Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία «να σταματήσει τις προκλήσεις, να σταματήσει να φέρεται σαν ταραξίας, να σταματήσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, να σταματήσει να παραβιάζει και την κυριαρχία ακόμα της Κυπριακής Δημοκρατίας», ώστε «να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε έναν νοήμονα διάλογο», έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του σήμερα το μεσημέρι στο ρ/σ Real FM.
Παράλληλα για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Δένδιας είπε ότι «η συνάντηση δεν έχει ακόμη κλειστεί» και αποσαφήνισε ότι «δεν είναι συνάντηση συγχωροχάρτι». Ενώ σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές ανέδειξε τη βούληση και τα βήματα της κυβέρνησης ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει.
Ειδικότερα ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη δημοπράτηση του έργου περί της συνδεσιμότητας των καμερών ώστε να ελέγχεται απολύτως ο χώρος του Βορείου Αιγαίου επί τη βάσει μελέτης του Πολυτεχνείου και όρων διακήρυξης που είχε ετοιμάσει το 2014, όταν ήταν ακόμη υπουργός ‘Αμυνας, έργο το οποίο «είχε αφεθεί όλα αυτά τα χρόνια». Τόνισε ότι «το Αιγαίο είναι μια θάλασσα η οποία μπορεί να είναι απολύτως ορατή στις ελληνικές αρχές επί 24 ώρες» ώστε «να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να προειδοποιούμε τους Τούρκους και να το σταματάμε».
Στο πλαίσιο αυτό επέκρινε την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η θάλασσα δεν αστυνομεύεται, κρίνοντάς την ως «λάθος αντίληψη». «Καταρχήν» είπε «δεν μιλάμε για τη θάλασσα μιλάμε για τα παράλια της Μικράς Ασίας, τα απέναντι από τις ελληνικές ακτές. Γιατί εκεί γίνονται οι συγκεντρώσεις, εκεί οι «λαθρέμποροι ανθρώπων» οδηγούν τους παράτυπους μετανάστες ώστε να επιχειρήσουν να τους περάσουν στην απέναντι ακτή. Η Ελλάδα λοιπόν, όπως και στον Έβρο -γι’ αυτό δεν έχουμε στον Έβρο εισροές- έχει τη δυνατότητα να έλεγχει τα παράλια απέναντι. Αυτό όμως πρέπει να γίνει επί τη βάσει μίας συνδεσμολογίας των καμερών και των εργαλείων που έχουμε ώστε να μπορούμε σε πραγματικό χρόνο να ξέρουμε τι γίνεται απέναντι και να μην μας αποβιβάζονται στη Μυτιλήνη μέρα μεσημέρι 500, 600, 700 άτομα».
Παράλληλα έκανε μνεία και στην παραγγελία αγοράς καινούριων ταχύπλοων σκαφών την οποία έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα με πόρους εκτός Δημοσίου, όπως είπε.
Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, εξήγησε ότι υπήρχε παραίτηση, όχι μόνο ως προς τις εισροές αλλά και τη διαχείριση των ανθρώπων αυτών εντός της ελληνικής επικράτειας σε βαθμό να εκτίθεται η χώρα μας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ