«Η συμφωνία που πέτυχε η διακομματική επιτροπή είναι ένα σημαντικό βήμα για να λυθεί το πρόβλημα που εκκρεμεί δεκαετίες. Είναι ένα προϊόν συμβιβασμού. Αυτό ήταν υποχρεωτικό αφού το Σύνταγμα απαιτεί 200 ψήφους γι΄ αυτό το νόμο. Κάναμε, όμως, το πρώτο βήμα και αυτό είναι σημαντικό γιατί χιλιάδες συμπατριωτών μας που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορέσουν να ψηφίσουν από τον τόπο που κατοικούν» δηλώνει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, λίγες μέρες μετά την έγκριση του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου για την τελική διαβούλευση με τα κόμματα και την κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Ο κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαιώνει ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα στη διακομματική» και εκφράζει την ελπίδα ότι «το ίδιο θα πράξουν και τα υπόλοιπα κόμματα που μετείχαν στη συμφωνία της 22ας Οκτωβρίου ως πράξη ευθύνης και λογικής».
Επίσης, σημειώνει ότι «η διακομματική, με τις αμοιβαίες υποχωρήσεις που έγιναν από όλα τα κόμματα έχει διαμορφώσει τις συνθήκες το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να ψηφισθεί σχεδόν από όλα τα κόμματα».
Ερωτηθείς για το πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα όσων δικαιούνται να ψηφίσουν και δεν έχουν κοντά προξενεία ή προξενικές αρχές ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαιώνει, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «συμφωνήθηκε να στηθούν κάλπες σε όποια σημεία εκδηλωθεί πρόθεση από Έλληνες που δικαιούνται να ψηφίσουν».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα ο Τάκης Θεοδωρικάκος δηλώνει: «Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε το οξυμμένο από γεωπολιτικές συνθήκες πρόβλημα και θα ενισχύσουμε την ασφάλεια και τη συνοχή» ενώ δεν παραλείπει να πει ότι «πρέπει να μπει ένα τέλος στις ατελείωτες ροές καθώς η Ελλάδα δεν αντέχει απεριόριστο αριθμό μεταναστών».
Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών στο ερώτημα εάν το μεταναστευτικό/προσφυγικό μπορεί να μετεξελιχθεί σε «βραδυφλεγή βόμβα»για την κυβέρνηση δηλώνει: «Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα. Θα το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Είμαστε σε διαρκή επαφή με τις τοπικές αρχές».
Τέλος, κάνοντας αναφορά στο θέμα των σκουπιδιών και των εργαζομένων στην καθαριότητα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος εκφράζει με απόλυτο τρόπο ότι «κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του» και τονίζει: «Η κυβέρνησή μας θέλει να απελευθερώσει την αυτοδιοίκηση από τα κρατικά δεσμά. Να είναι αληθινή αυτοδιοίκηση. Να αποφασίζουν οι δήμοι για τα του οίκου τους».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ερ. Κύριε υπουργέ, στο υπουργικό συμβούλιο, προ ημερών, παρουσιάσατε τα βασικά σημεία της συμφωνίας της διακομματικής επιτροπής που αφορά στην διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας Ελλήνων με τον πρωθυπουργό να τη χαρακτηρίζει πολύ μεγάλη επιτυχία. Θα ήθελα, λοιπόν, να μας περιγράψετε τα βασικά σημεία της συμφωνίας.
Απ: Η συμφωνία που πέτυχε η διακομματική επιτροπή είναι ένα σημαντικό βήμα για να λυθεί ένα πρόβλημα που εκκρεμεί δεκαετίες. Είναι ένα προϊόν συμβιβασμού. Αυτό ήταν υποχρεωτικό αφού το Σύνταγμα απαιτεί 200 ψήφους γι΄ αυτό το νόμο. Κάναμε όμως το πρώτο βήμα, και αυτό είναι σημαντικό γιατί χιλιάδες συμπατριωτών μας που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορέσουν να ψηφίσουν από τον τόπο που κατοικούν. Η εναλλακτική μας ήταν να μη κάνουμε κανένα συμβιβασμό και να μη διευκολυνθεί κανένας Έλληνας του εξωτερικού να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας του. Ανάμεσα στο «κανένας» επιλέξαμε το «αρκετές χιλιάδες». Πόσοι τελικά θα επιλέξουν τη διαδικασία που προκρίνει η διακομματική επιτροπή, θα εξαρτηθεί από το πόσοι θα δηλώσουν ότι θέλουν να ψηφίσουν στον τόπο που κατοικούν.
Η συμφωνία προβλέπει:
1. Αυτοπρόσωπη παρουσία σε ειδικά εκλογικά τμήματα τα οποία μπορεί να είναι σε πρεσβείες, προξενεία, κτίρια ελληνικών κοινοτήτων ή άλλα δημόσια κτίρια του κράτους όπου διεξάγεται η ψηφοφορία
2. Η ψήφος των εκτός Ελλάδας εκλογέων υπολογίζεται κανονικά και ισότιμα στο συνολικό αποτέλεσμα και επομένως για την κατανομή των 300 εδρών.
3. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυξάνεται από 12 σε 15. Οι εκλογείς του εξωτερικού ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα να επιλέξουν εφόσον επιθυμούν έναν ή περισσότερους εκπροσώπους των εκτός Ελλάδας εκλογέων.
4. Για να έχει δικαίωμα ένας εκλογέας να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους πρέπει τα τελευταία 35 έτη να έχει ζήσει 2 έτη στην Ελλάδα και να έχει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου
5. Να γίνει η σχετική τροποποίηση του άρθρου 54 του Συντάγματος και να είναι δυνατή η θέσπιση περιορισμών για τη διευκόλυνση των εκλογέων του εξωτερικού, διαδικασία η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Ερ. Βάζετε προαπαιτούμενο την συγκέντρωση των 200 ψήφων διευκρινίζοντας ότι αν δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός δεν ισχύει ο νόμος σε καμία εκλογική αναμέτρηση. Τουτέστιν, ή τώρα ή ποτέ. Είστε αισιόδοξοι ότι τελικά θα συγκεντρωθούν οι 200 προαπαιτούμενες ψήφοι;
Απ: Κατ΄ αρχάς εκείνο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι το προαπαιτούμενο δεν το βάζουμε εμείς. Δεν το βάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν το βάζει ο υπουργός Εσωτερικών. Το βάζει το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρο 51 παρ. 4). Και το συγκεκριμένο άρθρο δεν περιλαμβάνεται στα υπό αναθεώρηση, που σημαίνει ότι το προαπαιτούμενο των 200 εδρών δεν μπορεί να αλλάξει. Εμείς ως κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να τηρήσουμε στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα στη Διακομματική. Ελπίζω ότι το ίδιο θα πράξουν και τα υπόλοιπα κόμματα που μετείχαν στη συμφωνία της 22ας Οκτωβρίου. Θα είναι μια πράξη ευθύνης και λογικής, να ανταποκριθούμε σε ένα δίκαιο αίτημα. Επαναλαμβάνω: Η ΝΔ δεν έχει εγκαταλείψει τη θέση της ότι πρέπει να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Στην παρούσα φάση, όμως, δεν μπορούσαμε να περάσουμε μια τέτοια συμφωνία. Η ΝΔ διαθέτει μόνο 158 ψήφους στη Βουλή και το νομοσχέδιο για να εγκριθεί και να γίνει νόμος απαιτεί, κατά το Σύνταγμα, 200 ψήφους.
Ερ. Έχετε εικόνα εάν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο;
Απ: Μόνο για την κυβέρνηση μπορώ να μιλήσω. Ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εσωτερικών, στο σύνολό της η κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα. Ελπίζω ότι και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα τηρήσουν τη Συμφωνία στη Διακομματική Επιτροπή, στις 22 Οκτωβρίου. Η Διακομματική, με τις αμοιβαίες υποχωρήσεις που έγιναν από όλα τα κόμματα, έχει διαμορφώσει τις συνθήκες το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να ψηφισθεί σχεδόν από όλα τα κόμματα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του έναντι του λαού, που είναι και ο τελικός κριτής. Αποτελεί ζήτημα τιμής για το πολιτικό σύστημα της χώρας να υλοποιηθεί η λύση στην οποία συμφωνήσαμε.
Ερ. Τι θα προβλέπετε για τους ψηφοφόρους αυτούς που ενώ δικαιούνται να ψηφίσουν δεν έχουν κοντά τους προξενεία ή προξενικές αρχές;
Απ: Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα θα έδινε η επιστολική ψήφος, την οποία, όμως, δεν δέχονται όλα τα κόμματα. Συμφωνήθηκε όμως να στηθούν κάλπες σε όποια σημεία εκδηλωθεί πρόθεση από Έλληνες που δικαιούνται να ψηφίσουν. Το πού θα στηθούν κάλπες θα κριθεί από τις εγγραφές που θα γίνουν από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους εκλογείς στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που θα συγκροτηθούν για το σκοπό αυτό.
Ερ. Έχετε υπολογίσει κατά πόσο θα αυξηθεί ο αριθμός των εκλογέων μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου;
Απ: Ο ακριβής αριθμός των Ελλήνων του εξωτερικού που θα ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους θα εξαρτηθεί από τις αιτήσεις που θα γίνουν. Για το λόγο αυτό κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει ακόμη τον ακριβή αριθμό.
Ερ. Έχετε εξασφαλίσει την ομοφωνία όλων των μελών της κυβέρνησης για το εν λόγω νομοσχέδιο; Σας ρωτώ γιατί προ ημερών ακούστηκαν κάποιες διαφωνίες από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον απόδημο ελληνισμό κ. Διαματάρη.
Απ: Ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» για την τελική διαβούλευση με τα κόμματα και την κατάθεση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Εσωτερικών.
Ερ. Κύριε Θεοδωρικάκο, το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα επισφραγίσει τον στόχο της συναίνεσης; Και αν ναι θα τη δούμε και σε άλλα νομοσχέδια που θα αφορούν π.χ. στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές και τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Απ: Όσον αφορά τη συναίνεση για τον εκλογικό νόμο, θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει, για να αποφύγει η χώρα τη βάσανο των διπλών εκλογών μιας και με απλή αναλογική, υπό τις παρούσες συνθήκες ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι αδύνατος. Ωστόσο για να υπάρχει νόημα σε αυτή τη συζήτηση θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει τις ιδεοληπτικές αντιλήψεις του γύρω από το ζήτημα της απλής αναλογικής. Σε κάθε περίπτωση όμως ο εκλογικός νόμος είναι ζήτημα που χειρίζεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Ερ. Να περάσουμε και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και να σας ρωτήσω: καταρχήν σας φοβίζει η συνεχής αύξηση των μεταναστευτικών ροών και δεύτερον έχετε κάνει ως υπουργείο σχεδιασμό με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη μεταφορά των ανθρώπων αυτών στην ενδοχώρα;
Απ: Το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Δήμους που εμπλέκονται στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Βρίσκεται, όντως, σε εξέλιξη το έργο της μετακίνησης ανθρώπων- οικογενειών με προσφυγικό προφίλ στο εσωτερικό της χώρας. Γίνεται κατανομή σε όλη τη χώρα σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση. Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε το οξυμένο από τις γεωπολιτικές συνθήκες πρόβλημα και θα ενισχύσουμε την ασφάλεια και τη συνοχή.
Από πλευράς μας υπάρχει σχέδιο που υλοποιείται. Το ζήτημα όμως είναι ότι έχουν μεταβληθεί τα διεθνή πολιτικά δεδομένα και ο κίνδυνος η Τουρκία να χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό/προσφυγικό ως «όπλο» έναντι της Δύσης είναι αυξημένος και συνεχής. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση καθώς η Ελλάδα αποτελεί την «πύλη» προς τον δυτικό κόσμο, όπου θέλουν να έχουν πρόσβαση πρόσφυγες και μετανάστες. Οφείλει, όμως, και η Δύση να το αντιληφθεί και να πράξει αναλόγως. Πρέπει οι εταίροι μας να συνειδητοποιήσουν ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας, αλλά πρόβλημα και της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν αντέχει απεριόριστο αριθμό μεταναστών. Πρέπει να μπει ένα τέλος στις ατέλειωτες ροές.
Ερ. Τι θα κάνετε με τις δήμους και τις περιοχές που προβάλουν και θα προβάλουν έντονες αντιδράσεις; Εκτιμάτε ότι το προσφυγικό μπορεί να μετεξελιχθεί σε «βραδυφλεγή βόμβα» για την κυβέρνηση;
Απ: Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα. Θα το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Είμαστε σε διαρκή επαφή με τις τοπικές αρχές. Συνομιλώ σε καθημερινή βάση με τους δήμους που υποδέχονται πρόσφυγές και μετανάστες και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας για όλους και κοινωνικής συνοχής.
Ερ. Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω για ένα μεγάλο επίσης θέμα που διαχειρίζεται το υπουργείο σας, το θέμα των σκουπιδιών. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αντέδρασαν με απεργία στην απόφαση της κυβέρνησης να μπαίνουν ιδιώτες στους δήμους. Τι θα γίνει με τους ήδη εργαζόμενους στην καθαριότητα; Υπάρχει κίνδυνος απολύσεων ή μετατάξεων κάτι το οποίο, φαντάζομαι, τους ανησυχεί;
Απ: Κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλεία του. Πρέπει επιτέλους να μπει τέλος σε αυτήν την προπαγάνδα. Είναι ντροπή κάποιοι να επιχειρούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη παίζοντας με την αγωνία των εργαζομένων στους δήμους. Η κυβέρνησή μας θέλει να απελευθερώσει την Αυτοδιοίκηση από τα κρατικά δεσμά. Να είναι αληθινή Αυτοδιοίκηση. Να αποφασίζουν οι δήμοι για τα του οίκου τους. Δικό τους θέμα είναι τι συμφέρει τους πολίτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, για τον φωτισμό κλπ. Δώσαμε την απόλυτη αρμοδιότητα στα δημοτικά συμβούλια να αποφασίζουν, αν και όποτε το κρίνουν αναγκαίο, να αναθέτουν και σε ιδιώτες την αποκομιδή απορριμμάτων και τη συντήρηση του πρασίνου και του ηλεκτροφωτισμού. Ξέρετε καλά ότι ειδικά το καλοκαίρι, σε πολλές περιοχές ο πληθυσμός διπλασιάζεται και οι υπηρεσίες των δήμων δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες. Με τη ρύθμιση που φέραμε, η απόφαση για το αν ένας δήμος θα κάνει σύμβαση με ιδιώτες για την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών ανήκει αποκλειστικά στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του. Σε εκείνους που οι δημότες εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους.
Στόχος και δέσμευσή μας είναι: Καθαρές πόλεις και γειτονιές φωτεινές και ασφαλείς. Όπου χρειάζεται η σύμπραξη του δήμου με τον ιδιωτικό τομέα γι΄ αυτούς τους σκοπούς θα μπορεί να πραγματοποιείται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό απαιτεί το συμφέρον της κοινωνίας. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχουν κι εκείνοι το δικαίωμα να εργάζονται. Κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να έχουν αλλεργία με τον ιδιωτικό τομέα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ