Αισιοδοξία του Αμερικανού αντιπροέδρου για θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε χθες ότι η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να ολοκληρώσει την “Φάση 1” της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα για τα αγροτικά προϊόντα τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια να αντιμετωπίζει το ζήτημα της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, το οποίο έχει φέρει αντιμέτωπες τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

“Ο πρόεδρος (Ντόναλντ) Τραμπ πιστεύει ότι η Κίνα θέλει να πετύχει μια συμφωνία. Παραμένει αισιόδοξος ότι όχι μόνο θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την Φάση 1, αλλά θα προχωρήσουμε και στα θεσμικά ζητήματα τα οποία περιέγραψα πέρσι και για τα οποία μίλησα ήδη σήμερα. Πρόκειται για τα θέματα της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας”, είπε ο Πενς στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Κέντρο Γουίλσον της Ουάσινγκτον για τις σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου.

Νωρίτερα, ο Πενς εξαπέλυσε επίθεση στην Κίνα, κατηγορώντας την ότι περιστέλλει “τα δικαιώματα και τις ελευθερίες” στο Χονγκ Κονγκ, επικρίνοντας τη στάση του Πεκίνου αλλά επιμένοντας ταυτόχρονα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν την αντιπαράθεση.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος εκφώνησε αυτήν την ομιλία λίγο πριν ξεκινήσει ο νέος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών με σκοπό τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου μεταξύ τους.

Ο Πενς σχολίασε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Κίνα τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται εδώ και τέσσερις μήνες στο Χονγκ Κονγκ. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι για την Ουάσινγκτον θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο να καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο εάν υπάρξει βία στην πρώην βρετανική αποικία.

“Το Χονγκ Κονγκ είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί όταν η Κίνα ενστερνίζεται την ελευθερία”, είπε ο αντιπρόεδρος. “Όμως τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο έχει αυξήσει τις παρεμβάσεις του στο Χονγκ Κονγκ και έκανε ενέργειες που περιστέλλουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που ήταν διασφαλισμένες για τον λαό του Χονγκ Κονγκ μέσω μιας δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας”, συνέχισε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ στέκουν στο πλευρό των διαδηλωτών.

“Είμαστε στο πλευρό σας, μας εμπνέετε. Σας προτρέπουμε να μείνετε στο μονοπάτι της μη βίαιης διαμαρτυρίας”, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ