Σ.Πέτσας για Λέσβο: Οι αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης

«Tα δυσάρεστα χθεσινά γεγονότα «επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων. Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τα επεισόδια στη Μόρια.

Όπως σημείωσε, οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. «Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: Η πολιτική άλλαξε. Και η κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του σχεδίου της: Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων», είπε.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση των νησιών και στη διεθνοποίηση του ζητήματος. «Προχωράμε στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και ξεκινήσαμε τις επιστροφές. Ενδεικτικά, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε 7 αποστολές. Επιδίωξή μας είναι να τις πολλαπλασιάσουμε, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα εντός τριμήνου», πρόσθεσε.

Επίσης, τόνισε ότι με την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή προβλέπεται η ενίσχυση των δήμων, οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, με 25 εκατομμύρια ευρώ. «Με ακόμη 25 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομών», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, στην ίδια τροπολογία προβλέπεται, όπως είπε, η συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), ώστε να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας. «Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την ενδυνάμωση του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας σε γεωπολιτικό επίπεδο, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι ο υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, αφού αναγνώρισε πως παραμερίστηκε το σύννεφο αβεβαιότητας πάνω από την Ελλάδα, ζήτησε κατάλογο με επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες και υποσχέθηκε ότι επιχειρηματική αποστολή από τη χώρα του θα επισκεφθεί την Ελλάδα για να τις διερευνήσει.

Για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα γεωπολιτικά ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, την προκλητικότητα της Τουρκίας και τη διάθεση από τη χώρα μας μίας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία για την προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας. «Το κόστος της διάθεσης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία, ενώ η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας παραμένει αναλλοίωτη, καθώς από 20 Ιανουαρίου 2020 έχει τεθεί σε λειτουργία μία ακόμη πυροβολαρχία Patriot που πριν ήταν ανενεργή», σημείωσε.

Όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, μίλησε για διαστρέβλωση των δηλώσεων του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και έκανε έκκληση στους πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις του -και επομένως νιώθουν ότι κινδυνεύει το σπίτι τους- να μπουν στην πλατφόρμα για να προστατευθούν.

«Μετά τις 30 Απριλίου θα μπει σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας, που θα απλώνει ένα δίχτυ προστασίας για όσους είναι πραγματικά αδύναμοι. Και μόνο για αυτούς. Για τους αδύναμους, όχι για τους πονηρούς», τόνισε.

Για τα θέματα του ποδοσφαίρου, ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι συνιστά θετικό πρώτο βήμα το γεγονός ότι ο πρόεδρος της UEFA, Α. Κέφεριν, αποδέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού και το αμέσως προσεχές διάστημα θα βρίσκεται στην Αθήνα για αυτόν τον σκοπό. Επίσης, θετική είναι και η πρώτη αντίδραση του επικεφαλής της FIFA, Τ. Ινφαντίνο.

«Σήμερα συνεχίζονται οι συζητήσεις του κ. Γεραπετρίτη με στελέχη της UEFA και της FIFA για τα θέματα χειραγώγησης αγώνων και αντιμετώπισης της βίας», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι αύριο, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, θα συναντήσει την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το βράδυ θα παραστεί στην εκδήλωση για τα 100 Χρόνια Λιμενικού Σώματος.

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, το πρωί, θα προεδρεύσει του ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συναντήσει την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον εξαμηνιαίο συντονισμό. Το απόγευμα θα συμμετάσχει στη συζήτηση «Πρωτοβουλία για την Υγεία», που διοργανώνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η «Πρωτοβουλία για την Υγεία» αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης για την ενίσχυση της υγείας στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στην εκδήλωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας «Future of Retail» και θα παραστεί στην πρώτη εκδήλωση που καθιερώθηκε με τον νόμο για το «Επιτελικό Κράτος» που αφορά την Ενημέρωση των Γενικών Διευθυντών Υπουργείων.

Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Κρήτη, όπου θα περιοδεύσει σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά.

Σημαντικό να υπάρχουν ανοιχτά κανάλια συνομιλίας με την Τουρκία ακόμη και σε περιόδους έντασης

Απαντώντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σε ερωτήσεις, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τόνισε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο να υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με την Τουρκία ακόμη και σε περιόδους κρίσεων.

Με αφορμή ερώτηση για την επανεκκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας και το κατά πόσο σηματοδοτούν αλλαγή τακτικής της Αθήνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν πρόκειται για ξεπάγωμα παγωμένης διαδικασίας» αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του γγ του υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα. Υπογράμμισε πως «έχει σημασία να υπάρχουν ανοιχτά κανάλια συνομιλίας ακόμη και σε περιόδους έντασης κυρίως σε περιόδους έντασης» και εξέφρασε την ελπίδα πως σε πνεύμα συνεργασίας θα εκτονωθεί η ένταση και θα σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα.

Αναφορικά με τις δηλώσεις Ντόκου για πιθανή συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο επανέλαβε ότι «το μόνο θέμα που τίθεται υπό διευθέτηση είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Άλλωστε ο κ. Ντόκος έχει δηλώσει ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις».

Σχετικά με τα επεισόδια στη Μόρια κατά πόσον μπορεί να ήταν υποκινούμενα, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που θα το διερευνήσουν οι αρμόδιες αρχές και προσέθεσε: «Κατατέθηκε τροπολογία για τις ΜΚΟ. Εμείς θα βάλουμε τάξη στην αναρχία στην οποία υπάρχει. Στο εξής θα είναι υποχρεωτικό να δηλώνονται τα μέλη και οι συνεργασίες για να υπάρχει καλύτερη εποπτεία της δράσης τους».

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση, σημείωσε ότι «εξαιτίας των αυξημένων ροών είναι μεγάλος ο όγκος των ανθρώπων που βρίσκονται στα νησιά» και τόνισε: «Προσπαθούμε να αποσυμφορήσουμε τα νησιά όχι μόνο με την προώθηση αλλά και με την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου».

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει «συναντίληψη» με τον περιφερειάρχη, αλλά ταυτόχρονα και διαφορές σχετικά με τις κλειστές δομές και το κλείσιμο των ανοιχτών δομών. Οι διαδικασίες προχωρούν με βάση τον σχεδιασμό και παράλληλα ενισχύεται η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στα νησιά ώστε να είναι αποτελεσματικότερος ο έλεγχος της κατάστασης. Για την ώρα είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα νησιά όπως έχει ζητήσει ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Μουτζούρης αλλά μπορεί να αναθεωρηθεί η άποψη αν κριθεί απαραίτητο.

Σε ερώτηση γιατί δεν παρίσταται ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης στα ραντεβού με FIFA και UEFA για τα ζητήματα του ποδοσφαίρου, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «επειδή είχε μπει στο κάδρο των αντιπαλοτήτων μεταξύ δύο ομάδων, επιλέξαμε να μην μπει στο στόχαστρο ο Αυγενάκης». Στα πρώτα ραντεβού πήγε ο Γιώργος Γεραπετρίτης μετά θα εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το κατά πόσον η κυβέρνηση στηρίζει τον υφυπουργό Άμυνας Ακλιβιάδη Στεφανή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο είναι απόρροια της δημιουργίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Απλώς υπήρξε ανακατανομή δραστηριοτήτων που προέκυψε μετά τη δημιουργία του υπουργείου. Ο έλεγχος των συνόρων παραμένει στον κ. Στεφανή».

Για τα πλωτά φράγματα, ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι «μιλάμε για μία πιλοτική εφαρμογή ενός πλωτού φράγματος που θα εξεταστεί αν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με βάση τους στόχους που έχουμε βάλει. Αν πληρούνται οι στόχοι θα δούμε πώς θα αναπτυχθεί για να λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλες δράσεις που έχουμε για τη φύλαξη των συνόρων μας».

Σχετικά τη διεύρυνση της ΕΕ που συζητήθηκε με τον Πρόεδρο Μακρόν, εξέφρασε την ελπίδα «σιγά- σιγά ενόψει του ευρωπαϊκού Συμβουλίου να έχουμε μια καλύτερη εξέλιξη για τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια».

Για τον νέο πτωχευτικό κώδικα επισήμανε πως «υπάρχει ένα πλέγμα δράσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ιδιωτικό χρέος». Από 1η Μαΐου θα αρχίσει να ισχύει ο νέος πτωχευτικός κώδικας οπότε θα μπορούν να ενταχθούν ανάλογα με τις διατάξεις του και άλλοι ωφελούμενοι. Έκανε γενικότερα σαφές πως υπάρχει ένα «πλέγμα δράσεων που κατατείνει να προστατεύσει τους αδύναμους και να αποκαλύψει του στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Κλείνοντας και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διαδικασία του Βερολίνου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «θέλουμε να μετέχουμε σε όλες τις πρωτοβουλίες για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη» και ακόμη βρισκόμαστε σε φάση συζητήσεων για τη συμμετοχή μας στη διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ