Κωμικοτραγικό: «Κηδεία» για τον πιο μελετημένο παγετώνα της Ελβετίας

Η υστερία με την κλιματική αλλαγή όχι μόνο καλά κρατεί, αλλά έχει περάσει πλέον και σε κωμικοτραγικές καταστάσεις. Μετά την Ισλανδία λοιπόν, τώρα και οι Ελβετοί θα τιμήσουν σήμερα με μια μεγάλη «πένθιμη πορεία» στο βουνό την εξαφάνιση του Πιτζόλ, ενός από τους πιο μελετημένους παγετώνες των Άλπεων, εξαιτίας, ποίας άλλης βέβαια, της… κλιματικής αλλαγής.

Ο Πιτζόλ «έχει χάσει τόση από τη σύστασή του που από επιστημονική άποψη δεν θεωρείται πλέον παγετώνας», εξήγησε η Αλεσάντρα Ντετζιάκομι της Ελβετικής Ένωσης για την Προστασία του Κλίματος, μία από τις ΜΚΟ που οργάνωσε την «κηδεία» του παγετώνα.

Περίπου 100 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν «φορώντας πένθιμα ρούχα» στη δίωρη πορεία στο βουνό Πιτζόλ στη βορειοανατολική Ελβετία που θα τους οδηγήσει στους πρόποδες αυτού του παγετώνα που λιώνει με γοργούς ρυθμούς και βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 2.700 μέτρων κοντά στα σύνορα με το Λίχντεσταϊν και την Αυστρία.

Όταν φτάσουν στον παγετώνα ένας ιερέας και αρκετοί επιστήμονες θα εκφωνήσουν ομιλίες υπό τους ήχους ενός αλπικού κέρατος, του ογκώδους, ξύλινου πνευστού των 3,6 μέτρων.

Στο σημείο θα κατατεθεί στεφάνι, αλλά δεν θα τοποθετηθεί πλάκα στη μνήμη του Πιτζόλ, όπως είχαν κάνει στις 18 Αυγούστου οι Ισλανδοί στην μνήμη ενός άλλου παγετώνα, του Όκγιεκουλ, του πρώτου στη χώρα που εξαφανίστηκε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Όμως όπως στην Ισλανδία έτσι και στην Ελβετία, δύο χώρες γνωστές για τους παγετώνες τους, οι επιστήμονες ανησυχούν εξίσου για την κλιματική αλλαγή.

500 παγετώνες

«Από το 1850 εκτιμάμε ότι περισσότεροι από 500 παγετώνες στην Ελβετία εξαφανίστηκαν εντελώς», από τους οποίους μόνο οι 50 είχαν όνομα, εξήγησε ο Ματίας Χους, ειδικός στους παγετώνες στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Ζυρίχης.

«Οπότε ο Πιτζόλ δεν είναι ο πρώτος. Όμως μπορούμε να τον θεωρήσουμε τον πρώτο παγετώνα στην Ελβετία που εξαφανίστηκε ο οποίος έχει μελετηθεί τόσο», πρόσθεσε.

Από το 2006 ο παγετώνας έχασε περίπου το 80 με 90% του όγκου του. Μένουν μόνο περίπου 26.000 τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή «λιγότερα από τέσσερα του ποδοσφαίρου», σημείωσε ο Χους.

Δημοψήφισμα

Όπως ο Πιτζόλ, έτσι και περίπου 4.000 παγετώνες στις Άλπεις, που παρέχουν νερό σε εκατομμύρια ανθρώπους, κινδυνεύουν να λιώσουν σε ποσοστό 90% ως το τέλος του αιώνα, αν δεν περιοριστεί η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Ζυρίχης.

Ανεξαρτήτως των προσπαθειών για μείωση των αερίων αυτών, οι Άλπεις θα χάσουν τουλάχιστον τους μισούς παγετώνες τους.

Ο παγετώνας Άλετς, ο μεγαλύτερος των Άλπεων που βρίσκεται επίσης στην Ελβετία, κινδυνεύει επίσης να εξαφανιστεί ως το 2100, αν δεν ανασχεθεί η… κλιματική αλλαγή.

Οπότε για τις ΜΚΟ η κηδεία του Πιτζόλ αποτελεί ευκαιρία να υπενθυμίσουν, ή να τρομοκρατήσουν, στους πολίτες ότι η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο και «τα μέσα επιβίωσής μας» και απειλεί «τον ανθρώπινο πολιτισμό όπως τον γνωρίζουμε στην Ελβετία και σε όλο τον κόσμο».

Για τον λόγο αυτό η Ελβετική Ένωση για την Προστασία του Κλίματος ξεκίνησε την «Πρωτοβουλία για τους παγετώνες», που απαιτεί η Ελβετία να πετύχει ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050, και συγκέντρωσε τις απαραίτητες 100.000 υπογραφές ώστε να τεθεί σε δημοψήφισμα, αν και ακόμη δεν έχει οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ