Διαγωνισμό που θα έχει ως στόχο έξυπνες λύσεις για την βελτιστοποίηση των λειτουργιών, την αναβάθμιση των νοσοκομείων και κατ’ επέκταση τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, προκηρύσσει το υπουργείο Υγείας.
Στη συνάντηση εργασίας που συγκάλεσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για το θέμα, αποφασίστηκε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό, τελειόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές των Πολυτεχνικών και Πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, με ανάλογα γνωστικά αντικείμενα και υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων μελών ΔΕΠ.
Η διάρκεια του διαγωνισμού θα είναι τρεις μήνες, ενώ θα δοθεί και χρηματικό έπαθλο. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από ειδική επιτροπή που θα δημιουργηθεί με τη συμμετοχή της τεχνικής υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, των τεχνικών υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και τεχνοκρατών.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Υγείας Β .Κικίλιας , αφού ευχαρίστησε τους πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις των Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων της χώρας και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, δήλωσε ότι έγινε μια πολύ γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την λειτουργική, ενεργειακή, κτιριακή και ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
«Αποφασίσαμε να διεξάγουμε έναν διαγωνισμό μεταξύ των τελειόφοιτων και μεταπτυχιακών φοιτητών, με τη συνδρομή και συμπαράσταση των μελών ΔΕΠ των σχολών τους, με ιδέες και προτάσεις για το νοσοκομείο του μέλλοντος.
Ευελπιστούμε έτσι να δείξουμε ότι πιστεύουμε στη νέα γενιά των Ελλήνων, τους θέλουμε εδώ ως κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας, με τη συνδρομή των κορυφαίων Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων και Σχολών της χώρας.
Η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι οι ιδέες και οι προτάσεις που θα προκύψουν από το διαγωνισμό, θα είναι κομμάτι του συνολικού σχεδιασμού μας για την αναβάθμιση των νοσοκομείων της χώρας, με χρηματοδότηση που θα προέρχεται από το Κράτος, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από συγχρηματοδοτούμενα έργα Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Με την πρωτοβουλία αυτή, στηρίζουμε τους εν δυνάμει νέους επαγγελματίες και τους δίνουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη φαντασία, τη γνώση και τη δημιουργικότητά τους προς όφελος του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου, ο αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ευάγγελος Σαπουντζάκης, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αλέξανδρος Πολυχρονιάδης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παναγιώτης Καλδής και η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ‘Αννα Σπύρτου.
Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου, επισήμανε ότι «θα κινητοποιηθούν όλοι οι νέοι φοιτητές, οι νέοι απόφοιτοι, οι διδάκτορες, οι μεταδιδάκτορες και θα βρουν τρόπο και χώρο δουλειάς εδώ στην Ελλάδα.
Είναι τόσες πολλές οι ιδέες και οι εκφάνσεις μιας μελέτης ενός επιστήμονα, είτε αφορούν ολόκληρο νοσοκομείο, είτε μία πτέρυγά του, που νομίζω ότι μόνο θετικό θα είναι για την ελληνική Πολιτεία και ιδιαίτερα για το υπουργείο Υγείας, γιατί θα υπάρχουν πολλές προτάσεις σε πολλά επίπεδα.
Η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, ανέφερε «είμαι σε θέση ως γιατρός να γνωρίζω, ότι αυτή τη στιγμή όλα τα νοσοκομεία της χώρας πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις, ανεξάρτητα του τι λέγεται. Χρειάζονται όμως αναβάθμιση, επικαιροποίηση και δομικές αλλαγές. Και αυτό θα πετύχουμε τώρα».
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, τόνισε πως «το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα βοηθήσει στη σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο υπουργός Υγείας, να δώσει τη δυνατότητα σε παραγωγικούς ανθρώπους ενός κλάδου που έχει πληγεί, σε νέους επιστήμονες που θέλουν να εφαρμόσουν τις ιδέες τους.
Γνωρίζετε ότι έχουμε καλά μυαλά στα ελληνικά Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια, που τα τελευταία χρόνια έφευγαν στο εξωτερικό. Τώρα τους δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουν στην Πατρίδα τους σημαντικές ιδέες που θα εφαρμοστούν, όπως έχει δεσμευθεί το υπουργείο Υγείας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ