Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία θα δικαιούνται πλέον να αποκτούν διαβατήριο και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς να αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση η συγκατάθεση κάποιου άνδρα «κηδεμόνα» τους, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η κυβέρνηση του σουνιτικού βασιλείου. «Θα δίνεται διαβατήριο σε κάθε υπήκοο της Σαουδικής Αραβίας που το ζητεί», αναφέρει απόφαση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στην κυβέρνηση, ο νέος κανόνας έχει εφαρμογή για τις γυναίκες ηλικίας 21 ετών και άνω.
Μέχρι σήμερα, οι γυναίκες στο βασίλειο ήταν υποχρεωμένες να εξασφαλίζουν την άδεια ενός από τους άρρενες «κηδεμόνες» τους -του πατέρα, του συζύγου ή άλλου, είτε συγγενή ή υπεύθυνου γι’ αυτές- προκειμένου να αποκτούν ή να ανανεώνουν τα διαβατήριά τους, να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ή να παντρεύονται. Το σύστημα αυτό, που πρακτικά εξισώνει τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία με ανήλικα ισοβίως και αποτελεί την αιτία σωρείας αυθαιρεσιών, καταγγέλλεται επί δεκαετίες από το κίνημα διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα.
Η απόφαση προστίθεται σε σειρά μέτρων που ανακοινώνονται σταδιακά το τελευταίο διάστημα από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος διατηρεί την υψηλή εποπτεία πρακτικά για τα πάντα στο υπερσυντηρητικό βασίλειο.
Η πιο εμβληματική από αυτές τις μεταρρυθμίσεις ήταν το ότι επιτράπηκε σε γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητα, από τον Ιούνιο του 2018, ενώ στις γυναίκες επιτράπηκε επίσης πολύ πρόσφατα να πηγαίνουν να παρακολουθούν αθλητικές διοργανώσεις, όπως ποδοσφαιρικά ματς, και να αναλαμβάνουν θέσεις εργασίας που ως τότε επιφυλάσσονταν αποκλειστικά και μόνο για άρρενες.
Αν και μεταμόρφωσαν τη ζωή πολλών γυναικών στη Σαουδική Αραβία, οι μεταρρυθμίσεις αυτές χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς από πολλούς και πολλές ακτιβιστές και ακτιβίστριες, που εξηγούν ότι το σύστημα της «κηδεμονίας» των γυναικών πόρρω απέχει από το να έχει καταργηθεί στην ουαχαμπιτική μοναρχία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ