Οι επιστήμονες έφεραν στο φως νέα δεδομένα για τους αστέρες νετρονίων (πάλσαρ), των πυκνών, ταχύτατα στροβιλιζομένων λειψάνων από άστρα που έχουν εκραγεί, χάρη στις παρατηρήσεις του Neutron star Interior Composition Explorer (NICER) της NASA. Δεδομένα από το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχουν δώσει τις πρώτες ακριβείς και αξιόπιστες μετρήσεις τόσο του μεγέθους όσο και της μάζας ενός αστέρα νετρονίου.
Ο λόγος για τον, J0030 + 0451 (J0030 για συντομία), έναν αστέρα νετρονίων που βρίσκεται 1100 έτη φωτός μακριά μας στον αστερισμό των Ιχθύων, σύμφωνα με την NASA.
Κατά τη μέτρηση των κώνων ακτινοβολίας, το NICER ανακάλυψε ότι τα σχήματα και οι θέσεις των θερμών σημείων, εκατομμυρίων βαθμών, στην επιφάνεια του αστέρα είναι πολύ πιο παράξενα από ό, τι πίστευαν οι αστρονόμοι.
Χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις του NICER από τον Ιούλιο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2018, δύο ομάδες επιστημόνων χαρτογράφησαν τα ζεστά σημεία του J0030 χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους, αλλά με σχεδόν πανομοιότυπα αποτελέσματα για τη μάζα και το μέγεθός του. Μια ομάδα, ερευνητών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, διαπίστωσε ότι ο αστέρας νετρονίου είναι περίπου το 1,3 ηλιακής μάζας με πλάτος 26 χιλιόμετρα και έχει δύο καυτά σημεία. Ένα μικρό, κυκλικό και ένα μακρύ και με σχήμα ημισελήνου.
Η δεύτερη ομάδα βρήκε ότι ο J0030 είναι περίπου 1,4 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ηλίου, με πλάτος περίπου 26,2 χιλιομέτρων και έχει δύο ή τρία θερμά σημεία ωοειδούς σχήματος. Όλα τα σημεία σε όλα τα μοντέλα βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο του αστέρα σε αντίθεση με τις κλασικές εικόνες που έχουμε για τους αστέρες νετρονίων, όπου οι κώνοι ακτινοβολίας βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές από εκεί που βρίσκονται οι μαγνητικοί του πόλοι.
Η NASA έδωσε επίσης στην δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει για πρώτη φορά το πως φαίνεται η επιφάνεια ενός αστέρα νετρονίου.
Οι σχετικές έρευνες των επιστημόνων που αναλύουν τις παρατηρήσεις του NICER για το J0030 δημοσιεύθηκαν στο αστρονομικό περιοδικό “The Astrophysical Journal Letters” και είναι πλέον διαθέσιμα στο διαδίκτυο.
Ηλίας Σιατούνης