Ιάπωνας λοιμωξιολόγος που ανέβηκε στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess κατήγγειλε με δριμύτητα την «χαώδη κατάσταση» στην διαχείριση της κρίσης του Covid-19 επί του πλοίου που ετέθη σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα και έκτοτε έγινε εστία μετάδοσης του ιού στους εγκλωβισμένους επιβαίνοντες.
Ο Κεντάρο Ιουάτα, καθηγητής ειδικευμένος στις λοιμώδεις νόσους του Πανεπιστημίου του Κόμπε, δήλωσε ότι αισθάνθηκε «τρόμο», όπως σε καμία άλλη χώρα κατά την διάρκεια της καριέρας του, διατυπώνοντας μία σπάνια στους επίσημους ή πανεπιστημιακούς κύκλους δημόσια κριτική στην Ιαπωνία.
Αφού έδωσε μάχη για να λάβει άδεια από τις αρχές, επιβιβάσθηκε στο ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Γιοκοχάμα κρουαζιερόπλοιο.
«Αυτό το πλοίο είναι τελείως κατάλληλο για τον έλεγχο της εξάπλωσης των λοιμώξεων. Δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις πράσινες (μη μολυσμένες) και κόκκινες (εν δυνάμει μολυσμένες) ζώνες και το προσωπικό μπορεί να κυκλοφορεί από την μία περιοχή στην άλλη, να τρώει, να τηλεφωνεί…», λέει.
«Βρέθηκα στην Αφρική για την επιδημία του Εμπολα. Βρέθηκα σε άλλες χώρες για την χολέρα, στην Κίνα το 2003 για το Sars… Ποτέ δεν φοβήθηκα μήπως μολυνθώ κι εγώ», δηλώνει στα αγγλικά σε βίντεο.
«Αλλά στο εσωτερικό του Diamond Princess φοβήθηκα… διότι δεν υπήρχε κανένας τρόπο για να πει κανείς πού βρίσκεται ο ιός».
Ο επιστήμονας τρομοκρατήθηκε τόσο που τέθηκε μόνος του σε καραντίνα 14 ημερών φοβούμενος ότι θα μολύνει την οικογένειά του.
Στην Κίνα, ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε το φράγμα των δύο χιλιάδων – ανέρχεται σε 2.004 – αλλά αυτός των νέων κρουσμάτων που επαληθεύτηκαν χθες Τρίτη (1.749) είναι ο χαμηλότερος από τον περασμένο μήνα. Πέρα από την επαρχία Χουμπέι, που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε για 15η συνεχόμενη ημέρα στα 56.
Περίπου 900 κρούσματα του κοροναϊού έχουν επιβεβαιωθεί σε άλλες χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους έξι θανατηφόρα, στη Γαλλία (1), στην Ιαπωνία (1), στις Φιλιππίνες (1), στην Ταϊβάν (1) και στο Χονγκ Κονγκ (2), όπου σήμερα ανακοινώθηκε ο δεύτερος θάνατος, ενός εβδομηντάχρονου με υποκείμενη πάθηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ