή συναυλία-αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας με τη μέτζο σοπράνο Varduhi Khachatryan, είναι ενδεικτικά της συνεπούς πορείας, που ακολουθεί το Μουσείο, αποκτώντας ισχυρούς δεσμούς με το κοινό», συμπλήρωσε η κ. Μενδώνη καταλήγοντας: «Είθε το πρότυπο έργο της καταγραφής και τεκμηρίωσης της ιστορίας της Ύδρας να συνεχιστεί με την ίδια συνέπεια, και με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, για τις γενιές που έρχονται, ώστε να γνωρίζουν τον τόπο τους, την ιδιαίτερη πατρίδα τους, την καταγωγή τους και να είναι περήφανες γι αυτήν».
Η έκθεση του Ν. Στεφάνου
Η αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Νίκου Στεφάνου έχει τίτλο «Τα Παιχνίδια της Ζωής μας. Το Μυστικό Εργαστήρι του Νίκου Στεφάνου», καθώς περιέχει πολλά από τα ζωγραφικά του σύνεργα, μεταφέροντας στην Ύδρα ένα τμήμα του ατελιέ του από την Αθήνα. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει περίπου 40 ζωγραφικά έργα, ισάριθμες μακέτες σκηνογραφιών, ένα μεγάλο σύνολο κατασκευών, παιχνιδιών και μικρών γλυπτών. Τη φροντίδα και την επιμέλεια είχε ο ζωγράφος Αλέξης Βερούκας, φίλος του καλλιτέχνη. «Τόσο στη ζωγραφική όσο και στη σκηνογραφία, ο Νίκος Στεφάνου φτιάχνει, με τα χέρια του και με απλά υλικά, έναν μαγικό κόσμο για το θεατή. Δεν έχασε ποτέ την παιδική χαρά της χειροτεχνικής κατασκευής, τη διάθεση να μοιραστεί τα “παιχνίδια” που φτιάχνει», συμπληρώνει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. Η κ. Μενδώνη, δήλωσε ότι «η καλλιτεχνική δημιουργία του Νίκου Στεφάνου μάς μεταφέρει στο όνειρο και το μύθο, στη συναισθηματική ατμόσφαιρα των παιδικών μας χρόνων, γλυκιά και μελαγχολική συνάμα. Τα παιδικά χρόνια του Στεφάνου ανακαλούν ο καπνός και οι καμινάδες στα έργα του, παραπέμποντας συγχρόνως στο μεταφυσικό στοιχείο του Ντε Κίρικο. Ο Στεφάνου μάς θέλει να μετέχουμε στα παιχνίδια που εκθέτει στη μυστική αυλή του. Στα εβδομήντα σχεδόν χρόνια που ο Νίκος δημιουργεί, ο ρεαλισμός και ο μύθος σοφά ισορροπούν στα έργα του, κτίζοντας για μας κόσμους μαγικούς. Τον ευχαριστούμε».
Την Κυριακή, στην Ύδρα, η υπουργός παρίστατο ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις για την 84η επέτειο από το θάνατο του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ