Προκαταρκτική επιτροπή: Μήνυση Μιωνή κατά Παπαγγελόπουλου και τριών δημοσιογράφων

Τέσσερα κακουργηματικού βαθμού αδικήματα αποδίδει στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο και σε τρία ακόμη πρόσωπα από τον χώρο των ΜΜΕ ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, ο οποίος τούς καταλογίζει ότι με την επιδίωξη οικονομικού, αλλά και πολιτικού οφέλους, τον εκβίαζαν μέσω συγκεκριμένων δικαστικών ενεργειών σε βάρος του.

Η μήνυση κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από τον συνήγορο του επιχειρηματία, Πέτρο Πανταζή, την ίδια ώρα που ο εντολέας του ξεκινούσε την κατάθεση του στην προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και ενώ είχε ήδη προαναγγελθεί σε δεκάδες δημοσιεύματα τόσο η κίνηση του κ. Μιωνή, όσο και ότι ο μηνυτής έχει σοβαρότατα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του βασικού μηνυόμενου πρώην υπουργού.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του κ. Πανταζή. πλην του κ. Παπαγγελόπουλου, η μήνυση στρέφεται κατά των Ιωάννη Φιλιππάκη, εκδότη της εφημερίδας “Δημοκρατία”, Αλεξάνδρου Τάρκα, δημοσιογράφου και Γιάννας Παπαδάκου, δημοσιογράφου στους οποίους αποδίδονται τα αδικήματα της απόπειρας εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης («συμμορίας»), της συνέργειας σε απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος και της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου. Σύμφωνα με τον κ. Πανταζή «η μήνυση, υποστηρίζεται από πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων» .

Στο δελτίο τύπου του δικηγόρου αναφέρεται: Ο κ. Μιωνής, ο συνέταιρός του ‘Αγγελος Μεταξάς και ο δικηγόρος του Σταύρος Παπασταύρου, έγιναν στόχος μιας εγκληματικής συμμορίας, που είχε σαφή επιδίωξη προσπορισμού παρανόμου οικονομικού οφέλους και, παράλληλα, εκμετάλλευσης της πολιτικής διάστασης της υπόθεσης.

Στα πλαίσια αυτά, δημιουργήθηκαν, σε βάρος τους, σειρά εξωθεσμικών και αντιδικονομικών ενεργειών, όπως η έκδοση παρανόμων ενταλμάτων συλλήψεως, η δημιουργία σειράς ποινικών δικογραφιών και αβασίμων φορολογικών καταλογισμών, που, τελικώς, κατέπεσαν στα Ελληνικά Δικαστήρια.

Ο κ. Μιωνής, κατήγγειλε την ύπαρξη ενός από τα μεγαλύτερα παραδικαστικά κυκλώματα, που έδρασαν “από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους”, είμαστε δε βέβαιοι ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα προστατεύσει το κύρος της για άλλη μια φορά και θα δράσει άμεσα, για την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων».

Ανακοίνωση του Δ. Παπαγγελόπουλου για τη μήνυση του Σ. Μιωνή

«Τον συναντήσαμε με τον κ. Παππά κατόπιν πιέσεων της ισραηλινής κυβέρνησης. Του διευκρινίσαμε ότι στην ελληνική Δικαιοσύνη δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης», τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, για όσα του καταλογίζει ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής.

Μετά την υποβολή μήνυσης σε βάρος του για σοβαρότατα αδικήματα από τον επιχειρηματία, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία δίνει διαφορετική εκδοχή για τα γεγονότα που περιγράφει ο κ. Μιωνής στο δικόγραφό του. Αναφέρει, μάλιστα, ο κ. Παπαγγελόπουλος πως «έχει την εντύπωση» ότι ο κ. Μιωνής έλαβε επιταγή ως εγγύηση για τη διεύθετηση διαφορών του με εκδότη που σήμερα έχει συμπεριλάβει στη μήνυση που κατέθεσε.

Στη γραπτή δήλωσή του, ο κ. Παπαγγελόπουλος σημειώνει:

«Πριν από 4 χρόνια με παρακάλεσε ο κ. Παππάς να συναντηθούμε στο γραφείο του με τον κ. Μιωνή επικαλούμενος πιέσεις από την Ισραηλινή Κυβέρνηση. Ο κ. Μιωνή μας παρακάλεσε να τον βοηθήσουμε στις εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις επειδή θεωρούσε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη ήταν αντισημιτική.

Επίσης κατηγόρησε τους κ.κ. Βορίδη και Φιλιππάκη ως Ναζί και μέλη διεθνούς ναζιστικής οργάνωσης και ότι για αυτό τον καταδιώκουν. Ήταν σε έξαλλη κατάσταση. Προσπαθήσαμε να τον ηρεμήσουμε. Του διευκρινίσαμε ότι στην Ελληνική Δικαιοσύνη δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης.

Για τον κ. Βορίδη του συστήσαμε να απευθυνθεί στη Ν.Δ. Γα τον κ. Φιλιππάκη, τον οποίο εγώ πρόσφατα είχα γνωρίσει, να διευθετήσει συμβιβαστικά τις διαφορές του.

Πριν από 2 χρόνια πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση στο γραφείο του κ. Παππά μετά από παρακλήσεις πάλι του κ. Μιωνή. Σε αυτήν συμμετείχαν ο κ. Παππάς, εγώ, εκπρόσωπος του κ. Μιωνή, ο κ. Φιλιππάκης και άλλοι.

Έχω την εντύπωση μάλιστα ότι ο κ. Μιωνής στη συνέχεια, κάποια στιγμή, έλαβε και επιταγή ως εγγύηση για τη διευθέτηση των ιδιωτικών διαφορών του με τον κ. Φιλιππάκη.

Πριν από έναν χρόνο ο κ. Μιωνής κατήγγειλε στις αρχές του Ισραήλ τον κ. Βορίδη για εκβιασμό και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση χωρίς την παραμικρή αναφορά στο πρόσωπό μου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα δημοσιεύματα για τις δραστηριότητες του κ. Μιωνή είχαν υπάρξει τουλάχιστον τρία χρόνια πριν γίνω υπουργός.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι για τους κ.κ. Παπασταύρου και Μιωνή με είχε παρακαλέσει να τους βοηθήσω και ο κ. Σαμαράς σε μια από τις συναντήσεις μας.

Αυτά προς το παρόν για τον δήθεν εκβιασμό σε βάρος του κ. Μιωνή και για το ήθος του που δεν δίστασε να μαγνητοφωνήσει παράνομα στο Μέγαρο Μαξίμου συνομιλία του με δύο υπουργούς, σε συνάντηση για την οποία ο ίδιος επανειλημμένως είχε παρακαλέσει.

Αυτά προς το παρόν.

Στη συνέχεια θα ασχοληθώ επισταμένως για τον ρόλο και τις σχέσεις του κ. Μιωνή με τους κ.κ. Σαμαρά και Παπασταύρου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ