Και στην Τουρκία το ΜέΡΑ25: Ομιλίες Γ. Βαρουφάκη στη γειτονική χώρα

Σειρά επαφών και συνομιλιών είχε στην Κωνσταντινούπολη ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο των διεργασιών για τη σύσταση του εθνικού συμβουλίου DiEM25 (Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη), στη γείτονα χώρα.

«Οι δημοκρατικοί πολίτες στην Τουρκία αγκάλιασαν “πολύ ζεστά” το DiEM25/ΜέΡΑ25 όπως απέδειξαν οι ομιλίες, επαφές και διεργασίες στην Κωνσταντινούπολη του γραμματέα του κόμματος Γιάνη Βαρουφάκη. Σύντομα θα συνεδριάσει το υπό σύσταση εθνικό συμβούλιο Τουρκίας του DiEM25 για να εξεταστούν προσεκτικά τα επόμενα βήματα στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Στα πλαίσια αυτά θα συζητηθεί και το Μανιφέστο του DiEM25 Τουρκίας στο οποίο από την αρχή θα συμπεριλαμβάνεται η “Νέα Πράσινη Συμφωνία” καθώς κοινή συναντίληψη είναι η μετάβαση των χωρών μας στις νέες μορφές ενέργειας και εργασίας. Και φυσικά να ακυρωθούν όλα τα συμβόλαια εξόρυξης υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, καθώς, εκτός όλων των άλλων, αποτελούν πηγή μόλυνσης, αποσταθεροποίησης και ενίσχυσης της παρασιτικής ολιγαρχίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25 και συνεχίζει:

«Οι Τούρκοι δημοκράτες που αρχίζουν με εντατικούς ρυθμούς να πλαισιώνουν τις τάξεις του DiEM25 αναφέρθηκαν σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα στη χώρα τους (καθώς η οικονομία τους παραπαίει) και στη συνεδρίαση του υπό σύσταση εθνικού συμβουλίου Τουρκίας ανέπτυξαν αναλυτικά τις θέσεις τους για όλα τα θέματα αλλά κυρίως για τη στροφή μας στην “πράσινη ανάπτυξη”, το μείζον πρόβλημα που δημιουργούν οι πολεμικές εντάσεις και το προσφυγικό, οι εργασιακές σχέσεις στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον που δημιουργείται με τις νέες τεχνολογίες και βέβαια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου οφείλουμε να περάσουμε σε ένα άλλο “τοπίο” φιλίας και συνεργασίας».

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα του γραμματέα του ΜέΡΑ25, η ανακοίνωση αναφέρει πως ο «Γιάνης Βαρουφάκης με τις δύο ομιλίες του στα Πανεπιστήμια του Kadir Has και το Bogazici -που ήταν ασφυκτικά γεμάτα από Τούρκους φοιτητές αλλά και δημοκράτες που “διψούν” για “αλλαγή”- μίλησε αναλυτικά για το “μετα-καπιταλιστικό όραμα” που οφείλει να γίνει πολιτικό σχέδιο σε όλες τις χώρες που ασπάζονται την Δημοκρατία και επιζητούν την ευημερία των λαών και όχι μιας παρασιτικής ολιγαρχίας ή των τραπεζιτών. Απαντώντας σε δεκάδες ερωτήσεις των Τούρκων δημοκρατών -όπως και σε πλήθος συνεντεύξεων που παραχώρησε στην Τουρκία- υπογράμμισε ότι δεν είναι “θεϊκός αυτοσκοπός” ο “νεοφιλευθερισμός”, όπως θέλουν να τον παρουσιάζουν καθώς όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν (μια εποχή χρήσιμα) πλέον έχουν καταστεί “δηλητήρια για τους λαούς”. Η χωρίς μέτρο “ χρηματιστηκοποίηση” του “συστήματος” που έφερε η αχαλίνωτη και ασύδοτη λειτουργία των τραπεζών/τραπεζιτών οδήγησε και οδηγεί σε μεγάλο πόνο και φτώχεια τους λαούς και αυτό δεν πρέπει και δεν μπορεί να συνεχιστεί».

«Γι’ αυτό», συνεχίζει η ανακοίνωση, «και οι δημοκρατικοί πολίτες σε όλες τις χώρες όπως βέβαια και σε Ελλάδα, Τουρκία, Ευρώπη, ΗΠΑ κ.λπ. θα πρέπει να ενωθούν απέναντι στη “διεθνική παρασιτική ολιγαρχία” προκειμένου να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση -γι’ αυτό ιδρύθηκε το DiEM25.

Σε συζήτηση που οργανώθηκε από το υπό σύσταση Εθνικό Συμβούλιο του DiEM25 Τουρκίας με συμμετοχή πολλών ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, δημοκρατών της διανόησης, ακτιβιστών αλλά και με τη συμμέτοχή μιας βουλευτού του Τουρκικού Κοινοβουλίου και ενός δημάρχου της Τουρκίας, ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε το πολιτικό σχέδιο για τον “μετα-καπιταλισμό” (όπως για παράδειγμα για τα νέα δικαιώματα ιδιοκτησίας) και τη “νέα πράσινη συμφωνία” απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις τους. Και φυσικά συζητήθηκαν και οι νέες μορφές “πάλης των εργαζομένων” στο νέο ψηφιακό κόσμο της οικονομίας (για παράδειγμα η μη αγορά για μια ημέρα κανενός είδους από το ψηφιακό κατάστημα π.χ. της Amazon).

Στο Πανεπιστήμιο Bogazici ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε και για το μέλλον της Ευρώπης καθώς και για τη λειτουργία των “καρτέλ” που στην ουσία σχεδίασαν ένα “κοινό νόμισμα” αλλά όχι ένα “κοινό κράτος”, δημιουργώντας μια παραδοξότητα που από την αρχή ήταν σχεδιασμένη να αποτύχει, σε βάρος των λαών. Γι’ αυτό και το πανευρωπαϊκό κίνημα του DiEM25 με κομματικούς “βραχίονες” σε όλη την Ευρώπη και σε όλες τις χώρες του κόσμου που διψούν για πραγματική δημοκρατία και ευημερία των λαών τους, αγωνίζεται για τον ουσιαστικό εκδημοκρατισμό της Ευρώπης και την δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους.

Οι Τούρκοι δημοκράτες (και η νέα γενιά στα Πανεπιστήμια) δήλωσαν την αποφασιστικότητα τους μέσα από το DiEM25 να αγωνιστούν για το κοινό μας όραμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ