Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε και μεταδόθηκε χθες Κυριακή ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να αυξηθούν αλματωδώς σε «αδιανόητα υψηλά επίπεδα» εάν ο κόσμος δεν ενωθεί για την αποτροπή του Ιράν, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι θα προτιμούσε πολιτική παρά στρατιωτική λύση.
Στη συνέντευξή του στην εκπομπή «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο de facto άρχων του βασιλείου, διέψευσε επίσης ότι διέταξε τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας του πριν από έναν χρόνο, αλλά πρόσθεσε πως σε τελευταία ανάλυση φέρει την «πλήρη ευθύνη» ως ηγέτης της χώρας.
Παρότι ο φόνος του Κασόγκι προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και αμαύρωσε την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου, η ολοένα αυξανόμενη ένταση μεταξύ της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και του Ιράν, βασικού αντιπάλου της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή του Κόλπου, κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ριάντ, ειδικά μετά τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου στην καρδιά της σαουδαραβικής πετρελαϊκής βιομηχανίας.
«Εάν ο κόσμος δεν αναλάβει σθεναρή και αταλάντευτη δράση για την αποτροπή του Ιράν, θα δούμε περαιτέρω κλιμακώσεις που θα απειλήσουν παγκόσμια συμφέροντα», υποστήριξε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος.«Ο εφοδιασμός με πετρέλαιο θα αντιμετπίσει προβλήματα και οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν αλματωδώς σε αδιανόητα υψηλά επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί στη διάρκεια της ζωής μας», προειδοποίησε.
Στη συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το CBS – του την παραχώρησε την Τρίτη στη Σαουδική Αραβία – ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είπε πως συμφωνεί με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι οι επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου, που προκάλεσαν ζημιές στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου και μείωσαν τον παγκόσμιο εφοδιασμό με πετρέλαιο κατά 5%, αποτελούσαν «πολεμική» ενέργεια και κατηγόρησε γι’ αυτήν, όπως και η Ουάσινγκτον, το Ιράν.
Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι θέλει ειρηνική διευθέτηση, διότι εάν ξεσπούσε πόλεμος ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, η παγκόσμια οικονομία θα διέτρεχε κίνδυνο να καταρρεύσει.
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, ευρωπαϊκών δυνάμεων και της Σαουδικής Αραβίας προσάπτουν στο Ιράν την ευθύνη για τις επιθέσεις. Η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη. Το σιιτικό κίνημα Χούθι της Υεμένης, που θεωρείται προσκείμενο στο Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.
«Η πολιτική και ειρηνική λύση είναι πολύ καλύτερη από τη στρατιωτική», είπε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος έκρινε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να συναντηθεί με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί για να καταρτιστεί νέα συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αλλά και για τον περιορισμό των προσπαθειών της να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της στη Μέση Ανατολή.
Οι προσπάθειες να υπάρξει συνάντηση Τραμπ-Ρουχανί την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αποδείχθηκαν άκαρπες.
Η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη άρχισε να κλιμακώνεται ξανά μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, και να επαναφέρουν σε ισχύ τις ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις τους σε βάρος της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ