Η Ευρώπη του μέλλοντος, οι προκλήσεις -πολιτικές και οικονομικές- της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα επιχειρησιακά μοντέλα του αύριο κι ο ρόλος της Ελλάδας ως ένα πρόσφατο success story, πρόκειται να αποτελέσουν τις βασικές ενότητες του ευρωπαϊκού συνεδρίου των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων με θέμα «Το Όραμα της Ευρώπης», που διοργανώνεται σήμερα και αύριο για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Χίλτον. Συμμετάσχουν 300 κορυφαίοι εκπρόσωποι από τον επιχειρηματικό, επιστημονικό και πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρώπης.
Ο εντεταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Νόρμπερτ Μπάρτλε, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή το συνέδριο, δήλωσε ότι «έρχονται και πάλι πολύ θετικά μηνύματα από την Ελλάδα και η εμπιστοσύνη των αγορών μεγαλώνει».
Ειδικότερα, ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, κατά τη χθεσινοβραδινή δεξίωση την οποία παρέθεσε κατοικία του ο νέος Γερμανός πρέσβης Δρ. Έρνστ Ράχελ και η σύζυγός του, με αφορμή το Συνέδριο «Το όραμα της Ευρώπης» που ξεκινά σήμερα στο Ξενοδοχείο Χίλτον, εξέφρασε τις θερμές ευχές του στον ελληνικό λαό και τον σεβασμό του, «διότι πέρασε πολύ σκληρά χρόνια» και πρόσθεσε: «Ιδίως, όμως, αυτό το οποίο αντιλαμβανόμαστε μετά τις ελληνικές εκλογές είναι ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση προχωρά με μεγάλη δυναμική και ταχύτητα, ώστε να επιταχύνει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Στη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε ότι «το ευρωπαϊκό Συνέδριο των γερμανικών διμερών Eμπορικών και Bιομηχανικών Eπιμελητηρίων της, που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, έχει συμβολικό χαρακτήρα και εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα όχι μόνο εντός της χώρας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη: ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση να εντατικοποιήσει τις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους της και με αυτόν τον τρόπο να προωθήσει την οικονομία της σε εκείνους τους τομείς, όπου δεν έχει εξαντλήσει ακόμα τις δυνατότητές της, δηλαδή τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».
Διαβεβαίωσε ότι «οι μεγάλοι της γερμανικής οικονομίας βρίσκονται ήδη εδώ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όμως έχουν μεγάλες δυνατότητες να συμβάλουν στην ανάπτυξη και η διασύνδεσή τους με τις ελληνικές είναι εφικτή μόνο μέσω των επιμελητηρίων» και εκτίμησε ότι «με τη δημιουργία συνεργασιών και την εντατικοποίησή τους θα βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα για τους Ευρωπαίους εταίρους και έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει επενδυτές. Οι επενδυτές όμως χρειάζονται καλές προοπτικές ασφάλειας δικαίου, λ.χ σε θέματα φορολογικά. Ήδη, η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει τη βούλησή της να ενεργοποιηθεί στο θέμα αυτό. Οι προϋποθέσεις είναι καλές για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας».
Ο κ. Μπάρτλε υπογράμμισε ότι «έτσι μπορεί να υπάρξει ένα νέο όραμα στην Ελλάδα και να σταλεί ένα μήνυμα προς την Ευρώπη ότι εγκαταλείπει πλέον την θέση που είχε, να είναι δηλαδή το προβληματικό παιδί της Ευρώπης, ότι εγκαταλείπει “την κοιλάδα των δακρύων” και εξελίσσεται σε έναν ισότιμο εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Επισήμανε ότι «αυτό είναι ένα τεράστιο όραμα για την Ελλάδα και μια θετική προοπτική και για μένα, ως εντεταλμένου της καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, ένα θαυμάσιο έδαφος, διότι το μήνυμά μου ήταν πάντα ότι επιθυμώ να ενισχύσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις σε αυτοδιοικητικό και περιφερειακό επίπεδο, να ενισχύσουμε των ανταλλαγές μας σε συγκεκριμένους τομείς, εκεί όπου μπορούν να δημιουργηθούν σχέσεις συνεργασίας, είτε λέγεται τουρισμός, είτε ενέργεια ή οτιδήποτε άλλο. Σε τέτοιους το τομείς, όπου προκύπτουν, πρέπει να τους αδράξουμε την ευκαιρία και να δημιουργήσουμε οικονομικές συνεργασίες με μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν και την ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Οι καλύτερες προϋποθέσεις για την Ελληνογερμανική Συνέλευση προκύπτουν από το γεγονός η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως θέλει να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αυτό είναι ένα κομβικό σημείο στο οποίο συμπίπτουμε απολύτως».
Αναφερόμενος στο συνέδριο που ξεκινά σήμερα τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το όραμά μας είναι η Ευρώπη και οι συζητήσεις κατά την διάρκεια του Συνεδρίου θα συμβάλουν, ώστε να ανταποκριθούμε στις γεωπολιτικές προκλήσεις της εποχής μας. Η γεωστρατηγική κατάσταση έχει ως εξής: πρέπει από κοινού να εργαστούμε στο πλαίσιο των δυτικών χωρών μαζί με την Αμερική, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη διαρκώς εξελισσόμενη οικονομική δύναμη της Κίνας. Η στρατηγική της Κίνας είναι σαφής: θέλει στα επόμενα 10-20 χρόνια να καταστεί ηγέτιδα οικονομική δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την συνεργασία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να αναπτύξουμε ένα νέο όραμα, να δημιουργήσουμε μια νέα προοπτική για το πως εμείς οι Ευρωπαίοι τοποθετούμαστε σε αυτό το θέμα».
Από την πλευρά του, ο νέος πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα είπε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του: «Με “Το όραμα της Ευρώπης” καταπιάνεστε με ένα δύσκολο θέμα, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει τόσο την ελληνική όσο και τη γερμανική οικονομία. Η Γερμανία έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διατηρηθεί η συνοχή της ΕΕ. Εάν το επιτύχουμε, εμείς οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουμε να έχουμε μια θέση ανάμεσα στις παλιές και τις νέες δυνάμεις στον κόσμο. Θα πρέπει εμείς οι Ευρωπαίοι να είμαστε εκείνοι οι οποίο συνδιαμορφώνουν τους κανόνες και όχι να είμαστε μόνον οι αποδέκτες τους. Έχουμε κάθε συμφέρον να περιορίσουμε τις μονομέρειες. Το γεγονός ότι θεωρούμε τους Έλληνες στενούς φίλους και ένθερμους υποστηρικτές της Ευρώπης είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι Γερμανία θα αναλάβει της προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ένα χρόνο. Άλλωστε, πως θα μπορούσαν οι Έλληνες να μην είναι ένθερμοι υποστηρικτές της Ευρώπης όταν η Ευρώπη οφείλει το όνομά της στην Ελλάδα; Το φόρουμ καινοτομίας που θα λάβει χώρα στο Ίδρυμα Νιάρχος προσεχώς στην Αθήνα, αλλά και η επόμενη έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία η Γερμανία θα είναι τιμώμενη χώρα – και οι δύο αυτές διοργανώσεις αποδεικνύουν πως οι χώρες μας βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο προκειμένου να δώσουμε ώθηση στις οικονομικές ελληνογερμανικές σχέσεις. Ενστερνιζόμαστε την ορμή και την αισιοδοξία που διακατέχουν τον εταίρο μας Ελλάδα μετά από 10 δύσκολα χρόνια. Εύχομαι καλή επιτυχία το Ευρωπαϊκό σας Συνέδριο και εύχομαι οι Γερμανοί συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια καλή εικόνα των προσπαθειών τη νέας ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας».
Στην δεξίωση χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο νέος πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Κωνστανίνος Μαραγκός, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Νόρμπερτ Μπάρτλε και ο εκπρόσωπος των διμερών γερμανικών επιμελητηρίων της Ευρώπης Γιοργκ Μπουκ.