Και επίσημα πλέον, το ναυπηγείο Νεωρίου Σύρου σηματοδοτεί την «νέα εποχή» της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας αλλά και την αρχή μιας καλπάζουσας -όπως φαίνεται- ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στον κλάδο που θα επεκταθεί και σε άλλα ναυπηγεία με πρώτο εκείνο της Ελευσίνας.
Σήμερα το μεσημέρι με μια λαμπρή τελετή εγκαινίων σε έντονα εορταστικό κλίμα, με την παρουσία υψηλών πολιτικών προσωπικοτήτων, εγκαινιάστηκε η επίσημη ανάληψη της ιδιοκτησίας του ναυπηγείου από την ONEX A.E. του ελληνο-αμερικανού επιχειρηματία κ. Πάνου Ξενοκώστα, ο οποίος δήλωσε διαίτερα ευτυχής για την ολοκλήρωση «μιας δύσκολης μεταβίβασης που χρειάστηκε χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες».
Το ναυπηγείο πριν από 20 περίπου μήνες βρισκόταν σε πλήρη παρακμή αφού είχαν παγώσει τα πάντα, οι εκατοντάδες εργαζόμενοι ήταν σε απελπιστική κατάσταση και κανείς δεν περίμενε ότι η μεταμόρφωση του θα έφερνε νέα δεδομένα. Σήμερα όπως τόνισε στην εκδήλωση ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. ‘Αδωνις Γεωργιάδης το παράδειγμα του Νεωρίου δείχνει ότι υπήρξε «βιομηχανική συνέχεια» αφού το αναπτυξιακό εγχείρημα της ONEX ξεκίνησε την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης και ολοκληρώθηκε με την σημερινή» με αποτέλεσμα να ζητούν-όπως είπε χαρακτηριστικά – κάποιοι έλληνες εφοπλιστές «ρουσφέτια» για να πάρουν καλύτερη σειρά στην επισκευή των πλοίων στην Σύρο καθώς οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι είναι άριστοι στη δουλειά τους. Σήμερα όλες οι δεξαμενές είναι γεμάτες, οι Έλληνες εφοπλιστές εμπιστεύονται το Νεώριο και δεν ήταν τυχαίο ότι παρών στην τελετή σήμερα ήταν ο ίδιος ο «καπετάν Τσάκος» ο οποίος και έκοψε και αυτός μαζί με την πολιτική ηγεσία την κορδέλα των εγκαινίων. Έξι πλοία ανακοινώθηκε είναι προς επισκευή αυτή την στιγμή στο Νεώριο της Σύρου.
Τα εγκαίνια τελέσθηκαν από τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, ενώ την ιστορική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Καθολικός Επίσκοπος Σύρου π. Πέτρου Στεφάνου, οι Υπουργοί Ανάπτυξης, Εργασίας και Αθλητισμού, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης και Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης οι βουλευτές Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού, Φίλιππος Φόρτωμας και Νίκος Συρμαλένιος.
Τον τόνο ωστόσο της νέας εποχής επισφράγισε με την παρουσία του ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ ο οποίος και υπογράμμισε τα οφέλη για την τοπική κοινωνία αλλά και το μέλλον της ελληνο-αμερικανικής συνεργασίας.
Ο κ. Πάιατ στην ομιλία του αποκάλυψε το ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών και για το λιμάνι του Βόλου μετά από εκείνα της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας ενώ συγκεκριμένα για το ναυπηγείο της Σύρου τόνισε: «Τα οφέλη για την οικονομία και την τοπική κοινωνία είναι μεγάλα. Έχουν δοθεί ήδη 18 εκατομμύρια για οφειλές και χρέη σε εργαζομένους και πιστωτές ενώ θα δοθούν μέχρι το 2020-2021 άλλα 12 εκατ. για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Επίσης έχουν δημιουργηθεί 600 νέες θέσεις εργασίας, », τόνισε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρέσβης.
Η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία τα τελευταία 3 χρόνια έχει ραγδαία ανάπτυξη και το 90% της ανάπτυξης αυτής οφείλεται στο Νεώριο. Οι Έλληνες εφοπλιστές δεν πρέπει να πηγαίνουν στα ναυπηγεία της Τουρκίας, της Μάλτας και της Ρουμανίας γιατί πλέον έχουν επιλογή στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί σημαντική την επένδυση των ΗΠΑ στη Σύρο τόσο για στρατηγικούς λόγους όσο και για οικονομικούς και συμβολικούς. «Προτρέπω τους Αμερικάνους, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Πάϊατ να επενδύσουν στην Ελλάδα και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον εκτός από τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας και για τον Βόλο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ