Σάρωσε τις Μπαχάμες ο τυφώνας-τέρας: Εικόνες απόλυτης καταστροφής

Ένα αγόρι ηλικίας 8 ετών είναι το πρώτο θύμα του τυφώνα Dorian που σαρώνει τις Μπαχάμες και απειλεί ένα μεγάλο κομμάτι των δυτικών ακτών των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει ο Guardian επικαλούμενο την ιστοσελίδα Eyewitness News την δυσάρεστη ειδήση ανακοίνωσε η γιαγιά του μικρού αγοριού. Την ίδια ενημέρωσε η μητέρα του 8χρονου που τον βρήκε νεκρό στα νησιά Αμπάκο όπου ζούσαν ενώ την ίδια ώρα αγνοείται και η αδελφή του.

Ενδεικτική του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στις Μπαχάμες είναι η ανάρτηση του πρωθυπουργού στο Instagram στην οποία σημειώνει ότι «αντιμετωπίζουμε έναν τυφώνα που δεν έχουμε ξαναδεί στις Μπαχάμες. Παρακαλώ προσευχηθείτε για εμάς».

Ο Dorian σάρωσε τα βορειότερα νησιά στις Μπαχάμες με ανέμους ταχύτητας έως και 355χλμ./ώρα, ταχύτητα που τον καθιστά τον μεγαλύτερο τυφώνα στην Καραϊβική στη σύγχρονη εποχή, όπως μεταδίδει το protothema.gr.

Στο Αμπάκο ο Dorian έφτασε με ριπές ανέμου ταχύτητας έως και 297 χλμ./ώρα την ώρα που στο νησί τα σπίτια έχουν κατασκευαστεί ώστε να αντέχουν ανέμους έως 240χλμ/ώρα.

“Προσευχηθείτε για το Αμπάκο” λέει σε δραματική έκκληση της γυναίκα που ανέβασε το παραπάνω βίντεο και δείχνει την μανία με την οποία χτυπά ο τυφώνας.

Για «καταστροφικές ζημιές» σε αρκετά νησιά έκανε λόγο σε ανάρτησή της στο Facebook η ομάδα Hope Town Volunteer Fire & Rescue.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC) ο Dorian κινείται δυτικά με ρυθμό 7 μιλίων την ώρα με την «καταστροφική» κατηγορία 5 στην οποία εντάχθηκε να υποχρεώνει τους κυβερνήτες της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνας να εκδώσουν διαταγές εκκένωσης των παράκτιων περιοχών, προκειμένου να αποφύγουν ανθρώπινες απώλειες.

Σύμφωνα με το CNN η ταχύτητα των ανέμών που προκαλεί ο τυφώνας μειώθηκε κατά περίπου 16χλμ./ώρα, χωρίς αυτό να αλλάζει την κατηγοριοποίησή του. Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος του αμερικανικού δικτύου «αυτό που συμβαίνει όταν αυτές οι καταιγίδες γίνονται τόσο ισχυρές είναι ότι το “μάτι” τους δεν μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι μπαίνουν σε κύκλους “αντικατάστασης” και όσο αυτό συμβαίνει εξασθενούν σε κάποιο βαθμό».

Την Κυριακή, ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης στη Φλόριδα ανακοίνωσε ότι οι σταθμοί διοδίων θα παραμείνουν κλειστοί, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποχώρηση των οχημάτων σε περίπτωση που δοθεί διαταγή για άμεση εκκένωση στους κατοίκους.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Palm Beach County ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τη λειτουργία του τη Δευτέρα. Ωστόσο, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ορλάντο Μελβούρνης δεν θα κλείσει όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, αλλά θα εκτιμηθεί η κατάσταση για τις πτήσεις που είναι προγραμματισμένες να γίνουν. Ήδη ένας ικανός αριθμός πτήσεων έχει ακυρωθεί για τη Δευτέρα και αναμένεται νέα ανακοίνωση για τις επόμενες ώρες και μέρες.

Το λιμάνι Canaveral διέκοψε την εμπορική του κίνηση από το Σάββατο και το λιμάνι του Μαϊάμι έκλεισε για όλη την κυκλοφορία πλοίων από την Κυριακή.

Η δε Νότια Καρολίνα, ετοιμάζεται την Τρίτη για γενική και υποχρεωτική εκκένωση των παράκτιων περιοχών, μετά από διαταγή του κυβερνήτη.

Ακυρώθηκαν πάνω από 600 πτήσεις στη Φλόριδα για τη Δευτέρα

Παρ’ ότι ο κύριος όγκος του τυφώνα θα περάσει από τη θάλασσα, «ξύνοντας» στην ουσία τις αμερικανικές ακτές, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαιτέρως έντονα. Για τον λόγο αυτό, ακυρώθηκαν πάνω από 600 πτήσεις για τη Δευτέρα στη Φλόριδα, καθώς το φαινόμενο είναι ιδιαιτέρως ασταθές και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, ακόμη και για την πορεία του.

Πιο αναλυτικά, τουλάχιστον 119 πτήσεις ακυρώθηκαν από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ορλάντο. Άλλες τουλάχιστον 99 ακυρώθηκαν από το διεθνές αεροδρόμιο του Λόουντερντέιλ και άλλες 52 ακυρώθηκαν από το Παλμ Μπιτς.