Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ

Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροποποίηση του πρωτοκόλλου αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν 175 βουλευτές απο τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, 80 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών», ενώ 33 απο τις ΚΟ του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Νωρίτερα στην Βουλή, την ανάγκη επικαιροποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, εισηγητής της ΝΔ, κατά την κύρωση του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου τροποποίησης που συζητήθηκε στην Ολομέλεια.

«Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών υπογράφηκε το 1990 και προέβλεπε οκταετή ισχύ με δυνατότητα ετήσιας ανανέωσης με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων έξι μήνες πριν από τη λήξη της. Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις, η Συμφωνία ανανεώνεται έκτοτε κάθε χρόνο και αυτό δεν αλλάζει με τη νέα ρύθμιση», είπε ο βουλευτής και προσέθεσε: «Λόγω της παρέλευσης του χρόνου και της αλλαγής της κατάστασης ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο, η Συμφωνία του 1990 χρήζει επικαιροποίησης, ώστε να αποτυπώνει τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην αμυντική μας συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθότι, βάσει τεχνικών διευθετήσεων είχαν, ήδη, αναπτυχθεί σε διάφορες εγκαταστάσεις νέες μορφές αμυντικής συνεργασίας και για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και προοπτικές εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας».

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στα «πλεονεκτήματα» της συμφωνίας, δηλαδή, «στη συμβολή της στην αμυντική θωράκιση της χώρας και ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, στη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας, στη θωράκιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια περίοδο που εκφράζονται σοβαρές απειλές και επεκτατικές βλέψεις από τη γείτονα».

«Πάγωμα» της συμφωνίας ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

«Πάγωμα» της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και να επανεξεταστούν τα δεδομένα για την έγκρισή της, ζήτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, κατά τη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή. «Πλέον, για τη χώρα μας, οι σχέσεις υποτέλειας πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να γίνεται με όρους ισοτιμίας, αμοιβαιότητας και εξασφάλισης όλων των εγγυήσεων που αναφέρονται στα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού», είπε ο Θοδωρής Δρίτσας και επικαλέστηκε την δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού και ενώ επίκειτο η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένη».

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, προχώρησε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ και προετοίμασε την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας, ο κ. Δρίτσας επέμεινε ότι σήμερα αυτή πρέπει να «παγώσει» καθώς μεσολάβησαν σημαντικά γεγονότα, όπως η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και η υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα στην κυβέρνηση της Λιβύης και την Τουρκία. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι δεδομένη ενώ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απειλούνται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο», είπε ο κ. Δρίτσας.

Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είδαμε μια άλλη πραγματικότητα, δηλαδή «ένα ισχυρό όπλο της Ελλάδας, η κυβέρνηση το θυσίασε στο πλαίσιο της επιλογής της για το πώς καλλιεργούνται οι καλές σχέσεις με τους συμμάχους», είπε ο κ. Δρίτσας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει, στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ να μη γίνει δεκτό το αίτημα της άλλης πλευράς η συμφωνία για τη Σούδα να έχει 5ετή διάρκεια, αλλά να υπάρχει ετήσια ανανέωση. Επίσης, όπως είπε, είχε πετύχει στις άλλες εγκαταστάσεις, τη διοίκηση να την διατηρήσουν οι ελληνικές αρχές.

Γ. Φραγκίδης: H κυβέρνηση έδωσε πολλά και πήρε μόνο υποσχέσεις

Στις προκλήσεις που κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγκίδης, κατά τη συζήτηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και επισήμανε ότι η Τουρκία, με την ανοχή των ισχυρών, κάνει επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. «Η απαίτηση βελτίωσης της μαχητικής ικανότητας και αμυντικής θέσης μας είναι αυτονόητη.

Αυτό αποτελεί εθνική επιταγή», είπε ο βουλευτής που επισήμανε ότι «η Τουρκία συνεχίζει την πάγια αναθεωρητική επεκτατική πολιτική της, προσηλωμένη στους στόχους της. Θέτει υπό αμφισβήτηση μέρος της εθνικής κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, προβάλλει παράλογες διεκδικήσεις, επιδεικνύει παραβατική συμπεριφορά. Φτάσαμε στις παράνομες υποθαλάσσιες έρευνες και γεωτρήσεις που επιχειρεί εντός των θαλάσσιων ζωών της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι την πρόσφατη εκδήλωση της επιθετικότητας της να δηλώνει ρυθμιστής στα θέματα της Συρίας και της Λιβύης».

Σε αυτά τα δεδομένα, τόνισε ο κ. Φραγκίδης, οι ΕΔ της Ελλάδας απαιτείται να έχουν υπολογίσιμη ισχύ και πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση τους. Η διπλωματία, μέσω της εξασφάλισης συνεργασιών είναι κρίσιμη, είπε και τόνισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ είναι ευάλωτα, γεγονός που αυξάνει τη στρατηγική σημασία της χώρας για το ΝΑΤΟ που θέλει να αξιοποιήσει τον αεροναυτικό χώρο της Ελλάδας.

Όπως είπε, το Κίνημα Αλλαγής, έχοντας συναίσθηση της κρίσιμης συγκυρίας, θα ψηφίσει τη συμφωνία αν και είναι κομμένη και ραμμένη κυρίως στα μέτρα των ΗΠΑ και όχι της χώρας. «Δώσατε πολλά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και πήρατε υποσχέσεις και ευχολόγια», είπε ο κ. Φραγκίδης.

Γ. Μαρίνος: Απαιτούμε να αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα

Χιλιάδες εργαζόμενοι σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας θα καταδικάσουν και θα καταψηφίσουν μαζί με το ΚΚΕ την κατάπτυστη ελληνοαμερικάνικη συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις που ετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους Αμερικανούς και έχει το θράσος να φέρνει για επικύρωση στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε στην ομιλία του στη Βουλή ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος.

“Απαιτούμε να αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα και να ξέρετε ότι δεν θα νομιμοποιηθεί ποτέ στη συνείδηση του λαού μας και των παιδιών του” υπογράμμισε. Χαρακτήρισε τη συμφωνία “καθοριστικό κρίκο στη βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις” και “βάζει τη χώρα και το λαό σε τεράστιους κινδύνους”.

Είπε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ “είναι δεδομένοι για τους ιμπεριαλιστές” και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ “αξιοποιεί την στρατηγική σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα και αναβαθμίζει το καθεστώς των αμερικάνικων βάσεων”.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στον Άραξο και χαρακτήρισε έγκλημα κατά του λαού την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε πολεμικές εστίες στο εξωτερικό, προσθέτοντας “το ΚΚΕ σας καταγγέλλει και σας προειδοποιεί: Αναλαμβάνετε τεράστιες ευθύνες και δεν θα ξέρετε που θα κρυφτείτε”.

“Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επιδρομών και παράλληλα σε μαγνήτη αντιποίνων. Πείτε την αλήθεια στο λαό. Οι αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα και οι αποστολές στο εξωτερικό είναι στο στόχαστρο ρώσικων και ιρανικών πυραύλων που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που εκτιμηθεί ότι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της Ρωσίας και του Ιράν” τόνισε.

Είπε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να καταδικάσει το “αισχρό σχέδιο των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό που διαιωνίζει την ισραηλινή κατοχή και προειδοποιεί για τις ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις που προωθούνται στην Αν. Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στο Κυπριακό”. Κάλεσε επίσης να υλοποιηθεί άμεσα η ομόφωνη απόφαση της Βουλής για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Ο Γ. Μαρίνος επισήμανε ακόμα ότι “η Γαλλία παίζει τα δικά της γεωστρατηγικά παιχνίδια και σκοπεύει να δυναμώσει τον ρόλο της στα επιθετικά σχέδια της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας”. Τόνισε ότι η τουρκική επιθετικότητα εκδηλώνεται μεταξύ “δύο ΝΑΤΟϊκών συμμαχικών κρατών μέσα από τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων” και η προκλητικότητα της Τουρκίας στηρίζεται στις πλάτες των ΗΠΑ “που προσπαθούν να την κρατήσουν πάση θυσία στο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο”.

Είπε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ “καλλιέργησαν ψεύτικες προσδοκίες για παρεμβάσεις του Τράμπ” και “αυτός έθεσε την αμερικάνικη γραμμή της συνδιαχείρισης, σας κάλεσε να τα βρείτε, να παραχωρήσετε κυριαρχικά δικαιώματα”.

Εξυφαίνονται σενάρια συμβιβασμών και σε αυτά εντάσσεται η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με συνυποσχετικό, τόνισε ο Γ. Μαρίνος θέτοντας επιτακτικά το ερώτημα: “Το ΚΚΕ σας ξαναρωτά: Τι θα περιέχει το συνυποσχετικό;”.

Α. Παπαρήγα: Προετοιμάζεστε για να υπηρετήσετε την υπόθεση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και σήμερα και αύριο

«Δεν υπήρξε ποτέ, δεν υπάρχει ούτε και σήμερα οποιεσδήποτε κυβερνήσεις κι αν πέρασαν, ελληνοαμερικάνικη αμυντική συμφωνία. Όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ ήταν συμφωνίες χρησιμοποίησης του εδάφους της Ελλάδας για την πραγματοποίηση επιθετικών ιμπεριαλιστικών πολέμων. Και η Ελλάδα με όλες τις κυβερνήσεις ανταποκρίθηκε και ανταποκρίνεται και σήμερα» είπε στην ομιλία της στη Βουλή ο βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Σημείωσε ακόμα ότι «δεν υπάρχει ιμπεριαλιστική επέμβαση που να μην στήριξε η Ελλάδα».

Η Α. Παπαρήγα είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η μεγαλύτερη προετοιμασία είναι να αποδεχθεί η Ελλάδα να συμμετέχει σε πόλεμο κατά των γειτονικών λαών και να αποδεχθεί συμβιβασμούς που έχουν σχέση με κυριαρχικά δικαιώματα και σύνορα».

Τόνισε ότι το σχέδιο των ΗΠΑ για την Παλαιστίνη «πρέπει να ξεσηκώσει όλους τους λαούς της περιοχής και όχι μόνο τους Παλαιστίνιους διότι “χτυπάει καμπάνα” για πολλά κράτη. Η Συρία είναι ενιαίο κράτος, η Λιβύη είναι ενιαίο κράτος;».

«Λέτε ότι προετοιμαζόμαστε για πόλεμο για να επιβάλλουμε την ειρήνη. Όχι προετοιμάζεστε για να υπηρετήσετε την υπόθεση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και σήμερα και αύριο» είπε, προσθέτοντας: «Παλεύετε και για να εμποδίσετε την ουσιαστική αφύπνιση των λαών να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, των συνόρων και πάνω απ’ όλα αυτοί να κάνουν κουμάντο στον πλούτο που υπάρχει στην περιοχή».

«Το ότι καταψηφίζουμε είναι απολύτως ευνόητο. Το “όχι” που μπορεί να ακουστεί κι από άλλα κόμματα στη Βουλή είναι στη λογική των ανταλλαγμάτων. Το “παρών” του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν το σκίσιμο των μνημονίων» κατέληξε στην ομιλία της η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ.

«Η συμφωνία δεν ενισχύει την ασφάλεια στη χώρα μας, δεν προστατεύει τα σύνορά μας», δήλωσε η Σ. Σακοράφα

«Είναι οι ΗΠΑ που καλλιέργησαν την επιθετικότητα του Ερντογάν», είπε, κατά τη συζήτηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.

«Η συμφωνία δεν ενισχύει την ασφάλεια στη χώρα μας, δεν προστατεύει τα σύνορά μας. Είναι ετεροβαρής για τη χώρα μας η συμφωνία. Δεν έχει ούτε πρόνοιες ούτε εγγυήσεις κατά της απειλής της ασφάλειας της ελληνικής κυριαρχίας», είπε η βουλευτής και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν κανένα αντάλλαγμα γι΄αυτά που παίρνουν με τη συμφωνία.

«Η Τουρκία, ως περιφερειακή υπερδύναμη, θέτει στις ΗΠΑ απαιτήσεις που οι ΗΠΑ δεν μπορούν και δεν θέλουν να ικανοποιήσουν. Οι ΗΠΑ όμως δεν θέλουν να δυσαρεστούν την Τουρκία με την αναβαθμισμένη γεωπολιτική της θέση και το τίμημα της αμερικανοτουρκικής διαπραγμάτευσης πληρώνεται με ελληνικά έξοδα. Παράδειγμα αποτελούν τα Ίμια και οι γκρίζες ζώνες», είπε η κ. Σακοράφα και τόνισε «ο Λευκός Οίκος δρα ως ταραχοποιός στην περιοχή».

Η κ. Σακοράφα αναφέρθηκε και στον ρόλο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και επέκρινε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την δολοφονία του Σουλεϊμανί, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όταν όλος ο κόσμος ζητούσε αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση. «Αυτή δεν είναι εικόνα πρωθυπουργού ανεξάρτητου κράτους», σχολίασε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, που τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.

“Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο” δήλωσε ο Κ. Χήτας

«Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο. Εμείς δεν απορρίπτουμε τους πάντες. Θέλουμε όμως σε μια συνεργασία να κερδίζει και η Ελλάδα. Επιβεβαιώνετε τους χειρότερους φόβους μας», είπε κατά τη συζήτηση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας. «Αδυνατείτε να κατανοήσετε τους τεράστιους κινδύνους στους οποίους βάζετε την Ελλάδα. ‘Ασκηση εξωτερικής πολιτικής σημαίνει ύπαρξη εθνικής στρατηγικής, καλός προγραμματισμός, συντονισμένη και οργανωμένη υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων», είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε: «Πηγαίνουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Η κυβέρνηση θυσιάζει εθνικά συμφέροντα στους Αμερικανούς». Ο κ. Χήτας κατηγόρησε όμως και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «φτάσαμε εδώ γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε τη βρώμικη δουλειά».

«Παραχωρείται εθνική κυριαρχία και σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις αφού παραχωρείται στις ΗΠΑ καθεστώς προτεραιότητας για ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση, στο λιμένα της Αλεξανδρούπολης και σε όσα άλλα μέρη συμφωνήσουν οι δύο πλευρές», είπε ο Κωνσταντίνος Χήτας, καταγγέλλοντας ότι μέσα στην συμφωνία υπάρχουν αόριστες διατυπώσεις με μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ