Για πρώτη φορά, ο “κυνηγός πλανητών” Transition Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA κατέγραψε μια μαύρη τρύπα να παγιδεύει με την πανίσχυρη βαρύτητα της ένα άστρο και να το “καταβροχθίζει”, σε ένα βίαιο κατακλυσμικό φαινόμενο γνωστό ως “γεγονός παλιρροϊκής διακοπής” (tidal disruption event). Οι παρατηρήσεις που ακολούθησαν από το παρατηρητήριο Neil Gehrels Swift και άλλων εγκαταστάσεων της NASA, έδωσαν μια πιο λεπτομερή εικόνα από τις πρώτες στιγμές ενός τέτοιου καταστροφικού για τα άστρα φαινόμενο.
“Τα δεδομένα από το TESS μας έδειξαν ακριβώς πότε αυτό το καταστρεπτικό συμβάν, με το όνομα ASASSN-19bt, άρχισε να γίνεται πιο φωτεινό, κάτι που δεν είχαμε παρατηρήσει ποτέ πριν», δήλωσε ο Thomas Holoien, του Παρατηρητηρίου Καρνέγκι (Observatory Carnegie) στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA. “Επειδή εντοπίσαμε έγκαιρα την “παλιρροϊκή διάρρηξη” με το σύστημα “Επίγεια Αυτοματοποιημένη Έρευνα για Υπερκαινοφανείς” (ASAS-SN), ήταν δυνατή η άμεση ενεργοποίηση παρατηρήσεων του φαινομένου κατά τις πρώτες κιόλας ημέρες. Αυτά τα πρώτα δεδομένα θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τη μοντελοποίηση της φυσικής αυτών των εκρήξεων”, τόνισε ο Holoien.
Η μελέτη που περιγράφει τα ευρήματα, με επικεφαλής τον Holoien, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Astrophysical Journal στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 και είναι πλέον διαθέσιμο στο διαδίκτυο.
Ηλίας Σιατούνης