Ο Γαλαξίας μας είναι… πολύ μεγάλος: Έχει μάζα όσο 890 δισεκατομμύρια ήλιοι! (Βίντεο)

Ο Γαλαξίας μας δεν είναι απλά μεγάλος, είναι τεράστιος και σύμφωνα με την νεότερη ακριβή επιστημονική εκτίμηση, έχει μάζα περίπου 890 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με 296 τετράκις εκατομμύρια φορές τη μάζα της Γης.

Η μέτρηση της μάζας του Γαλαξία μας παρουσιάζει δυσκολίες, επειδή ζούμε μέσα του. Καθώς δεν υπάρχει τρόπος να βάλουμε τους γαλαξίες μας σε… ζυγαριά, το «ζύγισμα» γίνεται με βάση τις κινήσεις των άστρων στο εσωτερικό ενός γαλαξία, οι οποίες αποκαλύπτουν με ποιο τρόπο η βαρύτητά του τα επηρεάζει, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όμως ενώ αυτό είναι ευκολότερο για έναν άλλο γαλαξία, όπως της Ανδρομέδας, στην περίπτωση του δικού μας Γαλαξία το μεγαλύτερο μέρος του είναι κρυμμένο από εμάς στη Γη. Τα κοντινά άστρα και τα νέφη σκόνης κρύβουν τα πιο μακρινά άστρα από τη θέα μας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αστροφυσικό Φάμπιο Λόκο του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο arXiv, υπολόγισαν ότι το 93% της συνολικής μάζας του Γαλαξία μας (όσο περίπου 830 δισεκατομμύρια ήλιοι) είναι σκοτεινή ύλη.

Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει το πόσο τεράστιος είναι ο Γαλαξίας μας, για τα ανθρώπινα δεδομένα βέβαια, διότι για τα κοσμικά είναι σχετικά μικρός, η NASA έχει δημιουργήσει ένα βίντεο που δείχνει το μέγεθος του σε έτη φωτός.

Συγκεκριμένα ο Γαλαξίας μας έχει μια διάμετρο που ισούται με 100,000 έτη φωτός. Δηλαδή, αν ένας άνθρωπος προσπαθήσει να “μετρήσει” το μήκος του Γαλαξία και ξεκινήσει από την μια άκρη του, για να φτάσει έως την άλλη απέναντι ακριβώς, ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός, θα κάνει περίπου 100.000 έτη φωτός για να φτάσει.

Δείτε το βίντεο παρακάτω: