15 Οκτωβρίου 1944: Σαν σήμερα η απελευθέρωση των Ιωαννίνων από το Στρατηγό Ν. Ζέρβα (Εικόνες)

Στις 15 Οκτωβρίου του 1944 η απελευθέρωση των Ιωαννίνων από το Στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα και τον ΕΟΕΑ ΕΔΕΣ.

Σαν σήμερα 15 Οκτωβρίου 1944 εισέρχεται στα Γιάννενα το Σύνταγμα Ξηροβουνίου του ΕΔΕΣ υπό την διοίκηση του Αλέκου Παπαδόπουλου. Η περίοδος της γερμανικής κατοχής λαμβάνει τέλος! Ο στρατηγός Ζέρβας έγραψε στο ημερολόγιό του: “Την 8ην ώρα ελήφθη εκ Σκλήβανης τηλεφώνημα Παπαδοπούλου Αλέκου ότι εις τας 3.10′ σήμερον κατόπιν μάχης εισήλθεν εις τα Γιάννενα. Εξέδωκα αμέσως ημερησία διαταγήν και απέστειλα συγχαρητήριον τηλεγράφημα εις Παπαδόπουλον”.

“Τα Ιωάννινα είχαν μεγάλη στρατηγική σημασία για τους Γερμανούς, ήταν ένας από τους κυριότερους δρόμους διαφυγής από τη Θεσσαλία. Καλαμπάκα, Μέτσοβο, Ιωάννινα, Αλβανικά Σύνορα. Λίγες μέρες πριν αποσυρθούν οι Ναζί, οι αντάρτες της περιοχής είχαν κρυφθεί γύρω από τη λίμνη και έτσι την ιστορική εκείνη νύκτα, μπήκαν μέσα στην πόλη.

Όλο εκείνο το βράδυ έβρεχε. Πραγματική καταιγίδα. Μόλις όμως ξημέρωσε, διελύθησαν τα σύννεφα και έλαμψε ο ήλιος στα ελεύθερα πλέον Ιωάννινα, ο ήλιος της ζωής και της ελευθερίας. Πλημμύρισε η πόλις από ελληνικές σημαίες, που οι κοπέλες νύχτες πριν τις έφτιαχναν κρυφά για την άγια μέρα. Την ώρα που οι καμπάνες σκόρπισαν το χαρμόσυνο μήνυμα, οι κάτοικοι πετάχτηκαν από τα σπίτια τους και γέμισαν τους δρόμους.Και μέσα σ’ αυτήν την εορταστική ατμόσφαιρα μια ξεχωριστή νότα ήταν η υποδοχή των συμμάχων αξιωματικών. Ο λαός τους χαιρέτισε με ζητωκραυγές και τους πρόσφερε λουλούδια και ό,τι άλλο μπορούσε να εκδηλώσει την εκτίμηση και την αγάπη του. Από τα Ιωάννινα είχαν περάσει πριν τρία – τόσα χρόνια οι Βρετανοί αεροπόροι για να κατευθυνθούν στο Αλβανικό Μέτωπο. Εδώ έρχονταν και πάλι για να αντικρύσουν χαρούμενα πρόσωπα! Για να ακούσουν το χαρμόσυνο μήνυμα: Τα Ιωάννινα είναι ελεύθερα.”

*Από το ένθετο «Δεκεμβριανά – Αθήνα 1944 -45» όπως τα είδε ο Αγγλικός παράγων, από την Ελευθεροτυπία του Σαββατοκύριακου 12-13 Δεκεμβρίου 2009.

Δείτε παρακάτω εικόνες από την ιστορική εκείνη μέρα:

 

Με πληροφορίες από ioanninavoice.gr και ιστοσελίδα στο facebook ΕΟΕΑ ΕΔΕΣ Ναπολέων Ζέρβας