Έλληνες ερευνητές μελέτησαν στο Κατάρ τη θερμική καταπόνηση που δέχονται οι εργαζόμενοι

Τα τελευταία χρόνια οι υψηλές θερμοκρασίες στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι στο Κατάρ έχουν αναφερθεί πολλές φορές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Για να προασπίσει την υγεία των εργαζομένων αλλά και για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με επικυρωμένες διεθνείς συμβάσεις εργασίας και θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα στην εργασία, η κυβέρνηση του Κατάρ υπέγραψε το 2018 τριετές Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Διεθνή Οργανισμό για την Εργασία ο οποίος είναι τμήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το Μνημόνιο αυτό περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για την εργασία στο Κατάρ έτσι ώστε να εναρμονιστεί με τις διεθνείς πρακτικές.

Για να διασαφηνιστεί το ζήτημα της θερμικής καταπόνησης που δέχονται οι εργαζόμενοι στο Κατάρ και για να προστατευθεί η υγεία τους, ο Διεθνής Οργανισμός για την Εργασία κάλεσε την ομάδα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του πανεπιστημίου Θεσσαλίας να διεξάγει μια σειρά από μελέτες το καλοκαίρι του 2019. Το εργαστήριο FAME Lab θεωρείται παγκοσμίως πρωτοπόρο στην έρευνα που αφορά τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία, την εργασία και την απόδοση.

«Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στην κυβέρνηση», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Δρ. Ανδρέας Φλουρής, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής στη ΣΕΦΑΑ και επισκέπτης καθηγητής στην Περιβαλλοντική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα. Όπως τονίζει, «συνολικά 15 ερευνητές και ερευνήτριες του Εργαστηρίου μας μετέβησαν στο Κατάρ το καλοκαίρι όπου εκτελούσαν καθημερινά μετρήσεις και ελέγχους σε διάφορους εργασιακούς χώρους. Χρησιμοποιήσαμε τεχνολογίες αιχμής και πολλές μεθόδους τις οποίες έχουμε αναπτύξει στο Εργαστήριό μας στα Τρίκαλα», προσθέτοντας:

«Για παράδειγμα, έχουμε ακριβέστατη γνώση για την έκθεση τού κάθε εργαζόμενου σε θερμική καταπόνηση συνδυάζοντας, για πρώτη φορά, κλιματολογικά δεδομένα από μετεωρολογικά όργανα, δεδομένα εντοπισμού τού κάθε εργαζόμενου και πληροφορίες ανάλυσης εργασίας για τον κάθε εργαζόμενο. Επίσης, χρησιμοποιήσαμε λογισμικό που έχει αναπτυχθεί στο Εργαστήριό μας το οποίο προσομοιώνει τη θερμική καταπόνηση σε οποιοδήποτε περιβάλλον, έτσι ώστε να μπορέσουμε να μελετήσουμε πιθανές συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων σε πιο ακραίες συνθήκες οι οποίες αναμένονται τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.»

Όπως επίσης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Φλουρής, «συνολικά μελετήσαμε περισσότερες από 5000 ώρες εργασίας χρησιμοποιώντας πολλούς αισθητήρες πάνω και μέσα στο σώμα των εργαζομένων, αλλά και πολλά ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης. Όλα αυτά οδήγησαν σε περισσότερα από 740 εκατομμύρια μετρήσεις τις οποίες αναλύουμε πυρετωδώς αυτή την περίοδο.»

«Τελικό αποτέλεσμα της συνεργασίας με το Διεθνή Οργανισμό για την Εργασία και το Υπουργείο Εργασίας του Κατάρ», όπως μας αναφέρει ο Δρ. Φλουρής, «είναι να παρέχουμε τεκμηριωμένες προτάσεις για νομοθεσία οι οποίες θα περιλαμβάνουν και πρακτική καθοδήγηση σχετικά με την αποφυγή κινδύνου για την υγεία των εργαζομένων.»

Για να καταλήξει τονίζοντας: «Το Εργαστήριό μας είναι το μόνο σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη που μελετά τους τρόπους με τους οποίους παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως θερμοκρασία, ατμοσφαιρική ρύπανση, βυθός και διάστημα επιδρούν στη φύση και τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος». Οι έρευνές μας έχουν χρησιμοποιηθεί από οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, η ΝΑΣΑ, και ο Καναδικός Οργανισμός Διαστήματος προκειμένου να προασπίσουν την υγεία ειδικών αποστολών αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου».

Τέλος σημειώνει: «Στόχος μας είναι να παράγουμε έρευνα με κοινωνικό όφελος, προστατεύοντας τους συνανθρώπους μας από τα προβλήματα υγείας που μπορούν να δημιουργήσουν διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Αυτή την περίοδο συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Εργασίας για τη δημιουργία αντίστοιχων οδηγιών και νομοθετικών ρυθμίσεων στην Ελλάδα. Ευελπιστούμε ότι οι προτάσεις της ομάδας αυτής θα παρουσιαστούν μέσα στους επόμενους μήνες».

Ο Δρ. Φλουρής συμμετέχει επίσης στις ομάδες εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι οποίες αυτή την περίοδο δημιουργούν νέες οδηγίες για την προστασία των εργαζομένων και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου από τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και από την υψηλή ακτινοβολία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ