Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δίνει ένα ξεχωριστό, μοναδικό αγώνα ενάντια στη νόσο, μένοντας πιστή και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες, ανέφερε σήμερα κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, επικρίνοντας ταυτόχρονα όσους, «τους ελάχιστους» απείθαρχους.
Όπως είπε, οι εννιά στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι θα γιορτάσουν το Πάσχα με βάση τους κανόνες που επιβάλουν οι συνθήκες και θα ακολουθήσουν τις οδηγίες.
«Είναι αυτοί που παραμένουν περήφανοι και μοναδικοί σε υπομονή, επιμονή σε καρτερικότητα. Είναι αυτοί που θα μείνουν σπίτι τους και που σε λίγες μέρες θα μπορούν με καμάρι να ισχυριστούν ότι η Ελλάδα νίκησε τον αόρατο εχθρό με κείνους μαχητές και τελικούς νικητές», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ωστόσο, ένας στους 10 δηλώνει εμμέσως ή και σαφώς ότι δεν θα ακολουθήσει τις οδηγίες. «Είναι ελάχιστοι, αλλά ικανοί να καταστρέψουν αυτό που έχουμε κτίσει με τόση προσπάθεια», είπε ο υφυπουργός.
Επανέλαβε ότι την ημέρα του Πάσχα ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται για πολύ συγκεκριμένους λόγους, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων.
Ανακοίνωσε δύο επιπλέον μέτρα τα οποία όπως είπε «απαντούν στην πρόθεση και ανευθυνότητα τους ενός στους 10 που δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της κατάστασης».
Ειδικότερα, από το Μ. Σάββατο στις 21:00 έως και την Δευτέρα του Πάσχα στις 24:00, επεκτείνεται σε όλη τη χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση των πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση. Ταυτόχρονα για το ίδιο διάστημα η κατ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη (κωδικός Β4) θα ελέγχεται «σαρωτικά, ενδελεχώς και επιμελώς» από τα όργανα ελέγχου σε όλη τη χώρα, σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται μόνο με αποκλειστικά μέχρι δύο άτομα κατά όχημα. Καταχρηστική χρήση συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό και αφαίρεση πινακίδων και 150 για τον συνοδηγό. «Δεν μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που τηρεί τα μέτρα να υφίσταται τις συνέπειες κάποιων λίγων που δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, θεωρώντας ότι οι περιορισμοί ισχύουν για τους άλλους , αλλά αυτοί εξαιρούνται να υπονομεύουν την συλλογική προσπάθεια και να θέτουν σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.
Σημείωσε ότι βρισκόμαστε στο πλέον κρίσιμο σημείο της προσπάθειας και «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης των όσων έχουμε καταφέρει». Υπενθύμισε ότι οι λειτουργίες θα συνεχίζουν να γίνονται δίχως την παρουσία πιστών και αύριο Μ. Παρασκευή τα κοιμητήρια θα είναι κλειστά.
Έλεγχοι σε κομβικά σημεία του εθνικού δικτύου
Το τελευταίο 24ωρο αφαιρέθηκαν οι πινακίδες από 49 οχήματα, καθώς η προσπάθεια μετακίνησης κρίθηκε καταχρηστική από τα αρμόδια όργανα ελέγχου, ανεβάζοντας το σύνολο των παραβάσεων σε 285.
Παράταση απαγόρευσης πτήσεων
Για λόγους πρόληψης της εξάπλωσης του covid19 παρατείνεται η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από την Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο , Ολλανδία και Γερμανία, προς την Ελλάδα και αντίστροφα έως τις 24:00 της 15ης Μαΐου, για την μεταφορά επιβατών.
Σχετικά με τον έλεγχο στον οποίο υπεβλήθησαν οι επιβάτες των τριών πτήσεων -δύο τακτικών από Ντόχα και Βρυξέλλες και μία επαναπατρισμού από Λάρνακα- που έφυσαν χθες, ένα τεστ ήταν θετικό. Οι επιβάτες των οποίων τα τεστ ήταν αρνητικά μπορούν να συνεχίσουν την 14ημερη καραντίνα στα σπίτια τους όπου και θα παρακολουθείτε η τήρηση της.
Μέριμνα για ογκολογικούς ασθενείς
Ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει την ΓΓΠΠ είναι οι ογκολογικοί ασθενείς που έρχονται από την επαρχία στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες. Με μέριμνα της ΓΓΠΠ έχουν εξασφαλιστεί δωμάτια σε ξενοδοχείο που μπορούν να μισθώσουν οι ασθενείς προκειμένου να μείνουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους . Θα πρέπει να απευθύνονται στον προϊστάμενο του τμήματος ακτινοθεραπειών ο οποίος θα επικοινωνεί τηλεφωνικά με την ΓΓΠΠ στο τηλ. 2103248098, προκείμενου να ενημερώσει για την ανάγκη στέγασης τους ασθενούς και η ΓΓΠΠ θα τον κατευθύνει σχετικά. Ο ασθενής θα παίρνει βεβαίωση από το Νοσοκομείο, όπου θα αναγράφεται η διάρκεια της θεραπείας και θα την δείχνει στην υποδοχή του ξενοδοχείου.
Το υπουργείο υγείας θα στείλει σχετικό έγγραφο στα Νοσοκομεία «Αττικό», «Μεταξά», «’Αγιος Σάββας», «Αλεξάνδρα» Αρεταίειο», «’Αγιοι Ανάργυροι», τα οποία κάνουν ακτινοθεραπείες, ώστε να ενημερωθούν οι προϊστάμενοι των τμημάτων για την διαδικασία, η οποία ξεκινάει από την Τρίτη 21 Απριλίου, στις 8:00 το πρωί.
Σχολιάζοντας την κινητικότητα που παρατηρήθηκε σήμερα στα λογιστικά γραφεία, λόγω έναρξης υποβολής φορολογικών δηλώσεων, υπενθύμισε στους ηλικιωμένους ότι η διαδικασία υποβολής γίνεται ηλεκτρονικά και άρα δεν χρειάζεται να μετακινούνται. Είπε επίσης ότι η ημερομηνία λήξης φορολογικών δηλώσεων είναι η 30η Ιουνίου, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος βιασύνης.
Τέλος, όπως είπε ο υφυπουργός ολοκληρώνεται η διαδικασία ελέγχου ανίχνευσης στην περιοχή της Θεσσαλίας. Συνολικά έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα 416 δείγματα και βρέθηκε ένα θετικό.
Τις επόμενες μέρες που δοκιμάζεται η αντοχή μας όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στην μέχρι σήμερα προσπάθειά μας, «θα νικήσουμε μόνο αν δεν κάνουμε πίσω, μόνο αν μείνουμε σπίτι, μόνο αν συνεχίσουμε να βάζουμε το εμείς πάνω από το εγώ. Η προσπάθεια συνεχίζεται και σύντομα θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας», κατέληξε.
Β. Κοντοζαμάνης: Προετοιμάζουμε το σύστημα Υγείας και για την επόμενη μέρα
Βρισκόμαστε στο τέλος της αρχής. Μετά το τέλος αυτής της πανδημίας το σύστημα υγείας σαφώς θα συνεχίσει να λειτουργεί και θα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο πιθανής έξαρσης , ή δεύτερο κύμα, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία στην Ελλάδα.
Τόνισε ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί «έχουμε καταφέρει όχι μόνο να περιορίσουμε την μετάδοση του ιού, αλλά και να καταστήσουμε λειτουργικό και αποτελεσματικό το σύστημα υγείας. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει και προετοιμάζουμε το σύστημα υγείας και για την επόμενη μέρα».
Σχετικά με την διενέργεια τεστ για την ανίχνευση του ιού, ο υφυπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα κόστος για κανέναν που χρειάζεται να κάνει το τεστ σε δημόσια δομή και βεβαίως εφόσον χρειαστεί υπάρξει συμφωνία και με τον ιδιωτικό τομέα για να διενεργούνται και εκεί. «Αυτή τη στιγμή όμως είναι τέτοια η παραγωγική δυνατότητα εκτέλεσης του μοριακού ελέγχου στο δημόσιο τομέα και δεν χρειαζόμαστε τον ιδιωτικό τομέα», είπε.
Αναφορικά με την διενέργεια τεστ στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε, ότι η χώρα μας κατάφερε να διασφαλίσει ένα νέο σύστημα αντιδραστηρίων , το οποίο εγκρίθηκε πριν ένα μήνα στις ΗΠΑ και στην ΕΕ και «έχουμε την δυνατότητα στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας να διεξάγουμε πολύ μεγάλο αριθμό μοριακού ελέγχου δειγμάτων ανίχνευσης κορονοϊού. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε στη φαρέτρα μας περισσότερα τεστ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουμε ειδικά τώρα που πάμε σε φάση επιδημιολογικής επιτήρησης του κορονοϊού και εξόδου από την πανδημία», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ