Φιλιππίνες: Ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου Τάαλ τόσο μεγάλη ώστε να επηρεάσει το κλίμα;

Το ηφαίστειο Τάαλ εξερράγη το περασμένο Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά ύστερα από 40 χρόνια, στέλνοντας ένα τεράστιο στρώμα ηφαιστειακής τέφρας πάνω από τις Φιλιππίνες.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το ηφαίστειο Τάαλ εξερράγη από το 1977, ένα γεγονός που σημάδεψε το τέλος μιας ενεργής περιόδου για το ηφαίστειο που είχε αρχίσει το 1965. Το ηφαίστειο εμφάνιζε σημάδια αναταραχής περιοδικά σε όλη τη δεκαετία του 1990, αλλά δεν εξερράγη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με το Φιλιππινέζικο Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας.

Η έκρηξη, η οποία ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου 2020, ανάγκασε περισσότερους από 125.000 ανθρώπους να εκκενώσουν την επαρχία Μπατάνγκας των Φιλιππίνων, όπου βρίσκεται το ηφαίστειο. Έχει δηλωθεί κατάσταση καταστροφής για τη ζώνη που περιβάλλει το ηφαίστειο, σύμφωνα με The Associated Press.

Κατά τη διάρκεια της έκρηξης, ένας μεγάλος όγκος ηφαιστειακής τέφρας εντοπίστηκε περίπου 50.000 πόδια, περίπου 9,5 μίλια στην ατμόσφαιρα, με κάποια υλικά να φτάνουν έως την στρατόσφαιρα, σύμφωνα με παρατηρήσεις της ΝΑΣΑ. Η έκρηξη συνοδεύτηκε από απίστευτες εμφανίσεις ηφαιστειακών αστραπών, που οδήγησαν σε εντυπωσιακά βίντεο, λάβα και περισσότερους από 400 σεισμούς.

Τα επακόλουθα της έκρηξης είχαν σαν αποτέλεσμα ο πρόεδρος της χώρας, Rodrigo Duterte, να χρησιμοποιήσει γνωστούς όρους για να περιγράψει τις επιπτώσεις στις γύρω κοινότητες.

“Δεν ανήκει πλέον σε κανένα άνθρωπο αυτή η γη”, δήλωσε ο Duterte, σύμφωνα με την Al Jazeera.

Το αποτέλεσμα αυτής της έκρηξης ήταν να καλυφτούν περιοχές δεκάδες μίλια μακριά από το ηφαίστειο, συμπεριλαμβανομένης της μητροπολιτικής περιοχής της Μανίλα, που βρίσκεται περίπου 101 χιλιόμετρα (63 μίλια) βόρεια της έκρηξης.

“Η τέφρα στο έδαφος μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές και ζημιές στα κτίρια, τις μεταφορές, το νερό και τα λύματα, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τον εξοπλισμό επικοινωνιών, τη γεωργία και την πρωτογενή παραγωγή, οδηγώντας σε δυνητικά σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις και κόστος, ακόμη και όταν είναι σε πάχος λίγων μόνο χιλιοστών ή ίντσες “, εξηγεί η USGS στον ιστότοπο της για τον κίνδυνο του ηφαίστειου. “Επιπλέον, η κοκκώδη τέφρα, όταν απορροφηθεί μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στην υγεία για τον άνθρωπο και τα ζώα. ”

Η επιδείνωση της ποιότητας του αέρα λόγω της τέφρας έχει προκαλέσει την εισαγωγή σε νοσοκομείο έξι τουλάχιστον ατόμων στην Tagaytay City λόγω αναπνευστικών παθήσεων, ανέφερε το The Associated Press. Ένας θάνατος έχει επίσης αναφερθεί όταν ένα όχημα συνετρίβη σε ολισθηρό δρόμο που ήταν καλυμμένος από τέφρα.

Η μεγάλη ποσότητα τέφρας στην ατμόσφαιρα που περιβάλλει το Τάαλ προκάλεσε την ακύρωση περισσότερων από 600 πτήσεων στην περιοχή. Εάν η ηφαιστειακή τέφρα εισέλθει στις μηχανές ενός αεροπλάνου, μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές όλων εκείνων που είναι στην πτήση.

“Τα ηφαίστεια επηρεάζουν τις καιρικές συνθήκες και κάποια από αυτά επηρεάζουν το κλίμα εάν μπορούμε να ορίσουμε κλίμα ως κάτι πέρα ​​από ένα ή δύο χρόνια”, δήλωσε ο Δρ. Joel Myers, της AccuWeather.

Σε εξαιρετικά ισχυρές ηφαιστειακές εκρήξεις, η τέφρα και τα αερολύματα που απελευθερώνονται στην έκρηξη μπορούν να περάσουν από την τροπόσφαιρα, το χαμηλότερο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης, και να διεισδύσουν στη στρατόσφαιρα, το δεύτερο στρώμα της ατμόσφαιρας. Εάν ένα μεγάλο ποσοστό της τέφρας όπως και άλλοι ρύποι που εκλύονται στην έκρηξη φτάσουν στην στρατόσφαιρα, μπορούν να επηρεάσουν το κλίμα σε όλο τον κόσμο. Το όριο μεταξύ της τροπόσφαιρας και της στρατόσφαιρας είναι περίπου 10 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος, λίγο υψηλότερο από εκείνο όπου συνήθως πετούν εμπορικά αεροπλάνα.

“Οι πιο σημαντικές κλιματικές επιπτώσεις από τις ηφαιστειακές ενέσεις στη στρατόσφαιρα προέρχονται από τη μετατροπή του διοξειδίου του θείου σε θειικό οξύ, το οποίο συμπυκνώνεται ταχέως στη στρατόσφαιρα για να σχηματίσουν λεπτά θειικά αερολύματα”, εξήγησε το USGS.

Αυτά τα αερολύματα που είναι υψηλά στην ατμόσφαιρα αντανακλούν το φως από τον ήλιο πίσω στο διάστημα, με αποτέλεσμα την ψύξη της χαμηλότερης ατμόσφαιρας της Γης.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολύ μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις μπορούν να εισάγουν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα”, λένε οι επιστήμονες της USGS, αλλά σημειώνουν επίσης ότι “το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται στις σύγχρονες ηφαιστειακές εκρήξεις δεν έχει ποτέ προκαλέσει υπερθέρμανση του πλανήτη που να εντοπίζεται.”

Σημαντικές ηφαιστειακές εκρήξεις στις τροπικές περιοχές μπορεί επίσης να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στο παγκόσμιο κλίμα από εκείνες που βρίσκονται πιο κοντά στους πόλους.

“Λόγω της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, οι εκρήξεις στις τροπικές περιοχές μπορούν να επηρεάσουν το κλίμα και στα δύο ημισφαίρια ενώ οι εκρήξεις στα μέσα ή μεγάλα γεωγραφικά πλάτη έχουν μόνο αντίκτυπο στο ημισφαίριο που βρίσκονται», εξηγεί το University Corporation for Atmospheric Research.

Η ισχυρότερη ηφαιστειακή έκρηξη στην καταγραμμένη ιστορία επηρέασε άμεσα τις θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο για χρόνια και ήταν υπεύθυνη για αυτό που έγινε γνωστό ως «Το έτος χωρίς καλοκαίρι».

“Ένα από τα πιο δραματικά παραδείγματα” αυτού του φαινομένου τα τελευταία 100 χρόνια ήταν η έκρηξη του Όρους Ταμπόρα το 1815. Η έκρηξη αυτή “προκάλεσε λίγα χρόνια κρύου καιρού, μερικά από τα οποία ήταν ακραία”, εξήγησε. “Αυτό συμπεριλαμβάνει το 1816, το έτος χωρίς καλοκαίρι, όταν είχαμε πάγο στη Νέα Αγγλία σε κάθε μήνα του έτους – επηρεάζοντας τις καλλιέργειες και μια μέρα του Ιουλίου, όταν νιφάδες χιονιού αναφέρθηκαν στο Long Island Sound “.

Ο μετεωρολόγος του AccuWeather Dan Kottlowski δήλωσε ότι οι επιστήμονες είναι επίσης σίγουροι ότι η έκρηξη του Ταμπόρα ήταν ο μοναδικός παράγοντας πίσω από το έτος χωρίς καλοκαίρι. Ο Kottlowski, ο οποίος είναι επίσης ειδικός στους τυφώνες στο AccuWeather, δήλωσε: “Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δεν μπορούσαν να μετρηθούν τότε ή δεν ήταν κατανοητοί και θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στον ασυνήθιστο καιρό στα βορειοανατολικά εκείνο το έτος.”

Ένα πιο πρόσφατο παράδειγμα ενός ηφαιστείου που έχει άμεση συσχέτιση με τη μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας έλαβε χώρα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετά από την έκρηξη του όρους Πινατούμπο στις Φιλιππίνες.

Η έκρηξη του όρους Πινατούμπο ήταν πιο ισχυρή από εκείνη του όρους της Αγίας Ελένης, στέλνοντας ένα τεράστιο νέφος ηφαιστειακής τέφρας και αερολυμάτων σε ύψος περίπου 40 χλμ (28 μίλια).

“Σχεδόν 20 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του θείου εγχύθηκαν στη στρατόσφαιρα στις εκρήξεις του Πινατούμπο το 1991 και η διασπορά αυτού του νέφους αερίων σε όλο τον κόσμο προκάλεσε προσωρινή πτώση των παγκόσμιων θερμοκρασιών (1991 έως 1993) κατά περίπου 0,5 ° C” σύμφωνα με το USGS.

Η έκρηξη του Πινατούμπο είχε μεγαλύτερο μέγεθος από εκείνη της έκρηξης του Τάαλ νωρίτερα αυτό το έτος, επομένως οι τυχόν επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα για το 2020 και το 2021 από την έκρηξη είναι πιθανόν να είναι ελάχιστες ή αμελητέες.

Αν όμως η έκρηξη του Τάαλ στις αρχές Ιανουαρίου ακολουθηθεί από μια σειρά μεγαλύτερων εκρήξεων που θα στείλουν μεγάλες ποσότητες αερολυμάτων στη στρατόσφαιρα, τότε η πιθανότητα του ηφαιστείου να επηρεάσει το παγκόσμιο κλίμα θα αυξηθεί.

Το Τάαλ συνέχισε να έχει μικρότερες εκρήξεις καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και από την Παρασκευή θα έμπαινε σε επιφυλακή για μια επικίνδυνη έκρηξη, ανέφερε το The Associated Press. Οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι επόμενες εκρήξεις που να απειλούν τις ζωές των ανθρώπων παραμένουν μια πιθανότητα.

Πηγή: forecastweather.gr