Οι επιστήμονες της NASA έστρεψαν το διαστημικό τηλεσκόπιο “Χάμπλ”, στις 27 Ιουνίου 2019, να κοιτάξει τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος δείχνοντας μας μια νέα εντυπωσιακή εικόνα του αεριώδους γίγαντα.
Η φωτογραφία αποκαλύπτει με μεγαλύτερη λεπτομέρειες από ποτέ την μεγάλη ερυθρά κηλίδα και νέφη με πιο έντονα χρώματα που στροβιλίζονται στην ταραχώδη ατμόσφαιρα του Διός.
Τα χρώματα και οι μεταβολές των νεφών παρέχουν στους επιστήμονες σημαντικές πληροφορίες για τις ατμόσφαιρες των πλανητών.
Η κινούμενη εικόνα (animation) του Διός συναρμολογήθηκε από ένα φωτογραφικό ψηφιδωτό του διαστημικού τηλεσκοπίου “Χάμπλ”, από σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη. Ο προκύπτων επίπεδος χάρτης σχεδιάστηκε με υπολογιστή σε μια σφαίρα για να δημιουργήσει έναν περιστρεφόμενο παγκόσμιο χάρτη (εξαιρουμένων των πολικών περιοχών πάνω από 80 μοίρες γεωγραφικού πλάτους). Ο Δίας ολοκληρώνει μία περιστροφή κάθε 9,8 ώρες. Το μεγάλο κόκκινο σημείο του γιγαντιαίου πλανήτη είναι το πορτοκαλί ωοειδές που είναι τόσο μεγάλο όσο η Γη. Διακριτές παράλληλες ζώνες κυματιστών σύννεφων κυριαρχούν στην άποψη μας πάνω από τη βαθιά ατμόσφαιρα υδρογόνου / ηλίου του Διός. Οι πολύχρωμες ζώνες σύννεφων περιορίζονται από τα ρεύματα πίδακα που φυσούν σε αντίθετες κατευθύνσεις σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη. Μια χαρακτηριστική σειρά λευκών ωοειδών αντικυκλώνων εμφανίζεται κατά μήκος μιας ζώνης γεωγραφικού πλάτους στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη.
Το “Χάμπλ” λαμβάνει εικόνες ολόκληρου του πλανήτη ως μέρος του προγράμματος Legacy Planets Atmospheres, ή OPAL. Το πρόγραμμα αυτό παρέχει ετήσιες παγκόσμιες απόψεις του “Χάμπλ” για τους εξωτερικούς πλανήτες για να αναζητήσουν αλλαγές στις καταιγίδες, τους ανέμους και τα σύννεφα.
Πηγές: svs.gsfc.nasa.gov, Ἀστρονομία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πανάρχαιος Δίας: Ο παλαιότερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα
Δίας και Αφροδίτη επηρεάζουν την τροχιά της Γης κάθε 405.000 χρόνια
Απόψε ο πιο κοντινός, πιο μεγάλος και πιο φωτεινός Δίας για το 2019